ADSL Hat Değerleri

Awestic

Hectopat
Daha fazla  
Öncelikle herkese merhaba oruç tutanların Allah niyetlerini kabul etsin.

Hat değerleri hakkında ne nedir hiçbir bilgim yok konulara baksam da ismen biliyorum neyin ne işe yaradığını neyin ping yaptığını neyin hızı etkilediği hakkında en ufak bilgim yok.
Buyurun altta hat değerlerim;

Not: TürkNet 16 Mbit 150 GB AKK kullanıcısıyım ve modemim Airties 5343

Bağlantı DurumuBağlı
Bağlantı TipiDSL
Hat ModuADSL2+
[TBODY] [/TBODY]
GelenGiden
DSL Hızı(Kb/s):12287799
Ulaşılabilir Hız(Kb/s):184081215
SNR Sınırı (dB):14.518.8
Hat Zayıflaması(dB):19.58.9
Güç (dB):19.512.4
[TBODY] [/TBODY]
Dsl hızım 16 mbit sabitlendiğinde kopmalar yaşıyorum 4mbitlere kadar düşüyor hızım diye Türknet Mh 12'ye sabitledi interneti.

Bu arada sorularım;

1. Pingi etkileyen hat değeri hangisidir ve iyileştirmem için ne yapmam gerekir?
  2. Dsl hızım gelen 12mbit iken ulaşabilir 22mbit idi gelen 16mbit olunca ulaşabilir hız 18mbite düştü neden ?
  3. Modem değişikliği hat değerlerini ve pingi iyileştirir mi ?
  4. Ankastreden gelen kablo normal telefon kablosu bunu tesisattan çıkarıp yerine cat6 yapsam hat değerlerimde veya pingimde iyileşme olur mu?
  5. 12Mbit hız alırken müşteri hizmetleriyle konuştum neden 18 değiş diye hat değerleriniz dengeli olsun diye dedi ping sorunu yaşağıdığım için marazlık çıkardım 18 yaptırdım bunun doğruluk yapı nedir ? :)

Recep Baltaş hocam özellikle senin yorumlarını bekliyorum ekip olarak bilginize hayranım.

5406858220.png

Merhabalar.

Hat durumları komplike bir yapı olduğundan test edilmeden neyin ne olduğunu sizden başka kimse net olarak bilemez. Kablo, modem, splitter, ankastre, ethernet, wifi gibi bir çok etmen vardır bu durumda. Şimdi ne tür bir teknolojiye sahipsiniz bilmiyorum ama ben size gerekli açıklamayı yapayım, yardımcı olacağını düşünüyorum.

Öncelikle ping durumunun en önemli etmeni servis sağlayıcısıdır. Kurulan mini santrale olan bağlantı sayısı ve mesafeye göre pinginiz olumsuz anlamda etkilenir. Bu durumu şöyle şekillendirebilirsiniz;
Daha önce ping seviyeniz nasıldı?
Ne zamana kadar tatmin eden ping ile kullanım sağladınız ve ne zaman ping değerleri yükseldi?

Bunların dışında modemden PC'ye giden bağlantıda problem olup olmadığını öğrenmek için geniş bant Wi-Fi testi gerçekleştirebilirsiniz. Ping düşükse modemden PC'ye olan bağlantı sorunludur, ping aynı ise hattan modeme yada sağlayıcıdan hatta olan bağlantıda (ankastre tesisatı) sorun vardır. Ping yüksek ise düşük bant Wi-Fi testi gerçekleştirmiş yada modeminizin Wi-Fi standartları yetersiz demektir.

Hız durumlarınızda ki değişkenlik ise tamamen servis sağlayıcınız ile alakalı bir durumdur. Çünkü o santralden kim ne kadar bant genişliği alıyor onu servis sağlayıcısı belirliyor. Buda trafiği sıkıştırıyor ve suçu kullanıcının modemine, kablosuna atıyorlar. Aslında dünyanın en iyi ağını da kursanız o hep aynı kalacaktır.

Ulaşılabilir hızınız ise aslında yine santral ile modem arasında sizin sahip olabileceğiniz bant genişliği demektir ve değişkenlik gösterebilir ve yine bu da servis sağlayıcısına bağlıdır. Açıklamak gerekirse; ulaşılabilir hızınız düşük 22 mbit diyelim. Siz de 8 kullanıyorsanız ama siz 16'ya yükseltiniz ve ulaşılabilir hızınız otomatik olarak düşecektir. Bunun nedeni toplamda var olan toplam bir bant genişliği vardır ve kimin ne kullandığı yada kullanacağı farklılık gösterir. Şöyle ki; 3 kişisiniz toplamda 50 mbit santralde bant genişliği mevcut diyelim, şirket size 30 mbit verir dar boğaz olmasın, hızlar iyi olsun, kopmalar olmasın diye. Hepiniz 8 kullanıyorsunuz. Bu durumda ulaşılabilir sızınız 22 mbit olarak gösterilir çünkü 2 zaten sizin şirket tarafından belirlenen hakkınız 20'de optimum genel hızdan gelir. Diğer 2 kullanıcı 16 mbit'i kullanır zaten.
Siz hızınızı 16'ya çıkarttınız diyelim. Burada var olan ulaşılabilir hızdan 16'sı zaten sizde olmuş oluyor. Diğer 8'in üstüne eklenmez. Total sabittir çünkü. Böylece toplamda 3 kişi 32 mbit kullanmış olur ve ulaşılabilir hızlarda değişkenlik gösterir. Bu sefer kalan genişlik azaldığı için ulaşılabilir hızda da azalma meydana gelir.

Tabi bir kişi ile ölçülmesi, muhtemelen sizinle beraber başkaları da hızlarını artırmıştır.

Kopmalara gelecek olursak. Hızınızı düşürürler evet. Bu onların santralinin kalitesizliğini gösterir. Yani 100 kişiye 8 mbit ile yola çıkmışlar ama dediğimiz gibi rahatlık olsun diye 1.5 gbit yada 1.000 mbit bir genişlik sağlarlar. Burada şirket 16 mit sözü verdiği için aslında minimum 1.8 gbit lik bir genişlik sunmaları gerekirken sınırda bir genişlik sunuyor. Böylece siz 16'yı zorladığınızda diğer kullanıcılar bu trafikte sıkıştığı için sizi itekliyor, çelme takıyor. Böylece sizde kopma yaşanıyor. Bunu engellemek için hızınızı düşürüyor ki diğerlerine etkiniz olmasın.

Hız sorununuz bu. Buna ne yazık ki biz çözüm bulamayız. Ping için ise dediğim gibi Wi-Fi testini yüksek genişlikte gerçekleştirin.
Telefon kablosunu da CAD-6 tipine çevirseniz dahi telefon kablosu sıkıntılı olmadığı takdirde bir performans artışı yaşamazsınız. Sonuçta 6 şeritli yoldan geleni tek şeritli yola sokacaksak bunun pekte bir anlamı yok zaten. Bunu yapan Superonline firması vardır. Bunu bildikleri için santralden odanıza kadar o 6 şeritli yolu döşüyor. Böyle de PC'ye kadar 6 şeritte veri geliyor. TTnet'te bu durumda kötü ne yazık ki ama...

Tavsiyem: Alt servis sağlayıcılarını kullanmamanız yönünde. Çünkü bu firmalar performansı vaad etmezler. Var olan altyapı şirketinden pay alıp dağıtım hizmeti yaparlar. Yani TTnet, Superonline Fiber (ADSL'i değil), UyduNet (TurkSAT) gibi firmalardan hizmeti almanızdır.

Ayrıca ping gayet iyi. Eğer 1-5 arası istiyorsanız o şimdilik Superonline Fiper ve UyduNet tarafında mevcut.

Saygılar.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı