Adblocker kullanmak ahlaksızlık mıdır?

Allahla irtibat kurmak istemiyorum kampüsweb sağ olun xd.

Cevabım: Eğer verilerimin 3.taraflarla paylaşılması,verilerimin satılması, ilgi alanlarımın takip edilmesi ve sayfaların her yerinden reklam fışkırması doğal bir şey ise ben en ahlaksız insanım.
 
Arkadaşlar benim bu imzayı kullanmamın sebebini kısaca açıklayayım. Zaten konu birazdan yüksek ihtimalle kapatılacak. Birinci YouTube'da çıkan reklamlar sizi rahatsız edebilir fakat içerik üreticileri bu reklam gelirleri ve katıl gelirleriyle para kazanıyorlar. Bazı insanlar ek iş bile yapmadan YouTube geliriyle geçiniyor. Elimde bir iş olmadığı zaman ben de YouTube gelirlerine tamah ediyordum fakat kanalım siyasi ve şiddet içerikli mesajlar sebebiyle kapatıldı. Ayrıca bloggerlar ve diğer girdiğimiz sitelerde eğer ücretli bir şeyi ücretsiz bir şekilde almaya çalışmıyorsak(crack, film vs.) Göze çarpacak ve sizi rahatsız edecek reklamlar kullanılmıyor. Kullanılan siteleri tercih etmeyebilirsiniz. Ben 1000 gösterim için 3 dolar cpm alıyorum. Benim sitemden veya kanalımdan faydalanıp ben bunun karşılığını alamıyorsam ve kullanıcılar benim bu kazancımı baltalıyorsa bu ahlaksızlıktır. İyi sosyaller.

Hocam anladık ama ahlaksızlık çok daha ağır ve yanlış bir kelime. Emeğe saygısızlık gibi yazabilirdiniz.
 
Şirketler size daha uygun reklamlar sunabilmenin bir yolunu buldukları andan itibaren bu yolları kullanmaya başladır. Siz Google veya YouTube'da reklam engelleyiciyi aktive ettiğiniz zaman sadece reklamı değil sizi takip eden "trackerları" da engellemiş oluyorsunuz. Bu trackerlar hangi websiteleri, hangi websitelerde hangi makaleleri ziyaret ettiğinizi basitçe internette yaptığınız çoğu şeyi biliyor. Sizi takip eden bu şirketler reklam engellemekten daha az etik olan sizin özeliniz, mahreminizi ihlal ederek sizin haberinizin bile olmadığı birçok iş çeviriyor. Siz bu şirketlere güvenebilirsiniz ama bu şirketler babasının hayrına yapmıyorlar bu işi ve bu sebeple güven duymayı tasvip etmiyorum. Yani reklamları engellemek, sizleri takip eden bu şirketlerin işini zorlaştırmak sizi kötü bir insan yapmaz.

İkinci bir konu ise reklamların interneti mahvetmesi. YouTube, Instagram ve bunlar gibi siteler olabildiğince bağımlı olmaları için tasarlanmış siteler. Bu sitelerde ne kadar vaktinizi harcarsanız bu siteler o kadar para kazanıyor. Bu sitelerin sizi para uğruna bağımlı yapmak ile ilgili hiçbir etik problemi yokken sizin bu sitelerin para kazanmasını umursamamanızın etik olmayan bir davranış olmadığı kanaatindeyim.
 
Hocam anladık ama ahlaksızlık çok daha ağır ve yanlış bir kelime. Emeğe saygısızlık gibi yazabilirdiniz.
Emeğe saygısızlığı kabul etmiyorlar arkadaşlarımız. Tercihtir. Fakat bunun boyutlarını anlamıyorlar. Yanlış olduğunu bile bile yaparsan bir şeyi ahlaki kuralların dışına çıkmış olursun. Kant ve Farabi böyle düşünür en azından.
 

Geri
Yukarı