Affinity V2 Universal Licence alınır mı?

Yer
DE
Selamlar, malumunuz Adobe artık ilallah ettirdi bu abonelik fiyatları ve buna karşılık sunduğu hizmetle. Uzun süredir vektörel çizimler için Adobe Illustrator (aylık) aboneliğini kullanıyorum, her ay/yıl bir ton para ödememize rağmen adamlar doymak bilmiyor her şey için gün geçtikçe daha çok ücret talep ediyorlar.

Affinity bu durumda bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor, ayrıca Affinity V2 Universal Licence ile hem Photoshop hem Illustrator hem de Indesign karşılığı olan yazılımlarını tek seferelik ücret ile (179, 99€) sunuyor. Affinity almayı düşünüyorum ama bazı çekincelerimde mevcut yıllardır Adobe kullandığım için acaba arayüzü, kullanımı çok farklı mı? İnternette Adobe gibi yeteri kadar kaynak bulunabiliyor mu? Aldığıma pişman olur muyum? Gibi sorular aklıma takılıyor.

Şu an kullanan ya da zamanında bu programları kullanıp deneyimlemiş arkadaşlar deneyimlerini bizlerle paylaşırsa çok memnum olurum, gereksiz yere masraf yapmak istemiyorum ama çok arada kaldım. Yanıtlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Valla şöyle diyeyim, bu programlar bir araç. Ben video kurgu tarafında kullanıyorum, premiere pro'yu bırakıp davinci'ye geçtim. Çok zorlanıyorum, fakat geri dönmemek konusunda da inatçıyım. Affinity'ler ise arayüz olarak daha çok benziyor zaten benim örneğime kıyasla.

Bence, deneyip öyle satın almanız faydalı olur o imkan varsa. Çünkü çok kişiden kişiye değişen bir şey bu.

daha fazla ne talep ediyorlar ki. illustrator aylık 550 lira olması lazım, bu yapılan taahhüt dışında başka ne isteyebilirler anlayamadım.

zaten iş yeriyse veya ticari faaliyet göstip para kazanan bir yer gibi yazmışsınız ki ona dayanarak söylüyorum, 550 lira illustrator gibi dahiyane program için bedava. iş yeri zaten bunu bile ödeyemiyorsa bir zahmet kapansın.

ben tüm vektörel programları inciğine cıncığına kadar bilen biriyim, yani bilen derken yaratıcılık çizim, tasarım olarak demiyorum, böyle demek komik ve iddialı olur zaten teknik kapasite ve yapılabilenecekler konusunda.

illustrator'un bu konuda muadili program olamaz. belki bir inkscape yaklaşabilir ki o da ucundan.

piyasaya iş yapıyorsanız başka program zaman kaybı olur. ha ama ben bunun yanında ek olarak öğreneceğim zamanım o şu bu var diyorsan inkscape'e bakabilirsin ondan sonra da corel ve affinity desginer.

affinity güzeldir ama teknik olarak inkscape, çizimle birlikte tasarım olarak affinity'den daha gelişmiş araçlara sahip ve böyle program ücretsiz bir de ve bana göre corel'den de bir adım önde.

Daha fazla ne talep ediyorlar ki. Illustrator aylık 550 lira olması lazım, bu yapılan taahhüt dışında başka ne isteyebilirler anlayamadım.

Zaten iş yeriyse veya ticari faaliyet göstip para kazanan bir yer gibi yazmışsınız ki ona dayanarak söylüyorum, 550 lira Illustrator gibi dahiyane program için bedava. İş yeri zaten bunu bile ödeyemiyorsa bir zahmet kapansın.

Ben tüm vektörel programları inciğine cıncığına kadar bilen biriyim, yani bilen derken yaratıcılık çizim, tasarım olarak demiyorum, böyle demek komik ve iddialı olur zaten teknik kapasite ve yapılabilenecekler konusunda.

Illustrator'un bu konuda muadili program olamaz. Belki bir Inkscape yaklaşabilir ki o da ucundan.

Piyasaya iş yapıyorsanız başka program zaman kaybı olur. Ha ama ben bunun yanında ek olarak öğreneceğim zamanım o şu bu var diyorsan Inkscape'e bakabilirsin ondan sonra da Corel ve affinity desginer.

Affinity güzeldir ama teknik olarak Inkscape, çizimle birlikte tasarım olarak Affinity'den daha gelişmiş araçlara sahip ve böyle program ücretsiz bir de ve bana göre Corel'den de bir adım önde.

Hocam, ben ufak bir işletmeye sahibim şu an için büyük bir müşteri ağım yok Illustrator için aylık aboneliği öderim ödemesine de ben Adobe tekel gibi takıldığı için alternatif bir çözüm arıyorum.

Mesele iş yerinin bunu ödeyip ödeyememesi de değil zaten, bir sebepten ötürü ödeyemezsem para kazanamıyorum ya da işimi devam ettiremiyorum çünkü programı kullanamıyorum. Adobe neden abonelik sisteminin dışında eskiden olduğu gibi tek seferlik ödeme seçeneğini de sunmuyor? İsteyen istediği gibi kullansın. Bu konuda konuşsak bitmez.

Öncelikle deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Inkscape zamanında kurcalamıştım menü tasarımlarının karışık ve zorlayıcı olduğunu hatırlıyorum.

Corel hiç kullanmadım bilmiyorum. Affinity tek seferlik ödeme seçeneği ve 3 uygulamayı birden vermesiyle, menülerinin daha Adobe tasarımlarına benzemesinden ötürü alışma ve öğrenmenin daha kolay olacağını düşündüğüm için daha iyi bir seçenek gibi duruyor. Bu nedenle de affinity hakkında bir konu açtım.

Diğer alternatiflerin yanı sıra affinity ve Illustrator hangi konularda öne çıkıyor eksikleri nelerdir? Deneyimlerinizden yola çıkarak paylaşırsanız çok memnun olurum.

Hocam, ben ufak bir işletmeye sahibim şu an için büyük bir müşteri ağım yok Illustrator için aylık aboneliği öderim ödemesine de ben Adobe tekel gibi takıldığı için alternatif bir çözüm arıyorum.

Mesele iş yerinin bunu ödeyip ödeyememesi de değil zaten, bir sebepten ötürü ödeyemezsem para kazanamıyorum ya da işimi devam ettiremiyorum çünkü programı kullanamıyorum. Adobe neden abonelik sisteminin dışında eskiden olduğu gibi tek seferlik ödeme seçeneğini de sunmuyor? İsteyen istediği gibi kullansın. Bu konuda konuşsak bitmez.

Öncelikle deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Inkscape zamanında kurcalamıştım menü tasarımlarının karışık ve zorlayıcı olduğunu hatırlıyorum.

Corel hiç kullanmadım bilmiyorum. Affinity tek seferlik ödeme seçeneği ve 3 uygulamayı birden vermesiyle, menülerinin daha Adobe tasarımlarına benzemesinden ötürü alışma ve öğrenmenin daha kolay olacağını düşündüğüm için daha iyi bir seçenek gibi duruyor. Bu nedenle de affinity hakkında bir konu açtım.

Diğer alternatiflerin yanı sıra affinity ve Illustrator hangi konularda öne çıkıyor eksikleri nelerdir? Deneyimlerinizden yola çıkarak paylaşırsanız çok memnun olurum.

Ha pardon hocam ben bir şirket sandım o yüzden. Sözüm şirketeydi, size değil yani yanlış anlaşılmasın.

Çünkü geçen sene çalıştığım yer gibi sandım da ondan yazdım. Kongre fuar, mimari/içmimari dekorasyon, sahne işleri yapan bir firmada çalışıyordum. 3dsmax'ten tut Sketchup'a, Rhino'ya kadar 10 a yakın program kullanıyordum.

Hadi 3d programları geçtim ücret yüksek, hadi Corel'i de geçtim, elimiz kolumuz olan Adobe'ye aylık 1000 lira veremiyordu ki geçen sene zaten çok komik bir rakamdı. Veremiyordu derken senelik 20 milyona yakın ciro yapan ve kendine aylık 1 milyon net kar kalan biri ne vercem ya diyordu kafa bu.

Düşün ilk başladığımda açtım bilgisayarı Photoshop 2019 vardı şok oldum, kendim crackli getiriyordum programları. Geçen sene kaç tblık iş yaptım 10 tb doldu, yeni harici almam gerekli deyince hariciye format at dedi böyle vizyondu.

Neyse uzun alakasız oldu ama illustrator'e gelirsek. Öncelikle 3d özelliği hiçbir vektörelde yok, Corel'de var ama çok ilkel yani. illustrator'u 3d programlar ile entegre kullanırsan ortaya süper şeyler çıkar.

İkincisi brushların rahatlığı ve brushlar ile path array ile verilen formlar yapılar ve yeni gelen mockup vs ve onun gibi, yapay zeka ile bir sürü özellikler geldi her şey daha pratik hale geliyor.

affinity'de gidersen old school kalırsın. evet illustrator'de olan shape builder vs gibi logo icon veya sembol veya form oluşturmak için olan temel araçlar var ama illustrator'un çok daha can alıcı özellikleri var saymakla bitmez.

Ayrıca brush'u da güzeldir, Evet kullanması, arayüzü zevkli ama karşında bir rakip var ikinizde aynı seviyedesiniz diyelim, illustrator olan çok açık ara kazanacaktır hem zamandan hem özelliklerinden kaynaklı farklardan.

Affinity daha çok illustrasyon, icon, çizim vs gibi şeyler için daha pratik ve zevkli. Tasarım odaklı çok değil tabi ki tasarım yapılır ama illustrator gibi pratik değil. Sağ elle sol kulağı tersten tutmanın anlamı yok.

toy zamanımda bi 5 sene önce falan çizdiğim şeyler vardı, deneme amaçlı kurcalıyordurm onu da attım hehe😀 ama çok şey yaptım affinity de

Dosya Ekleri

• fd.jpg
    fd.jpg
    602,4 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:
Ha pardon hocam ben bir şirket sandım o yüzden. Sözüm şirketeydi, size değil yani yanlış anlaşılmasın.

Çünkü geçen sene çalıştığım yer gibi sandım da ondan yazdım. Kongre fuar, mimari/içmimari dekorasyon, sahne işleri yapan bir firmada çalışıyordum. 3DS Max'ten tut SketchUp'a, Rhino'ya kadar 10'a yakın program kullanıyordum.

Hadi 3D programları geçtim ücret yüksek, hadi Corel'i de geçtim, elimiz kolumuz olan Adobe'ye aylık 1000 lira veremiyordu ki geçen sene zaten çok komik bir rakamdı. Veremiyordu derken senelik 20 milyona yakın ciro yapan ve kendine aylık 1 milyon net kar kalan biri ne vereceğim ya diyordu kafa bu.

Düşün ilk başladığımda açtım bilgisayarı Photoshop 2019 vardı şok oldum, kendim crackli getiriyordum programları. Geçen sene kaç TB'lık iş yaptım 10 TB doldu, yeni harici almam gerekli deyince hariciye format at dedi böyle vizyondu.

Neyse uzun alakasız oldu ama Illustrator'e gelirsek. Öncelikle 3D özelliği hiçbir vektörelde yok, Corel'de var ama çok ilkel yani. Illustrator'u 3D programlar ile entegre kullanırsan ortaya süper şeyler çıkar.

İkincisi brushların rahatlığı ve brushlar ile path array ile verilen formlar yapılar ve yeni gelen mockup vs ve onun gibi, yapay zeka ile bir sürü özellikler geldi her şey daha pratik hale geliyor.

Affinity'de gidersen old school kalırsın. Evet Illustrator'de olan shape builder vs gibi logo icon veya sembol veya form oluşturmak için olan temel araçlar var ama Illustrator'un çok daha can alıcı özellikleri var saymakla bitmez.

Ayrıca Brush'u da güzeldir, evet kullanması, arayüzü zevkli ama karşında bir rakip var ikinizde aynı seviyedesiniz diyelim, Illustrator olan çok açık ara kazanacaktır hem zamandan hem özelliklerinden kaynaklı farklardan.

Affinity daha çok illustrasyon, icon, çizim vs gibi şeyler için daha pratik ve zevkli. Tasarım odaklı çok değil tabii ki tasarım yapılır ama Illustrator gibi pratik değil. Sağ elle sol kulağı tersten tutmanın anlamı yok.

Toy zamanımda bir 5 sene önce falan çizdiğim şeyler vardı, deneme amaçlı kurcalıyordurm onu da attım hehe😀 ama çok şey yaptım affinity de.

Hocam o gibi şirketleri hiç anlamıyorum zaten hiç para vermeyelim ama çok para kazanalım kafasındalar genelde, ama ne demek istediğinizi çok iyi anladım.

3D özelliğinin olmamasını yeni öğrendim o konuda bir eksi puan aldı. Affinity test ediyorum şu an zaten benim de dikkatimi çekti bütün araçların olmaması, olmasını zaten beklemiyorum ama yine de insan alışmış.

5 sene önce demişsiniz peki o zamandan sonra tekrar Affinity kullanma ya da göz atma şansınız oldu mu?

Adobe da kalacakmışım gibi duruyor ama tam olarak Affinity de ne yapabilirim ne yapamam bakmam lazım.

Hocam o gibi şirketleri hiç anlamıyorum zaten hiç para vermeyelim ama çok para kazanalım kafasındalar genelde, ama ne demek istediğinizi çok iyi anladım.

3D özelliğinin olmamasını yeni öğrendim o konuda bir eksi puan aldı. Affinity test ediyorum şu an zaten benim de dikkatimi çekti bütün araçların olmaması, olmasını zaten beklemiyorum ama yine de insan alışmış.

5 sene önce demişsiniz peki o zamandan sonra tekrar Affinity kullanma ya da göz atma şansınız oldu mu?

Adobe da kalacakmışım gibi duruyor ama tam olarak Affinity de ne yapabilirim ne yapamam bakmam lazım.

Evet oldu shape builder eklendi ve bunun dışında çok da inanılmaz bir özellik yok. Eğer amacınız dediğim gibi çizim illustrasyon shape'ler oluşturmaksa affinity yeter.

Ama tasarım odaklıysanız illustrator çok daha detaylı. Tabi ki illustrasyon konusunda da sadeece tasarım değil.

Illustrator artık hasta kral durumunda; Adobe ürünlerinin fiyatlandırması ve kiralama politikaları, bunun yanında bizi kullanırsanız işlerinizi AI'mize mama yapacağız demesi yeterince kötüydü, şimdi neredeyse 2-3 haftada bir düzgün çalışması için dua edilen güncellemelere düştü diyebilirim.

Piyasa hakimiyeti ve nesil alışkanlığı gibi bakarsan, matbaa'ların Corel'de Corel demesi -artık Almanya'dan hangi kuzenleri getirip sattıysa 1990'larda- ABD örnekli reklam firmalarının ve 1990'lar Apple Mac'lerin Adobe ilişkileri... Yeni nesiller Procreate, Affinity gibi konularda gelişe gelişe geliyorlar. Bu da zamanla araçların değişmesi demek.

Affinity Designer, tüm yeni donanım ve yazılım teknolojilerinin üstüne, sıfırdan yazıldı. Henüz Illustrator'ün her şeyini alışkanlıklar dahilinde karşılamıyor - alışkanlıkların çok fazlaysa bazı araçlar için, bu konuda başka çözümler araman gerekiyor. Komik mesela, AI SVG'de hala tam oturtamadı kendisini ama AD o konuda akıyor.

AD'de gelişmesini eklenmesini beklediğim noktalar:
  • Tipografi araçlarının daha güçlü olması (piyasada o kadar AI kullanan varken tipografi berbat gerçi)
  • Raster > Vektör dönüştürme (Inkscape burada kurtarıcı olur Affinity'i)
  • Nadir kullanılsa da (genelde ağırlaşıyor veya çökebiliyor) Freeform Gradient/Serbest Degradeler*
  • Vektör fırçalar, silgiler, desen doldurmalar (bezemeler?)
  • Bazı Curve araçları

Ama bu konularda aşırı farklı ve karmaşık** işler yapmıyorsan, gayet kurtarır Affinity, yanına da korsan bayrağı dikersin diğeri için gerekirse.

Indesign işin aşırı karışık yoksa Publisher da işini rahat görecektir.

*Bunu degrade diye çeviren kişiyi 1940'larda bulup konuşmak istiyorum bir öndenyönlendirmelioturgaçlıgötürgeç yolculuğunda.

**İçinde hiçbir raster yokken dosya boyutun 30 tane katmanda 10Gb yiyorsa mesela, aşırı ince ve karışık bir şeyler planlıyorsundur diye düşünebilirsin.

Evet oldu shape builder eklendi ve bunun dışında çok da inanılmaz bir özellik yok. Eğer amacınız dediğim gibi çizim illustrasyon Shape'ler oluşturmaksa affinity yeter.

Ama tasarım odaklıysanız Illustrator çok daha detaylı. Tabii ki illustrasyon konusunda da sadeece tasarım değil.

Hocam vektörel çizimler, logo tasarımları gibi işler için alacağım genel olarak alırsam. 7 gün deneme süresinden sonra affinity hakkında genel bir fikir sahibi olacağımı umuyorum.

Illustrator artık hasta kral durumunda; Adobe ürünlerinin fiyatlandırması ve kiralama politikaları, bunun yanında bizi kullanırsanız işlerinizi AI'mize mama yapacağız demesi yeterince kötüydü, şimdi neredeyse 2-3 haftada bir düzgün çalışması için dua edilen güncellemelere düştü diyebilirim.

Piyasa hakimiyeti ve nesil alışkanlığı gibi bakarsan, Matbaa'ların Corel'de Corel demesi -artık Almanya'dan hangi kuzenleri getirip sattıysa 1990'larda- ABD örnekli reklam firmalarının ve 1990'lar Apple Mac'lerin Adobe ilişkileri... Yeni nesiller Procreate, affinity gibi konularda gelişe gelişe geliyorlar. Bu da zamanla araçların değişmesi demek.

Affinity designer, tüm yeni donanım ve yazılım teknolojilerinin üstüne, sıfırdan yazıldı. Henüz Illustrator'ün her şeyini alışkanlıklar dahilinde karşılamıyor - alışkanlıkların çok fazlaysa bazı araçlar için, bu konuda başka çözümler araman gerekiyor. Komik mesela, AI SVG'de hala tam oturtamadı kendisini ama ad o konuda akıyor.

Ad'de gelişmesini eklenmesini beklediğim noktalar:
  • Tipografi araçlarının daha güçlü olması (piyasada o kadar AI kullanan varken tipografi berbat gerçi)
  • Raster > vektör dönüştürme (Inkscape burada kurtarıcı olur affinity'i)
  • Nadir kullanılsa da (genelde ağırlaşıyor veya çökebiliyor) freeform Gradient/Serbest degradeler*
  • Vektör fırçalar, silgiler, desen doldurmalar (bezemeler?)
  • Bazı curve araçları.

Ama bu konularda aşırı farklı ve karmaşık** işler yapmıyorsan, gayet kurtarır affinity, yanına da korsan bayrağı dikersin diğeri için gerekirse.

Indesign işin aşırı karışık yoksa publisher da işini rahat görecektir.

*bunu degrade diye çeviren kişiyi 1940'larda bulup konuşmak istiyorum bir öndenyönlendirmelioturgaçlıgötürgeç yolculuğunda.

**İçinde hiçbir raster yokken dosya boyutun 30 tane katmanda 10GB yiyorsa mesela, aşırı ince ve karışık bir şeyler planlıyorsundur diye düşünebilirsin.

Dediğim gibi vektörel çizimler ve logo tasarımları gibi işler için kullanacağım. Adobe karşısında ne kadar daha emekleme aşamasında olsa da bir rakip olması hepimiz açısından iyi bir şey umarım daha iyi yerlerede gelirler de Adobe da belki düşünür.

Yaptığım araştırmalar sonucu affinity publisher ve photo kısmında oldukça yeterli olduğu fakat designer konusunda daha çok gelişmesi gerektiğini gördüm, ama şu an test aşamasındayım. Şu anlık fena değil.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı