Rapinoğlukasva
Decipat
- Makaleler
- 1
Adolf Hitler'in başarısız bir lider oldugunu savunan birisiyle tartışmam sonucu diğer insanlar nasıl düşünüyor bir sorayım dedim. Şahsen Hitler'i seven birisi degilim hatta yaptiklarini hiç desteklemiyorum ama Rusya'ya kadar girmeyi başarmış olması, 12 yil iktidarda kalmiş olması, diğer ülkelerden çok daha gelişmiş bir ekonomi ve sanayiye sahip olmasi, insanları bu kadar buyuk bir başarıyla birleştirmesi sizce onu başarılı ama kötü bir lider yapmaz mı?
Not: Hitler'in ne kadar dengesiz ve kötü birisi olduğunun farkındayım hiç ama hiç desteklemiyor ve özenmiyorum ama bu yaptıkları iyisiyle(iyiden kastım halkı açısından)kötüsüyle başarılı biri yapar bence.
Hayır müthiş bir kalkınma performansı gösterdi.Öld*kten sonra ülke çökmedi mi?
Ekonomi ve askeri harekatları gerçekten takdire şayan faşizm çok başarılı bir şekilde ilerletti ama Moskova harekatı onu bitirdi saçma sapan kararlar vererek birçok nazi subayının hayatını karartmıştır ama o düştükten sonra bile ülke harika bir şekilde güçlü bir ekonomik kalkınma evresine girmiştir ABD'nin desteği ile.
Hayır müthiş bir kalkınma performansı gösterdi.
Htler alman ekonomisini abartıldığı gibi kalkındırmadı. Zaten alman ekonomisini kalkındırma temelleri htlerden önce atılıyor. Yine baktığımızda Almanya'nın bu kalkınma planı sürdürülebilir değil. Nazi döneminde büyüme önce iş yaratma ve inşaat projeleriyle, 1936'dan sonra ise silahlanma harcamalarıyla desteklendi.
Ekonomiye çok sayıda devlet kontrolü getirildi, ama bunlar tek başına “faşist ekonomik sistem” olarak değerlendirilemez; çünkü benzer araçlar başka ülkelerde de kullanılmıştır. Fark, nazi politikalarının tamamen siyasi ve ideolojik hedeflere bağlı olmasıdır (savaş hazırlığı, işçi baskısı, toplumun kontrolü vb.)
Ek bilgi için: https://lburlamaqui.com.br/wp-content/uploads/2021/02/R.-J.-Overy-1982.The-Nazi-Economic-Recovery-1932–1938-Macmillan-Education-UK-.pdf
Bataklıktaydı bu doğru. Ama htler almanyayı tek başına kalkındırmadı zaten attığım 2 kaynakta bunu kanıtlıyor ayrıca ortaokul bilgisine sahip değilim şuanda alman ekonomisini ciddi şekilde araştırıyorum. Attığım kaynaklara bakarsan anlayacaksın zaten ek olarak bir bilgi daha vereyim sana. Reinhardt programı yani htlerin işsizliği 1/3 oranında azalttığı program büyük ölçüde doğal nedenlerden oluyor yani ortada mucizevi birşey yok. 1936 da reinhardt projesi için 7 milyar RM civarı para harcanıyor.Neyse yarın sana kitaptan detaylıca sayfa numarasıyla birlikte atarım sıkıntı yok. Yine 4 yıllık planda aşırı derecede sıkıntılı almanya tam seferberliğe geçiyor bu da alman ekonomisini günden güne çökertiyor. Ortaokul bilgisi demişsin komiksin 2.dünya savaşı hakkında 10 larca kitap okudum ben direkt olarak ilgi alanım.Hitler öncesinde Almanya bataklıktan başka bir şey değildi ortaokul bilginle sen bunu anlayamazsın.
Bitirebileceğini düşünmüyorum. ABD'nin inanılmaz bir sanayisi vardı o zamanlar.Gayet başarılı bir liderdi(bir yere kadar). Generallerini otoriteyle yönetti, ülkenin kalkınması için fabrikalar kurdu. Ancak sonradan kafayı yediği için saçma sapan kararlar vermeye başladı ve sonuç olarak Rusya'ya da bu saçma kararları(kışın) verdiği için ordusunun büyük kısmını kaybetti ve sonu mezarda bitti. Rusya'ya saldırmasa Amerika'yı ve İngiltere'yi bitirebilirdi aslında.
Bitirebileceğini düşünmüyorum. ABD'nin inanılmaz bir sanayisi vardı o zamanlar.
o an sen olsan Guderian'a ilerle mi diyecektin? Ayrıca Hitler değil OKH OKW durdurdu. Neden bir tümenden ağır kayıplar verme riskine giresin? Luftwaffe'nin sarhoş gibi davranmasının sorumlusu da Göring sayılır ve müneccim değilsen bunu tahmin etmezdin.Hitler'in Dunkirk'e ilerleyen Guderian'ı durdurması yanlış bir karardır. Kötü hava koşulları, İngiliz'ler fazlası ile uçak ve gemi yolluyor bu yüzden alman bombardıman uçakları hedefleri ıskalıyor. Yine yetersiz istihbarat var İngiliz'ler çoktan planı yapıyor almanlar saldırna kadar ve koordinasyon eksikliği de var luftwaffe de.
Nazi ekonomisi balonlardan ve şişkinliklerden ibaret. MEFO v.s. hiç bir şeyi gizleyemedi zaten. Hayek'in de dediği gibi; tüm işçiler askeride istihdam edilseydi tam istihdamda olurduk ama yiyecek bir şeyimiz olmazdı.Ekonomi ve askeri harekatları gerçekten takdire şayan faşizm çok başarılı bir şekilde ilerletti ama Moskova harekatı onu bitirdi saçma sapan kararlar vererek birçok nazi subayının hayatını karartmıştır ama o düştükten sonra bile ülke harika bir şekilde güçlü bir ekonomik kalkınma evresine girmiştir ABD'nin desteği ile.
Hayır müthiş bir kalkınma performansı gösterdi.
ABD ekonomisinde savaş balonun da etkisi var bakarsan önceki yıla göre sıçrama oluyor.Evet 1942'de britanya ve ABD ekonomisi alman ekonomisinin yaklaşık 4 katıydı.
Nazilerin işsizliği azaltması enflasyondan ötürü beklenecek bir şey övünülecek tarafı bunu göze alabilmeleri. Almanya savaşa girecekse mecbur bunları göze alacaktı ve %4 MEFO faizini ödemek kolay olmayacak. Senin dediğine kanıt olması açısından (ve aynı şekilde karşıt görüşlere de eleştiri olsun diye) enflasyon dediğimiz şey fiyat artışı değil para arzının şişmesi. Naziler süreç boyunca para basıyor ve genişletiyor ekonomiyi, fiyatları sabitlemeye çalışınca da kıtlık oluyor. Schacht yine bunu çözmek için teşvik yaratmaya çalışıyordu ilgini çekebilir belki bu konu.Bataklıktaydı bu doğru. Ama htler almanyayı tek başına kalkındırmadı zaten attığım 2 kaynakta bunu kanıtlıyor ayrıca ortaokul bilgisine sahip değilim şuanda alman ekonomisini ciddi şekilde araştırıyorum. Attığım kaynaklara bakarsan anlayacaksın zaten ek olarak bir bilgi daha vereyim sana. Reinhardt programı yani htlerin işsizliği 1/3 oranında azalttığı program büyük ölçüde doğal nedenlerden oluyor yani ortada mucizevi birşey yok. 1936 da reinhardt projesi için 7 milyar RM civarı para harcanıyor.Neyse yarın sana kitaptan detaylıca sayfa numarasıyla birlikte atarım sıkıntı yok. Yine 4 yıllık planda aşırı derecede sıkıntılı almanya tam seferberliğe geçiyor bu da alman ekonomisini günden güne çökertiyor. Ortaokul bilgisi demişsin komiksin 2.dünya savaşı hakkında 10 larca kitap okudum ben direkt olarak ilgi alanım.
Almanya'nın bu kalkınma planı sürdürülebilir değil. Aslında sürdürülebilir. Naziler varlıklara çökerek ve rezervleri alıp para aklayarak büyük bir finansman elde ediyorlar tek sıkıntı savaş harcamaları daha büyük ölçüde artıyor ki bu da beklenmedik bir şey sayılır. İlk model Pz 3 ve 4'ler T 34'lere karşı geride kalıyor örnek olarak. Bu yüzden Almanlar sonradan top uzatmaya v.s. başlıyor sonrasında da Hitler'in saçma sapan Tiger, Maus gibi projeleri çıkıyor. Buna ek olarak Alman ekonomisi de aşırı verimsizleşiyor. Yani kağıt üstünde plan makro ölçekte sürdürülebilirdi ama pratikte çok aksilik çıktı.Htler alman ekonomisini abartıldığı gibi kalkındırmadı. Zaten alman ekonomisini kalkındırma temelleri htlerden önce atılıyor. Yine baktığımızda Almanya'nın bu kalkınma planı sürdürülebilir değil. Nazi döneminde büyüme önce iş yaratma ve inşaat projeleriyle, 1936'dan sonra ise silahlanma harcamalarıyla desteklendi.
Ekonomiye çok sayıda devlet kontrolü getirildi, ama bunlar tek başına “faşist ekonomik sistem” olarak değerlendirilemez; çünkü benzer araçlar başka ülkelerde de kullanılmıştır. Fark, nazi politikalarının tamamen siyasi ve ideolojik hedeflere bağlı olmasıdır (savaş hazırlığı, işçi baskısı, toplumun kontrolü vb.)
Ek bilgi için: https://lburlamaqui.com.br/wp-content/uploads/2021/02/R.-J.-Overy-1982.The-Nazi-Economic-Recovery-1932–1938-Macmillan-Education-UK-.pdf