Makaleler
286
Yer
İstanbul

Merhaba,

öncelikle GTX 960M ayrı satın alınabilen bir kart değil. Ancak dizüstü bilgisayar içerisinde alınabilir. Ki o da mimarisi eskimiş bir kart. Bu bağlamda GTX 1060 gibi daha güncel kartlara bakmak gerek. Onlarda da sizin için 6 GB belleği olan modeller daha iyi bir çözüm sunacaktır.

İkinci konu da SLI/CF. Buna çok da gerek yok. SLI, devasa bir performans artışı sağlamıyor video render söz konusu olduğunda. Blog'u yazan kişi burada biraz yanlış bilgi vermiş diyebiliriz. Burada SLI'ın bariz bir avantaj sağlamadığı açık ve net bir biçimde görülebiliyor:

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Adobe-Premiere-Pro-CC-2015-3-Pascal-GPU-Performance-840/

Arkadaşın verdiği bir başka yanlış bilgi de güçlü işlemci gerekmediği. Tam tersine, GPU ne kadar güçlü ise CPU'nun da onu besleyecek kadar güçlü olması gerekiyor. Core i3 ve hatta Core i5 işlemciye GTX 1080 Ti takıp mükemmel bir render performansı bekleyemezsiniz.

Ofisteki 4K render bilgisayarımızda 8 çekirdekli Haswell-E işlemci kullanmamızın bir sebebi var...

Ayrıca tek çekirdek devri render söz konusu olduğunda daha az önem arz eder. En basitinden Apple'ın Mac Pro'da neden 18 çekirdekli Xeon işlemci kullandığını araştırabilirsiniz...

Bu arada bu 44 çekirdekli sistemi video render için topladık:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

• 4000 TL bütçeli sistem toplayacak birisi için Cosmos 2 tamamen gereksiz bir kasa. Sizin işinizi MasterBox gibi bir kasa daha iyi görecektir. MasterCase bile demiyorum...
  • 5930K Güzel bir işlemci ama sistemin maliyeti yine 4000 TL'yi geçer. Ayrıca şu an X299 satışa çıkmışken 5930K doğrudan ölü yatırım olur.
    • Önceki AMD anılarınızı unutun. Ryzen işlemcili bir sistem toplayabilirsiniz ve bu sistem ileriye dönük olur. 8 çekirdek, 16 Thread'î uygun fiyata elde edebiliyorsunuz.
    • Hatta biraz beklerseniz Threadripper alırsınız derdim ama bütçeniz yetmez.
    • Şu an sizin için en uygun platform AMD AM4.
  • Asus Z10PE-D16 WS gibi anakartlar ikinci el alınmaz. Bu kadar çok bileşen barındıran yeni nesil bir anakart ikinci elde satılıyorsa onda bir sorun olma ihtimali yüksektir. Olmasa bile risklidir. Bu tür üst seviye anakartlar sıfır alınmalıdır.
    • Bu anakartın ve piyasadaki hiçbir anakartın DDR5 desteği yok. DDR5'i 2018'den önce görmeyeceğiz. Yaygınlaşması ise 2020'yi bulabilir. DDR5 ile işinizi yok. Mis gibi yüksek frekans destekleyen AM4 var!
  • Çift GTX 1080 Ti hayalini bir kenara bırakalım öncelikle. Gerek yok. Tek GTX 1070 bile fazlası ile yeterli. Sonrasında harcadığınız paraya göre elde edeceğiniz kazanım devasa değil. Birkaç dakika ancak. Nereden biliyorum? Çünkü test ettim.
  • RAM olarak DDR4-3200 veya 3000 MHz modüllere bakabilirsiniz. Ryzen sistemlerde yüksek frekans daha iyi performans sunuyor.
  • SSD olmazsa olmaz. Şimdilik 120 GB bir model işinizi görür. Ya da 240 GB.
Size tavsiyem ekran kartını GTX 1060 6 GB seçip, işlemciyi de Ryzen 5 1600 yapıp bu sistemi almanızdır:

AMD Ryzen 5 1500X PC Toplama Rehberi - Technopat

• GTX 1060 render için daha uygun bir GPU
  • Ryzen 5 1600 de 12 Thread ile mükemmel bir video render performansı sunuyor.
  • Sisteme ileride Ryzen 7 1800X takabilirsiniz. Hatta sonra çıkacak daha güçlü AMD işlemcileri de.
  • 3200 MHz'e kadar bellekleri destekliyor.

Render vs hatta oyun için bile gayet üst düzey yaklaşmış olan orta seviye gayet güzel bir sistem.

Anlatım cidden güzel olup fuzuli harcamalardan kaçınıp doğru bileşenlerle maksimum performans elde edilecek şekilde toplanmış. Cidden süper.

Merhabalar, öncelikle bu cevabınızla hali hazırda render için ryzen sistem toplayacak insanlara çok kapsamlı ve yardımcı olacak bir cevap vermişsiniz. ( Bunda sorunun çok kapsamlı sorulmuş olmasının da etkisi var)

Bende video render için 1600 ile 1600x arasında kalmıştım ve kırpılmış bir 1800x olan 1600x için ayrıyetten fan aramak çok canımı sıkmıştı. Cevabınız beni rahatlattı. Teşekkür ederim.

Fakat ekran kartı tarafında MSI 1050 Ti gaming x almayı düşünüyordum.

Sizce 1050 ti gaming x 'le 1060'lı sistem arasında render amacıyla kullanıldığında aman aman eksiklik yaşanır mı ? (Galiba soruyu soran arkadaş 960M için soru sorduğu için güncel kart olan 1060 önerdiniz)

Ayrıca 3000 TL bir bütçem var. AMD Ryzen 5 1600'lük bir sistem için Ram, anakart ve kasa önerisinde bulunabilir misiniz ?
Düşündüğüm sistemde kesin olarak düşündüğüm bileşenler
(alternatif anakart ve PSU önerilerinede açığım)

• AMD Ryzen 5 1600 işlemci
  • MSİ B350M Bazooka anakart
  • Corsair VS550 550W 80+ PSU

Son düzenleyen: Moderatör:
GTX 1050 Ti 2Teraflops iken GTX 1060 6Teraflops gücünde gerisini sen düşün.

Sistemi toplayan arkadaşımız bütçesini ve ihtiyacı olduğu bileşenleri biraz değiştirdi. Bu bağlamda X299 bir sistem toplamak istiyor. Ben de buna uygun bir liste hazırlamaya çalıştım:
  • Intel Core i7 7800X - 1750 TL
  • Cooler Master MasterLiquid Lite 120 - 285 TL
  • ASUS TUF X299 MARK 2 - 1100 TL
  • G.Skill Trident Z 32GB(2x16GB) 3200MHz DDR4 Ram F4-3200C16D-32GTZ - 1350 TL
  • MSI NVIDIA GeForce GTX 1060 GAMING X 3G 3GB - 1250 TL
  • Cooler Master MasterBox 5 GM 750W 80+ Bronze Modüler PSU - 620 TL
  • Samsung 960 EVO NVMe 250GB - 560 TL
  • Toshiba P300 3 TL - 450 TL

Bilinçsizce RAM'lere yüklenilmiş
4 Kanal RAM desteği için 2 adet 16GB RAM önerilmiş.
1155 platformundan pek te farkı olmasa da sistem çalışır

Evet, sadece sabit disk ile de sistem çalışır. Tavsiyem fiyat/performans açısından 1 TB bir HDD almanızdır. Örneğin bu ürün alınabilir:

Toshiba 1TB 7200RPM Sata 3.0 32Mb 3,5" Sabit Disk Fiyatı

RAM olarak da ilk etapta 8 GB yeterli olur, evet. Bu ürünü alabilirsiniz:

Kingston HyperX Fury Black 8GB 2666MHz DDR4 Ram Fiyatı

Bilinçsizce RAM'lere yüklenilmiş
4 Kanal RAM desteği için 2 adet 16GB RAM önerilmiş.
1155 platformundan pek te farkı olmasa da sistem çalışır

Hayatında 4K video render yapmamış adam bilinçsizce RAM'e yüklenilmiş diyor 4K video işlerken 16 GB RAM bile doluyor. Bu durumda RAM seçiminde bir hata yok. İleride aynı kitten bir tane daha alınabilsin diye çift kanal seçildi.

1155'te altı çekirdeğin üstüne çıkınca haber ver

Video render için ekran kartı gerekir diyenler, şimdi de RAM' kullanımı konusunda konferans veriyorlar

Hala anlayabimiş değilim. Ekran kartının çıkışında render edilmiş resim dizgeleri, tekrar HOST kontrollere verilerek nasıl sabit diske kaydedilecek
Bu anlattıklarım benim cahilliğimin ifadesidir. Bilmemek ayıp değil, sorup öğrenmemek ayıptır.
Ancak benim bildiğim birşey varsa, o da ekran kartının render ettiği resim dizgelerini, yeniden resim dizgeleri olarak kaydedebilmek için, extra CAPTURE birimine ihtiyaç vardır. Bunları bilmesek de olur.
RAM kullanımı direk DMA band genişliği ile ilgilidir.
DMA akışları işlemci hızı ile doğru orantılıdır.
Bu iki hıza doğrudan etki eden unsur ise HOST kontroller hızıdır. Haliyle HOST kontroller'in hızı için de sabit disk veri hızları uç noktadır.
Bu unsurlardan birisi bile belli hıza ayak uyduramıyorsa geçici depo olarak bilinen RAM kullanımı artacaktır.
Çünkü hangi çözünürlükte video dosyası işlerseniz işleyin, veriler sabit diskten alınarak işlenir, sonrasında belli bloklar halinde yine sabit diske kaydedilir.

Karşılıklı hiçbir ispata dayanmadan, savunma bile alınmadan, bir fikrin ya da iddianın ispatını bile istemeden, ''YANLIŞ BİLGİLENDİRME'' diyerek cezayı basan moderatörlerin olduğu bir forum, bilgi alışverişi yeri olamaz.
Benim burada olma amacım bilgi alışverişi olduğuna göre, burasının benim amacıma uygun olmadığı açıkça görülmektedir.

Son düzenleyen: Moderatör:
İfadeler: RPM
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…