Adım Adım Tahta Kasa Yapımına Başlıyorum

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Kolay gelsin.

Tahta kasa... yıllar önce P3 700'lük bir makinama denemiştim, açık kasa olarak tasarlamıştım. O zamanlar marangozlarla aram çok yoktu, elinden pek çok iş gelen (bi pamuk şeker yapamadık) babamın yardımıyla bayağı iyi bir şey ortaya çıkartmıştım. Boyası yoktu sadece. Sonra n'oldu? Pek mantıksız olduğuna karar verip çekmeceler monte edip keson olarak kullandım atelyede. Şimdilerde muhtemelen gübre olmuştur.

Tahta kasayı neden, nasıl, hangi malzemeyle ve ne beklentiyle yapacağını söylemen çok iyi olur. Hele ki Artvin yaylalarında yaşayacak kadar şanslıysan tahta kasa ısı yalıtımı açısından çok işine yarar.

MDF, Sunta, Suntalam, masif ahşap... ne kullanırsan kullan:

1 - Harika elektirik yalıtımın olacak!
2 - Isı yalıtımın da harika olacak!
3 - Hele o tahta kasalar var ya, kutudan mütevellit kibrit kutusu, çok ağır olacak!
4 - Aydınlatma için LED v.b şeyler kullanmayı düşünüyorsan boyalı / boyasız iyi bir renk ve cila seçimi yapman gerek.
5 - ...

X - Su soğutma düşünüyorsan ileride yol yakınken tahta kasadan vazgeç.
XX - OC düşünüyorsan yapma veya kasayı tahta yapma.
XXX - Görsellik düşünüyorsan odanın / kasanın duracağı yerin fotoğrafları da fikirler yaratır.

Tahta kasa ile iyi bir görsellik yaratabileceğini asla düşünmüyorum. Kasanın içerisini iyi bir biçimde tasarlayabileceğini sanmıyorum
Hiç kolay bir iş değil. İyi bir performans bekleme derim o kasadan. Tamam fikir iyi gibi geliyor, merak uyandırıyor ama bence çok boş bir iş. Ümidini yitirmeni istemem ama gereksiz bence.

Hoparlör kabini yapmaya benzemeyecek, bunu unutma. Hoparlör kabinine bile iyi bir biçim veremedim ben, sen kasaya nasıl iyi bir biçim vereceksin çok merak ediyorum

Kullanışlı bir kasa olcağına inanmıyorum. Harcayacağın zaman ve para ile çok daha iyi bir kasa alabilirsin diye düşünüyorum ben.

Öncelikle yorum atan arkadaşlara teşekkürler. Ön panel malzemelerim dolu evde bir odayı atölye olarak kullanıyorum sıkıntı yok hatta bugün flex ile anakart arkasındaki metal tablayı düzelttim boyayıp hazırlayacağım. Tahtaları ölçüp alıcağım yani daha doğrusu amaç zevk içinde denilebilir fakat kendi yaptığım bir kasa olucak sonuçta ve de saf tahta olmayacak elbetteki.

MDF düşünüyürum, üstüne ya astar ve vernik veya direkt kaplama alacağım. Her şey hazır yeni gelecek olan Fx işlemciyi bekliyorum. Ve de marangozu full tower oyuncu kasaları gibi bir model düşünüyorum. PSU altta geniş ferah ama zarif bir kasa önerilerinizi düşüncelerinizi almak benim için büyük mutluluk. Olur mu gerçekleşebilirmi saçmamı değilmi bunları öğrenmek vb boş oldukça foruma girmeye çalışıyorum. İlgilenen arkadaşlara tekrardan teşekkürlerimi iletiyorum

- - - Güncellendi - - -

Ha birde overclock yapıp yapmamakla alakası ne onu anlamadım zaten o dereceye çıktımı pc iflas eder. Kaldı ki overclock konusunda tecrübem var ve soğutma için geniş bi alanda iyi bir sirükilasyon ile soğutma yapacağım. Biraz zahmetli olacak gibi bu iş ama bence değer. Yavaş yavaş başlıyorum artık

Sana soğutma olayını şöyle açıklayayım.
Çok soğuk bir kış gecesinde hayal et kendini. Yerde 2 adet sandalye var. 1 tanesi tamamen demirden, diğeri ise tamamen tahtadan. 2'si de ıslanmamış,kuru.

Sen hangisine oturursun ? Tabiki de tahta sandelyeye, çünkü daha sıcak olacaktır. Tahta bir kasayı fanlar ile belirli bir seviyeden sonra soğutamazsın. Tahta pek uygun bir malzeme değil. ,
Veya şöyle düşün :
2 adet fan var. 1.'sinin önünde tahta, 2.'sinin önünde demir bir panel var. 30 saniye hava akımına maruz bıraksak hangisi daha soğuk olur ?

Isıyı çabuk ileten, hali ile içeriyi de soğuk tutacak bir yapı lazım. Sen hiç tahta bir buzdolabı gördün mü ? Göremezsin. Tahta çok ucuz bir malzeme bile olsa bulamazsın. Soğutmak için daha fazla güç gerektirir çünkü.

Senin yapacağın kasa öncelikle şekişemal olarak pek iyi birşey olmayacaktır diye düşünüyorum.
Kalite bakımından da geçer not alamayacak bence.

Ama sen bu işe merak sardıysan deneme amaçlı yap derim. Sadece merakını almak amaçlı.

Tarih hayal edenleri değil, gerçekleştirenleri yazar Bu değil, bunlar hiç değil, bunların hiçbiri değil

Son düzenleyen: Moderatör:
Mesleğimden* ve tahta kasa tecrübemden ötürü yaklaşımım farklı olacak.

Masif ahşap / Metal iskelet üzerine MDF yapacaksan düz Ikea'dan VIKA (VIKA ALEX Storage unit - white - IKEA) espirisine takılı kalacaksın. Şu an eski masamın kenarında duruyor bunun çekmecelisi ve altına teker takacağım muhtemelen yarın - neden? Çünkü içindekilerle yeterince ağır ve hareket ettirmem gerektiğinde (temizlik, arkaya bir şey düştü veya odada bir şeylerin yerini değiştirme amaçlı) kendisi pek bir 40 yıllık kız kurusu oluyor.

Anakartının kablolamasının izin verdiği uzaklıklara erişebileceğin bir şema çizmen gerek en başta. Sabit disklerini gelişi güzel yerleştirip sonra "E ama fana uzanamıyor ki kablo?", "Aa sata satış yaptı!" gibi şeyler yaşamaman gerek.

Tekrarlıyorum, hız aşırtma yapmasan da soğutma konusunda istediğin kadar delik del, ciddi bir hava dolaşımı yaratmak zorundasın fanlarla. Dizüstü ve sunucu kasaları hariç çoğu parça metal kasalar ve 26 derece oda sıcaklıklarında test edilir.

Hava dolaşımı için delik açman değil, yönlendirilmiş hava akımı - basit haliyle "Ceryan yapıyor burası!" - yaratman gerek, iki büyük fan arası (tercihen 200 / 220 mm çapında) olacak. Bir giriş, bir çıkış; arabanın ön tarafı ve egzostu gibi ayarlaman gerekecek. Belki öyle bir yerleşim düzeni oluşacak ki küçük fanlarla sıcak havayı dışarı atmak için yönlendirme kanalları bile yapacaksın.

Teknik kısımların önemi fazla... CNC'den çıkma geometrik biçimler veya elle işlemelerin bir önemi yoktur bilgisayarda. Zaten toplumumuz "modern" çağda teknolojik patates konumunda olduğu için örf adette takılı kalmıştır, o yüzden de halen halılarımızdaki motiflerin anlamları konusunda bir fikri yoktur.

Yoksa istersen D-C-Fix'den aynalı yapıştırma alıp hem kasa hem traş aynası da yapabilirsin. Sadece isteğim yazarken bu kadar keyif aldığın tahta kasa fikrini yönlendirmen, nitekim akan sulardan baraj veya su değirmeni yapmadığımız sürece sadece akar.

*( Kadir Has Üniversitesi - Lisans endüstri ürünleri tasarımı / Italya Politecnico di Milano -Yüksek lisans stratejik tasarım, an itibariyle serbest tasarımcı olarak çalışıyorum)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…