Adolf Hitler başarılı bir lider miydi yoksa başarısız bir lider miydi?

Hitler faşist bir diktatördü. Milyonlarca masum insanı katletmiş bir canavardı. Başarılı olmadığını söyleyen tarihçiler duydum. Özellikle Almanya'daki ekonomik uygulamaların ve meşhur yollarının çoğunun aslında Weimar Cumhuriyeti döneminde gerçekleştiğini, Hitler'in bu başarıların üstüne konduğunu söylüyorlardı.

Endüstri alanında Almanya'nın geçmişte de başarılı olduğu bir gerçek. Bugün de öyleler. Hitler'in bu konuda da bir başarısı olduğunu düşünmüyorum.

Öld*kten sonra ülke çökmedi mi?
Ülkenin ölümü noktaya konmadan hemen önce falan intihar etti (ilk önce silahla kafadan, ardından da yanındaki diğer kişilere kendisini yakmasını iletti) , bunun sebebinin cesedinin oyuncak haline getirilecek olmasını istemediği düşünülür, buna örnek Lenin'in cesedi söylenebilir.

Ekonomi konusunda aşırı başarılıdır fakat askeriyede şunu bilemedi onbaşı zekası ile general olmaya çalıştı kendisi iyi bir onbaşıdır generallik yapmak yerine kendi onbaşı tecrübeleri ile yeni askerlere eğitim verebilirdi ama bunu yapmadı.

Ülkenin ölümü noktaya konmadan hemen önce falan intihar etti (ilk önce silahla kafadan, ardından da yanındaki diğer kişilere kendisini yakmasını iletti), bunun sebebinin cesedinin oyuncak haline getirilecek olmasını istemediği düşünülür, buna örnek Lenin'in cesedi söylenebilir.

Musollini daha uygun olur.

Son düzenleme:
Adolf Hitler'in başarısız bir lider oldugunu savunan birisiyle tartışmam sonucu diğer insanlar nasıl düşünüyor bir sorayım dedim. Şahsen Hitler'i seven birisi degilim hatta yaptiklarini hiç desteklemiyorum ama Rusya'ya kadar girmeyi başarmış olması, 12 yil iktidarda kalmiş olması, diğer ülkelerden çok daha gelişmiş bir ekonomi ve sanayiye sahip olmasi, insanları bu kadar buyuk bir başarıyla birleştirmesi sizce onu başarılı ama kötü bir lider yapmaz mı?

Not: Hitler'in ne kadar dengesiz ve kötü birisi olduğunun farkındayım hiç ama hiç desteklemiyor ve özenmiyorum ama bu yaptıkları iyisiyle(iyiden kastım halkı açısından)kötüsüyle başarılı biri yapar bence.

Bu dediklerini Hitler tek başına yapmadı. Adamın propaganda kolu olan goebbels olmasa belki iktidara gelemeyecekti. Rommel, manstein ve guderian olmasa Fransa'yı bile ele geçiremezdi. Tek iyi yani herhalde iyi bir konuşmacı olması. Kendisini de ülkesini de karanlığa sürüklemiş birisidir kendisi.

Adolf Hitler'in başarısız bir lider oldugunu savunan birisiyle tartışmam sonucu diğer insanlar nasıl düşünüyor bir sorayım dedim. Şahsen Hitler'i seven birisi degilim hatta yaptiklarini hiç desteklemiyorum ama Rusya'ya kadar girmeyi başarmış olması, 12 yil iktidarda kalmiş olması, diğer ülkelerden çok daha gelişmiş bir ekonomi ve sanayiye sahip olmasi, insanları bu kadar buyuk bir başarıyla birleştirmesi sizce onu başarılı ama kötü bir lider yapmaz mı?

Not: Hitler'in ne kadar dengesiz ve kötü birisi olduğunun farkındayım hiç ama hiç desteklemiyor ve özenmiyorum ama bu yaptıkları iyisiyle(iyiden kastım halkı açısından)kötüsüyle başarılı biri yapar bence.
"Almanya, bir Avusturyalı manyak onbaşıyı başbuğ edindi." - Atatürk

Gayet de başarılıydı. Takdire şayan bir başarıydı gerçekten. Faşizm bir kenara kendisi gerçekten strateji ve ekonomide dehaydı diyebilirim.

Birçok noktada başarılı görüyorum kendisini. Görüş olarak, etik olmasa da halkı için yararlı şeyler yaptığını düşünüyorum. Şu an Türkiye(sığınmacılar hâricinde) kozmopolitik görünüyor ama bu eskiden birçok ülke için geçerliydi, Orta Avrupa da öyleydi. Şu an Alman deyince aklınızda sarışın, mâvi gözlü birisinin canlanmasının nedeni Hitler'dir. Yahudi ve Ermeni mezâlimini Türkler de yaşadı, bizler askere giderken onlar da paranın efendisi oldu, sermaye bolluğu çekti, birçok sektörde tekeli oluşturdu, Hitler bunu durdurdu. Halkı için çok şey başardığına inanıyorum. Gerek ekonomik alanda gerek sosyokültürel anlamda başarılıydı, askerî anlamda da kendisini iyi görüyorum ancak savaşı biraz erken başlattı, kendisi istemeden oldu elbette. 1943'e kadar beklense, yeni teknolojilerle Almanları kimsenin durdurabileceğini sanmıyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı