Adolf Hitler ile İsmet İnönü'nün mektuplaşması

Makaleler
3
Sözü geçen mektuplaşma.

Herhangi bir siyasi amacım yoktur, izlemek isteyen ve ilgisi olan kişilerin izlemesi için buraya koydum. Bulunması zor olabilecek bir video.

Yorumlarda da siyasi olarak bir yorum olmazsa eğer konu kapanmaz ve herkes yararlanır :)

"Hitler türkleri severdi, hitler Türkiye'yi işgal edecekti" gibi soruların ufacık bir kısmını cevapladıysa eğer ne mutlu bana.

Hitler'in mektuplarına, dış politikada günü kurtarmak ve zaman kazanmak için verdiği sözlere güvenenleri görünce bir gülme geliyor.

Hitler ilk başta kendisine bela olmasın diye birçok Avrupa ülkesine ''bize dokunmazsanız yaşayıp gitmenize izin veririz'' tarzında vaatlerde bulunup oyaladı. Sonunda ne oldu? Çoğu tek kurşun atmadan (bazıları atmasına rağmen yine Alman tanklarının ülkesinde yürümesine engel olamadı) Almanlara teslim oldu.

Hitler Türkiye'ye saldırmadı çünkü saldırmak için mantıklı bir sebebi yoktu. Türkiye savaştan uzak dursa da Almanlar için kaynak sağlıyordu, yani Almanların ihtiyacı vardı. Batı cephesi açıkken Doğu'ya girdi bu adam, bir de Türkiye için ayrı cephe açıp zaten 2 yerden sıkışmış ve zor durumdaki olan halini 3'e mi çıkartacaktı?

Türkiye o zamanda yıkıcı bir savaşın enkazlarını topluyordu ama kendisini ne şekilde savunacağını 1. Dünya Savaşı'nda tüm Dünya'ya da göstermişti. Yani o durumda hem Almanlar ile hem de İngilizler ile hiçbirine çaktırmadan ticaret yaparak hiçbir şeye karışmayan çocuk rolünü oynadık, bizim için en uygun olan rolü. Çünkü kazanan tarafta da olsak, kaybeden tarafta da olsak sonuçları yine bizim için yıkım olacaktı. 1 yıkımı toparlamak, 2 yıkımı toparlamaktan kolaydır.

Eğer Doğu Cephe'sinden başarıyla ayrılsaydı Hitler, sıradaki hedef büyük ihtimalle Türkiye olacaktı... Bunu görebilmek çok zor değil. Kuzey Avrasya'da etkinlik gösterip de Türk topraklarını istemeyecek 1 ülke dahi yok...

Hitler'in mektuplarına, dış politikada günü kurtarmak ve zaman kazanmak için verdiği sözlere güvenenleri görünce bir gülme geliyor.

Hitler ilk başta kendisine bela olmasın diye birçok Avrupa ülkesine ''bize dokunmazsanız yaşayıp gitmenize izin veririz'' tarzında vaatlerde bulunup oyaladı. Sonunda ne oldu? Çoğu tek kurşun atmadan (bazıları atmasına rağmen yine Alman tanklarının ülkesinde yürümesine engel olamadı) Almanlara teslim oldu.

Hitler Türkiye'ye saldırmadı çünkü saldırmak için mantıklı bir sebebi yoktu. Türkiye savaştan uzak dursa da Almanlar için kaynak sağlıyordu, yani Almanların ihtiyacı vardı. Batı cephesi açıkken Doğu'ya girdi bu adam, bir de Türkiye için ayrı cephe açıp zaten 2 yerden sıkışmış ve zor durumdaki olan halini 3'e mi çıkartacaktı?

Türkiye o zamanda yıkıcı bir savaşın enkazlarını topluyordu ama kendisini ne şekilde savunacağını 1. Dünya Savaşı'nda tüm Dünya'ya da göstermişti. Yani o durumda hem Almanlar ile hem de İngilizler ile hiçbirine çaktırmadan ticaret yaparak hiçbir şeye karışmayan çocuk rolünü oynadık, bizim için en uygun olan rolü. Çünkü kazanan tarafta da olsak, kaybeden tarafta da olsak sonuçları yine bizim için yıkım olacaktı. 1 yıkımı toparlamak, 2 yıkımı toparlamaktan kolaydır.

Eğer Doğu Cephe'sinden başarıyla ayrılsaydı Hitler, sıradaki hedef büyük ihtimalle Türkiye olacaktı... Bunu görebilmek çok zor değil.
Dediklerinize katılmıyorum. Hitler ile Sovyetler arasında "Molotov-Ribbentrop Pakt" imzalandı, bu bir saldırmazlık ve Polonya'yı bölme anlaşmasıdır. Hitler, balkanlarda Bulgaristan, Romanya, İtalya'ya sahipti. Hitler hem Türkiye'nin güneyinden, hem de balkanlardan bir panzer tümeniyle Türkiye'yi çok rahat işgal edebilirdi. Hitler'in ürettirdiği tankların deliciliği ve sağlamlığı dünyaya kanıtlanmıştır.

Hitler bu mektupu Türkiye'ye ilettiğinde Türkiye çökmüş, neredeyse silahı bile olmayan savunmasız bir ülkeydi.

Ek olarak, Franklin D. Roosevelt'in Hitler'e ilettiği "Saldırmaması gereken ülkeler" listesinde Türkiye'de yer alıyor. sözü geçen anlaşma.

Hitler bu listedeki ülkelerin %95'ini işgal ediyor, Türkiye hariç.

Kısacası, ben Hitler'in Türkiye'ye bir saldırganlıkla yaklaştığını düşünmüyorum, aksine dosthane bir yaklaşım sergilediğini, savaştan sonra da aralarında barışın sürebileceğine inanıyorum.

Sizin söylediniz bir söylenti. Hitler çıkıpta "Türkiye'ye saldıracağım" dememiş.

Benimki de bir söylenti. Olay söylentilerden ve fikirlerden ibaret.

"Hitler ilk başta kendisine bela olmasın diye birçok Avrupa ülkesine ''bize dokunmazsanız yaşayıp gitmenize izin veririz'' tarzında vaatlerde bulunup oyaladı. Sonunda ne oldu? Çoğu tek kurşun atmadan (bazıları atmasına rağmen yine Alman tanklarının ülkesinde yürümesine engel olamadı) Almanlara teslim oldu."

Sözünüze de bir şey söylemek istiyorum, savaş başlamadan önce Belçika, Fransa, Çekoslovakya, Polonya hükümetleri, Almanlarla olan sınırına silahlı kaleler döşemiştir, fakat Heinz Guderian'ın "Blitzkrieg"'ine mağlup olmuşlardır. Avusturya, Çekoslovakya, Polonya ilhakında herkes ne olacağının farkındaydı. İngiliz hükümeti sırf savaşmamak için koşulsuz şartsız Çekoslovakya'yı Almanlara teslim etmiştir. Polonya'yı bile Alman hükümetine teslim etmiştir, masada kaybetmiş gibi gözükmemek için İngiltere ve Fransa, Almanya'ya savaş açmıştır ama 1 mermi bile sıkmamışlardır.

Sizin söylediniz bir söylenti.
Benim hangi cümlem söylenti? Sana 3-5 paragrafta Hitler'in verdiği vaatlerin hepsinin ters çıktığını, hepsinin zaman kazanmak için olduğunu anlattım. Bunları ben değil, tarih söylüyor. Hitler'in sözünü alıp sözlerine güvenen her ülkenin hangi duruma düştükleri belli...

Kısacası, ben Hitler'in Türkiye'ye bir saldırganlıkla yaklaştığını düşünmüyorum, aksine dosthane bir yaklaşım sergilediğini
Ülkelerin dostları olmaz, hele hele Hitler ve Nazi gibi diktatörlerin dost ülkesi hiç olmaz. Senin dediğini Hitler İngilizlere karşı yaptı çünkü Hitler'de bitmek bilmez İngiliz seviciliği vardı. Planlarının altında aslında tüm Avrupa'yı ve Doğu'yu İngilizler ile birlikte yönetme planı vardı ama İngilizler ilk başta çok umursamaz davransa da Hitler'in herkes için (kendileri de dahil) bir tehlike olduğunu görerek bu vaatlere kanmadı. Doğru olanı da yaptılar.

Hitler, balkanlarda Bulgaristan, Romanya, İtalya'ya sahipti. Hitler hem Türkiye'nin güneyinden, hem de balkanlardan bir panzer tümeniyle Türkiye'yi çok rahat işgal edebilirdi.
Dediğin kadar kolay değil işte işler. Hitler'in ilk hedefi ve ideolojisi Türkiye ve coğrafyası değildi, dolayısıyla hedefte olmayan bir ülke için silah/kaynak harcayıp ekstra bir cephe açmak mantıksızlığın daniskası olurdu. Avrupa ülkeleri için bile Alman generalleri yetersiz olup kaynaklarını çoğalatmanın derdindeyken kaynakları Türkiye gibi tarafsız kalıp kendilerine kaynak sağlayan bir ülke için neden harcasınlar ki?

Olay işgal etmekle bitmiyor, işgal ettikten sonra orada etkinliğini koruyabillmen gerekiyor ki batıdan sürekli sıkıştırılan ve üstüne doğuya baskın taktiğiyle giren bir ülkenin bunun için ne vakti ne de ekstra kaynağı vardı.

Ayrıca Almanya o dönemde İtalya'nın kendi başına aldığı ve hatalara düştüğü durumlardan da mesuldu, dolayısıyla oralara dahi ekstra kaynaklar harcanıyordu.

Türkiye için doğrudan bir amaç yoktu, Türkiye'nin durumu Doğu Cephesi ile şekillenecekti. Savaşa ABD'nin girmesiyle de iki taraftan sıkışan Hitler başarılı olamadı, dolayısıyla Doğu'dan kovuldular ve savaşı kaybettiler. Doğu'yu kazansalardı Türkiye zaten çok kolay bir av olacaktı, yol üstü alınacak bir ülke olacaktı.

@Jira 'nın da dediği gibi, Kuzey Avrupa'yı ele geçirdikten sonra sıradaki durağı Türkiye olacaktı. Türkiye Jeopolitik olarak önemli bir konumda, zira bir bağlantı, geçiş ve kontrol noktası. Karadeniz, Akdeniz ve Ortadoğu coğrafyalarına hakimiyet için önemli bir unsur.

Müttefiklikler, dostluklar ve antlaşmalar, çıkarlar sürdükçe ya da uygun zaman doğmadığı sürece geçerli olur, bu çoğu zaman böyle olmuştur.

O dönem güçsüz olsak bile, potansiyel bir tehdit olarak görmemiş olabilir ya da Fransa veya Polonya kadar da kolay istimlak edilebilecek bir toprak olarak da görmemiş olabilir. Tabii devletin eskisi gibi İstanbul'da değil, Ankara'da olması da bir etken bana göre. Amaç İstanbul ve Çanakkale olsa da, devleti yani başkenti ele geçiremedikten sonra, bu şehirleri işgal edip elde tutmak, mesafe ve diğer cepheler de düşünüldüğünde çok meşakkatli bir durum.

Hasıl-ı kelam, biraz şanslıymışız diyebilirim. Yoksa Londra'nın üzerinden geçen The Blitz İstanbul'un üzerinden geçmiş olsa, şehir harabeye dönerdi. Dolayısıyla ben bir dostluğun olduğunu düşünmüyorum, zaten bunu gerektirecek bir durum da yok. Sadece taşlar yerine oturmamıştı.

Avrupa ve Rusya'yı dize getirdikten sonra, görece daha kolay bir şekilde Türkiye ve Ortadoğu'ya girmek varken, zaten savaş halinde olan bir orduyu neden bölsün ki?

Hitler, Balkanlar'da Bulgaristan, Romanya, İtalya'ya sahipti. Hitler hem Türkiye'nin Güneyi'nden, hem de Balkanlar'dan bir panzer tümeniyle Türkiye'yi çok rahat işgal edebilirdi. Hitler'in ürettirdiği tankların deliciliği ve sağlamlığı dünyaya kanıtlanmıştır.

Bu işlerin bu kadar kolay olmadığı kanaatindeyim. Anavatınından bu derece uzakta bir ordu, savaş halinde o kadar rahat ilerleyemeyebilir.

Benim hangi cümlem söylenti? Sana 3-5 paragrafta Hitler'in verdiği vaatlerin hepsinin ters çıktığını, hepsinin zaman kazanmak için olduğunu anlattım. Bunları ben değil, tarih söylüyor. Hitler'in sözünü alıp sözlerine güvenen her ülkenin hangi duruma düştükleri belli...

Ülkelerin dostları olmaz, hele hele Hitler ve Nazi gibi diktatörlerin dost ülkesi hiç olmaz. Senin dediğini Hitler İngilizlere karşı yaptı çünkü Hitler'de bitmek bilmez İngiliz seviciliği vardı. Tüm planlarının altında aslında tüm Avrupa'yı ve Doğu'yu İngilizler ile birlikte yönetme planı vardı ama İngilizler ilk başta çok umursamaz davrana da Hitler'in herkes için (kendileri de dahil) bir tehlike olduğunu görerek bu vaatlere kanmadı. Doğru olanı da yaptılar.

Dediğin kadar kolay değil işte işler. Hitler'in ilk hedefi ve ideolojisi Türkiye ve coğrafyası değildi, dolayısıyla hedefte olmayan bir ülke için silah/kaynak harcayıp ekstra bir cephe açmak mantıksızlığın daniskası olurdu. Olay işgal etmekle bitmiyor, işgal ettikten sonra orada etkinliğini koruyabillmen gerekiyor ki batıdan sürekli sıkıştırılan ve üstüne doğuya baskın taktiğiyle giren bir ülkenin bunun için vakti yoktu.

Ayrıca Almanya o dönemde İtalya'nın kendi başına aldığı ve hatalara düştüğü durumlardan da mesuldu, dolayısıyla oralara dahi ekstra kaynaklar harcanıyordu.

Türkiye için doğrudan bir amaç yoktu, Türkiye'nin durumu Doğu Cephesi ile şekillenecekti. Savaşa ABD'nin girmesiyle de iki taraftan sıkışan Hitler başarılı olamadı, dolayısıyla Doğu'dan kovuldular ve savaşı kaybettiler. Doğu'yu kazansalardı Türkiye zaten çok kolay bir av olacaktı, yol üstü alınacak bir ülke olacaktık.
Sizin söyledikleriniz hala bir söylenti, bana bir kaynak sunarsanız kaynak üzerinden tartışırız siz sadece kendi cümlelerinizi kaynak belirleyip bir resmiyeti varmış gibi konuşuyorsunuz.

ABD'nin savaşa katılmasındaki tek etken halktır, ABD halkının yarısından çoğunluğu Alman destekçisiydi, halk savaş istiyordu. Hitler'in Sovyetlere karşı kaybetmesinin sebebi ABD değil, hava şartları ve Hitler'in açgözlülüğüdür.

Siz bana resmi bir kaynak vermediğiniz sürece bu konuşma günlerce sürer, o yüzden bir kaynak vermediğiniz sürece konuşmamızın bir anlamı yok. Attığım videoda Türkiye yerini belirlemişti, "Alman hükümeti Türkiye'ye karşı bir duruş sergilemediği sürece, Türkiye Alman askerlerine karşı iyi davranacaktır".

Hitler'in İngiliz hayranı olduğunu söylüyorsunuz, Hitler daha başa geldiği an İngiltere'ye karşı bir operasyon hazırlamıştır. "Operation Sea Lion" İngiliz'e hayranı olan bir kişi o ülkeyi işgal etme planları yapıp aylarca başkentini bombalamaz :)

Bu işlerin bu kadar kolay olmadığı kanaatindeyim. Anavatınından bu derece uzakta bir ordu, savaş halinde o kadar rahat ilerleyemeyebilir.

Erwin Rommel'i araştırmanızı öneririm :)

Alman komutanları soğuk kış şartlarına, sıcak afrika çöllerine maruz kalmış çok eğitimli ve acımaz generallerdir. Türkiye ellerinin kiri olurdu.

Bu konuşmamda Türkiye karşıtı bir duruş sergiliyormuşum gibi oldu, objektif davranırsak o zamanki panzerleri etkisiz hale getirecek güç Türkiye'nin elinde yoktu. Olsa bile profesyonel "Wehrmacht" askerlerine karşı koyamazdı.

Panzerlere ve Wehrmatch askerlerine bir şekil karşı koysa bile, insanın psikolojisinden vuran "Luftwaffe" nin görülmemiş uçaklarına dayanamazdı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Nickine dikkat etmemiştim, şimdi dikkat edince zaman harcamanın gereksiz olduğu bir üye olduğunu rahatlıkla anladım. Söylentiymiş, tarih bilen kimse bu söylediklerime söylenti demez. Vikipedia'yı açık okusan bile istediğin ''kaynağı'' elde etmiş olursun. O bile temel olarak senin bilgi açlığını doyurur...

ABD'nin savaşa katılmasındaki tek etken halktır, ABD halkının yarısından çoğunluğu Alman destekçisiydi, halk savaş istiyordu
Yine yanlış, yine yanlış, yine yanlış... Hitler'in bu kadar yükselebilme sebebi zaten ABD'nin kendi içinde olan sorunlarıydı. ABD kendi sorunları yüzünden Avrupa ile ilgilenemedi ve halkı kesinlikle savaş istemiyordu. ABD'de geçerli bir demokrasi olduğundan halkın desteğini alamadan savaşa giremezsiniz. Japonya'nın ABD'ye saldırısı sonrası ABD'nin eline sebep geçti ve savaşa girdi. Halk savaşa girmek istemiyordu, ülkenin başındakiler girmek istiyordu...

Hitler'in İngiliz hayranı olduğunu söylüyorsunuz, Hitler'in daha başa geldiği an İngiltere'ye karşı bir operasyon hazırlamıştır.
Yine tarih bilmediğinin bir göstergesi daha. Hitler, İngilizleri birçok kez vurup donanmalarını savaş dışı bırakma imkanına sahipken bunu reddetmiştir. İngilizler’in gönlünü kazanmak için Paris’e gerçekleşecek olan saldırıyı da kısa bir süreliğine erteleme kararı almıştı Fransa seferinde. O ana kadar Hitler’in İngiliz hayranı olduğunu anlayamamış olan generaller Hitler’in İngiltere'ye karşı dost tavrını anlamadılar.

Hatta generalleri İngilizleri arkadan vurmak için birçok plan yapıyordu ama çoğu Hitler'in kulağına gittiğinde iptal ediliyordu. Zira hala Hitler İngilizlerin Alman saflarına katılarak tüm Avrupa ve Doğu'yu beraber yönetebileceklerine inanıyordu.

Tarihi önce öğren, sonra konuşalım Nazi sever arkadaş ;) Türkiye'de de Nazi ve Hitler seviciliği ne kadar yüksek arkadaş... Doğu Cephesi başarıyla sonuçlanmış olsaydı bugün o sevdikleri kişiler tarafından ne duruma düşürülecekleri bilinmeden yaşıyorlar canlarım :D

Nickine dikkat etmemiştim, şimdi dikkat edince zaman harcamanın gereksiz olduğu bir üye olduğunu rahatlıkla anladım. Söylentiymiş, tarih bilen kimse bu söylediklerime söylenti demez. Vikipedia'yı açık okusan bile istediğin ''kaynağı'' elde etmiş olursun.

Yine yanlış, yine yanlış, yine yanlış... Hitler'in bu kadar yükselebilme sebebi zaten ABD'nin kendi içinde olan sorunlarıydı. ABD kendi sorunları yüzünden Avrupa ile ilgilenemedi ve halkı kesinlikle savaş istemiyordu. ABD'de geçerli bir demokrasi olduğundan halkın desteğini alamadan savaşa giremezsiniz. Japonya'nın ABD'ye saldırısı sonrası ABD'nin eline sebep geçti ve savaşa girdi. Halk savaşa girmek istemiyordu, ülkenin başındakiler girmek istiyordu...

Yine tarih bilmediğinin bir göstergesi daha. Hitler, İngilizleri birçok kez vurup donanmalarını savaş dışı bırakma imkanına sahipken bunu reddetmiştir. İngilizler’in gönlünü kazanmak için Paris’e gerçekleşecek olan saldırıyı da kısa bir süreliğine erteleme kararı almıştı Fransa seferinde. O ana kadar Hitler’in İngiliz hayranı olduğunu anlayamamış olan generaller Hitler’in İngiltere dost tavrını anlamadılar.

Hatta generalleri İngilizleri arkadan vurmak için birçok plan yapıyordu ama çoğu Hitler'in kulağına gittiğinde iptal ediliyordu. Zira hala Hitler İngilizlerin Alman saflarına katılarak tüm Avrupa ve Doğu'yu beraber yönetebileceklerine inanıyordu.

Tarihi önce öğren, sonra konuşalım Nazi sever arkadaş ;) Türkiye'de de Nazi ve Hitler seviciliği ne kadar yüksek arkadaş... Doğu Cephesi başarıyla sonuçlanmış olsaydı bugün o sevdikleri kişiler tarafından ne duruma düşürülecekleri bilinmeden yaşıyorlar canlarım :D
(W)ikipedia'yı takip eden tek sensin sanırım, kendini yüceltiyorsun ve her şeyi sadece kendinin bildiğini zannediyorsun. Tamamdır, kral sensin :) Son bir konuşma yapacağım ondan sonrasında kendi içinde kendini yüceltmene devam edip konuda boş konuşmalar yapmayı durdurursan sevinirim.

Paris seferinin durdurulma sebebi, Hitler'in hiç düşünmediği kadar hızlı bir şekilde Belçika, Hollanda'yı almasıdır. Hitler Dunkirk seferini de şu konuşmayla durdurmuştur. (KONUŞMAYI TAM OLARAK HATIRLAYAMADIĞIM İÇİN YAKIN BİR ŞEY YAZACAĞIM.) "Bu kadar hızlı bir şekilde ele geçirmemiz garip, kesin bizi güneyden yarıp yuvarlak içine alacaklar. Seferi durdurun." demiştir.

Heinz Guderian 24 saat daha müddet isteyip Dunkirk'e yürümüştür. Aynı şekil Paris'de yaşanmıştır, Hitler sanki önünde asker yokmuşcasına boş bir ovada yürüyormuş gibi Fransa'yı işgal ediyordu, Hitler'in açık bıraktığı cepheler vardı, Fransız,İngiliz askerlerinin oradan girmelerinden korkup seferi durdurmuş, açık olan cepheleri kapatmıştır. Ardından Paris seferi devam etmiştir.

Sen de anlaşılan o gün Hitler'in sağ koluymuşsun ki bunları "Kaynaksız" duymuşsun vatansever arkadaş. Önce her alanda Türkiye'm Türkiye'm diye dolaşmayı bırakıp, olaylara objektif bakmalısın. İyi akşamlar.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı