von manstein
Femtopat
Daha fazla
Abartma. Kış yüzünden ordunun yaklaşık %10 u falan ölüyor. Ayrıca baktığımızda tek kış yüzünden değilKış yüzünden ordunun yarısına yakın adam kaybedildi. Geriye kalanlarla kızıl ordu baş edilemedi.
Biraz daha bekleyebilirdi bence. 2 dünya savaşında da bence almanlar kış yüzünden yenildi.
Beklese kızıl ordu modernize edilecekti. 1943’e kadar mutlaka sovyetlere saldırmalıydıBiraz daha bekleyebilirdi bence. 2 dünya savaşında da bence almanlar kış yüzünden yenildi.
İlkbaharda veya kış sonlarına doğru saldırsaydı?Beklese kızıl ordu modernize edilecekti. 1943’e kadar mutlaka sovyetlere saldırmalıydı
Nerede yarısı gitti ? Moskova savaşında zaten max 200 bin alman kış yüzünden gidiyor. Kışın abartıldığı gibi bir etkisi yok okuduğum 10 kitaptan hiçbirinde bile kışın adam akıllı geçtiğini görmedim medya tarafından uydurulmuş bir mit general kış mitiKatılıyorum ordunun yarısına yakın gitti aynı şey daha önce yaşanan napolyon Rusya harekatındada oldu.
Birşey değişmezdi aksine sovyetlere yarardıİlkbaharda veya kış sonlarına doğru saldırsaydı?
Kış aşırı sert geçiyordu kızıl ordunun da ani saldırışlarıyla kızıl ordu karşı atağa geçti.Nerede yarısı gitti ? Moskova savaşında zaten max 200 bin alman kış yüzünden gidiyor. Kışın abartıldığı gibi bir etkisi yok okuduğum 10 kitaptan hiçbirinde bile kışın adam akıllı geçtiğini görmedim medya tarafından uydurulmuş bir mit general kış miti
Sovyetlere savaş açmak zorundaydı mümkün olan en erken zamanda
Tam sürpriz sağlanması için erkenden açması lazım. Zaman sovyetlerin lehime işliyor kızıl ordu 1 sene içinde toparlanacaktı eğer almanya savaş açmasaydıAçması gerekti ancak neden tam kışın ortasında açtı ki? Bahara kadar beklemeliydi ya da sağlam hazırlamalıydı orduyu.
mübağala yaptım. Manstein ve komutancılar değil mi kafkasyadan çıkılmasını savunan? Eğer Hitler'in son adama kadar savunun emri olmasaydı Almanların geri taarruz gücü de olmayacaktı. Bölgede kaynak tutamıyorsan, cephe gerisinden getirmen gerekir ve bu daha da imkansız. Moskova düşse Rusya düşmeyecekti, çok daha büyük bir lojistik sorunu ortaya çıkacaktı aksine. Tek iyi yanı bir süreliğine lojistik taşıyabilirdi Almanlar (onu da nereden getirecekleri şüpheli). Ruslar'ın refah psikolojisi yok, WW2'de Alman askerinin aldığı minimum kalori, Sovyet askerlerinin normal öğününde aldığı kalori kadardı. Bu gün de aynı şey geçerli, yaptırımlara rağmen hizmet sektörü için ayaklanan yok Ruslarda. Yani Moskova düşse de yine savaşacaklardı moral kaybı v.s. hikaye.Mansteinin kararı derken neyi kastettin öyle bir karar göremedim ve generallerin Moskova harekatı boş değildi.
Bahsettiğim tek şey bu değil. Burada ilk olarak Rundstedt gibilerinin kolpaları var 2. olarak da şöyle bir tez var:Baktığın zaman dunkirke ilerlemek ciddi bir risk değildi. Zaten direkt olarak manstein planı çok riskli bir şey Almanya savaş boyu en çok risk alan ülke. Aldığı riskler sayesinde zaten Fransa'yı bu kadar kolay şekilde düşürüyor.
Yine baktığımızda htler okh ve Okw'ye bu konuda güvenmemeliydi. Guderianın istediği şey ciddi biçimde riskli değildi bysk zaten dunkirkten çekileceğini daha önceden operasyon dynamo ile belirtiyor yani İngiliz'lerin veya Fransız'ların taarruz yapacak derecede almanlar kadar taktiksel bilgisi yok yine baktığımız zaman. Fransa'da auftragstaktik çok etkin biçimde kullanılıyor alt komutanlar üst komutanların ne dediğine bakmadan istediği gibi ilerleyebiliyor. Htlerin hatası sayılır bu konu.
Hem onun için İngiltereyi savaşta tutuyor (sonuç olarak gıda krizi oldu, mecbur savaşmaları gerek) hem de Stalin Kült'ü güçlenecek. En büyük sebeplerden biri de şu ki Almanlar o dönem Kamyon ithal edip lastiklerini söküp uçak üretecek seviyede. Yani olabildiğince ellerini çabuk tutmaları gerek. Sovyetlerin açılı zırhı olmasaydı ya da Almanlar buna hazırlıklı olsaydı savaş tahminlerle örtüşebilirdi. Hitler'in planları kendi içinde gayet tutarlı, hatta stratejik olarak da mantıklı ama pratikte çok aksaklık çıkıyor.Açması gerekti ancak neden tam kışın ortasında açtı ki? Bahara kadar beklemeliydi ya da sağlam hazırlamalıydı orduyu.
ki o zamana kadar Çin ve Sovyetlerde yaşanan kıtlığın bir benzerini de Almanya yaşardı. Fiyat kontrolleri ve verimsizlik, bürokrasi ile iyice diken üstündeler.Beklese kızıl ordu modernize edilecekti. 1943’e kadar mutlaka sovyetlere saldırmalıydı
-RAB Manstein'ın Kutsal KitabıKış yüzünden ordunun yarısına yakın adam kaybedildi. Geriye kalanlarla kızıl ordu baş edilemedi.
Neyse ben susayım kitaplar konuşsun ilk kaynak: david stahelin moskova savaşı için yazdığı en detaylı kaynak:Kış aşırı sert geçiyordu kızıl ordunun da ani saldırışlarıyla kızıl ordu karşı atağa geçti.