Ağa bağlı cihazlarla fotoğraf, müzik ve video paylaşımı

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Windows Home Server: Çoklu ortam kontrol merkezi

Ağa bağlı olan bütün bilgisayar ve cihazlarla fotoğraf, müzik ve videolarınızı paylaşmak: Windows Home Server ile artık tüm bu işler çocuk oyuncağı.

Ev ağında, ona yakın bilgisayarın birbiriyle güvenli bir merkezi veri sistemi altında kolayca yapılandırabilmesi, bir sunucunun ilk görevidir. Diğer taraftan Window Home Server ise, ağa bağlı olan tüm cihazların çoklu ortam içeriklerini destekleyen, mükemmel ve çok çeşitli bir ortam sunucusu. Bu durumda resimler, müzikler ya da videoların başka bir PC, XboX 360, PlayStation 3 veya iPhone üzerinde oynatılmasında hiçbir engel kalmıyor. Windows Home Server’ın ne kadar kolay olduğunu, Acer Aspire EasyStore H340 üzerinden göstereceğiz.

Yapılması gereken ön çalışmalar

Eğer kuruluma henüz başlamadıysanız, ilk önce Windows Home Server’ı, paylaştığı çoklu ortam verilerine diğer bilgisayarların da erişebileceği şekilde ayarladığınızdan emin olun.

1 Paylaşılan klasörlere erişimi sağlamak

Ortam paylaşımını, yani “Müzik”, “Resim”,”Video” listesinin paylaşımını etkinleştirebilmek için, Windows Home Server Connector yardımıyla sunucu üzerinden giriş yapın. “Ayarlar”a tıklayın ve sol kolonda bulunan “Ortam paylaşımı”nı işaretleyin. “Ortam kitaplığı paylaşımı” alanından, paylaşılmak istenilen klasörü “Açık” seçeneği ile işaretlemeli ve “Uygula” seçeneği ile sonlandırın.

2 Ortam sunucusu özellikleri açma

Yine “ Windows Home Server - Ayarlar” iletişim kutusunda sol bölümde bulunan “DMS özellikleri” seçeneğine tıklayın. Paylaşılan ortamı ve diğer ortamlara erişim sağlamayı açık konuma getirebilmek için, ana menüde “ Dijital Ortam Sunucusu”nun yanında yer alan “Etkinleştir” seçeneğine tıklayın. Şimdiye kadar yaptığınız değişiklikleri kaydedebilmek için “Tamam” tuşuna basın.

3 iTunes sunucusunu etkinleştirme

Çoklu ortam verilerinin akışını sağlayan üçüncü özellik ise“iTunes Sunucusu Özellikleri”dir. Yerel ağınıza kayıtlı ya da Home Server’da listelenmiş müzik dosyalarını Apple iTunes programı ile oynatabilmek için bu özelliği aktif konuma getirmelisiniz.

İpucu: Her bir kullanıcının, paylaşılan Müzik dosyalarına erişim sağlamasını istemiyorsanız bir şifre belirleyebilirsiniz. “iTunes Sunucusunu Şifreleyerek Koru” seçeneğinden, “Parola” alanına belirlediğiniz şifreyi girin ve “Tamam” ile onaylayın.

Resim4.jpg


Ortam kitaplığını paylaşırsanız, diğer ağda bulunan cihazlar da fotoğraf, müzik ve videolara erişim sağlayabilir.

Home Server’a kopyalanacak belgeler

Windows Home Server’ı ana çoklu ortam merkezi gibi kullanabilmek için, ilk olarak sunucuyu fotoğraf, müzik ve videolarla doldurmalısınız. Bunu gerçekleştirebilmek için iki farklı yol kullanabilirsiniz. Bu dosyaları tüm bilgisayarlarda standart bir şekilde açabilmek için Windows Home Server Connector’ın yüklü olması gerekiyor. Masaüstü simgesinden “Sunucuda paylaşılan klasörler” seçeneğine ulaşabilirsiniz. Ya da Internet Explorer’ı başlatıp, adres satırına Windows Home Server’ınızın URL’sini girerek, kullanıcı bilgilerine ulaşıp internet üzerinden klasörlerinize erişim sağlayabilirsiniz. Yine de her iki durumda sadece erişime izin verilen listeleri görüntüleyebilirsiniz. Windows Home Server’ın tüm klasörlerine ulaşabilmek ve buradaki dosyaları sunucuya bağladığınız harici bir diske kopyalamak istiyorsanız bu işlemi uzak masaüstü bağlantısıyla gerçekleştirilemezsiniz.

Resim5.jpg


Masa üstü simgesinden “Sunucuda paylaşılan klasörler” seçeneğine ulaşabilirsiniz.

1 Verileri sabit diskten kopyalama

Çoklu ortam içeriklerini sabit diskten, yani bilgisayarınızda bulunan bellek ortamından, Windows dosya yöneticisi yardımıyla Windows Home Server’a aktarabilirsiniz. Kopyalanacak olan verilerin bulunduğu bilgisayarda, masaüstü simgesine çift tıklayın “ Sunucuda paylaşılan klasörler”i seçin ve hedef klasörü bulun. Verilerin kopyalanacağı klasörü açın. Kopyalamak istediğiniz veri ya da listeleri [Ctrl] +[C] tuş kombinasyonunu kullanarak kopyalayabilirsiniz. Windows gezgininde kopyalama işlemini gerçekleştirmek istediğiniz klasörü açın ve [Ctrl] +[V] tuşlarını kullanarak hedef klasöre yapıştırın. Kopyalamak istediğiniz verilerin çokluğuna göre bu işlem bir saatten fazla sürebilir.

İpucu: Farklı ortam türlerini, kullanımı kolaylaştırmak adına, aynı klasör yerine her birini kendi kategorisine ayırmanızı öneriyoruz. Windows Home Server tüm kullanıcı erişimine izin verilen klasörlere ulaşır ve “Fotoğraf”, “Müzik”, “TV-Kayıtları” ve “Video” klasörlerini otomatik olarak listeler.

2 Verileri çıkarılabilir bellekten kopyalama

Bilgisayarınıza takılı bir harici bellek kullanıyorsanız, bu belleği doğrudan Windows Home Server’a takabilirsiniz. Bu sayede, uzak masaüstü ayarlarından erişimi izin vermiş olmanız koşuluyla, verilerinizi daha hızlı bir biçimde aktarabilirsiniz.

Önemli bilgi: Acer Aspire Easy Store H340 kullanıyorsanız, cihazınızın arka tarafında üç adet USB çıkışı bulabilirsiniz.

3 Farklı bir bilgisayar üzerinden uzaktan erişim

Ağa bağlı olan herhangi bir bilgisayara erişmek için “Başlat/ Tüm programlar/ Donatılar/ Uzak masaüstü bağlantısı” yolunu izleyin.

Açıklama: “Uzak masaüstü bağlantısı” programı tüm Windows sürümlerinde olmayabiliyor. Ağ tabanlı uzak bağlantıyı kullanabilmek için, Windows XP Home, Windows Vista Home Basic ya da Home Premium sürümlerini kullanıyor olmanız gerekli. “Uzak masaüstü bağlantısı” iletişim kutusuna Windows Home Server’ınızın IP adresini girin. Örneğin „192.168.0.3“ yazın ve “Bağlan” seçeneği ile onaylayın. Bir sonraki adımda sisteme kaydolmanız istenecektir. Kullanıcı adına “Yönetici” yazın ve “Parola” kısmına, Windows Home Server’ın ilk kurulumunda kullandığınız şifreyi girin. Son olarak “Tamam” seçeneğine tıklayın. Artık Windows Home Server’a tam erişim sağlayabileceksiniz.

Şimdi de verileri kopyalayabilmek için, iki ayrı Windows gezgini penceresi açın ve taşınabilir diskteki verileri istediğiniz listeye ekleyin.

Resim6.jpg


Windows Home Server’a tam erişim olanağı internet üzerinden sağlanabiliyor. Bu nedenle Internet Explorer’a gereksinimiz olacak.

4 Internet üzerinden uzak bağlantı

“Uzak masaüstü bağlantısı”nı desteklemeyen bir Windows sürümü kullanıyorsanız, uzaktan erişimi internet üzerinden gerçekleştirmelisiniz. İnternet Explorer’ı açın, Windows Home Server’ınızın adresini girin ve “Enter” tuşuna basın. Giriş sayfasında “Giriş” seçeneğine tıklayın, “Kullanıcı Adı” ve “Parola” kısmına gerekli bilgileri girin ve “Giriş”e tıklayın. Karşınıza çıkan web sayfasında ilk olarak giriş sayfasında “Bilgisayar/ Ev sunucusuna bağlan” seçeneklerini tıklayın. Bağlantıyı kurabilmek için Windows Home Server’ın ilk kurulumunda kullandığınız “Ev sunucu parolası”nı girin ve “Tamam”a basın. Bağlantıyı gerçekleştirdiğinizde, sizden istenilecek bilgileri, önceki adımlarda belirtildiği gibi girin.

Not: Uzaktan kullanıma izin vermeyen kullanıcı hesabı ile oturum açtıysanız, giriş sayfasında “Bilgisayar” görüntülenemez. Uzaktan erişimi sağlamaya çalıştığınız bilgisayarda, listeden kullanıcı hesabına çift tıklayın. Giriş bölümünde “Genel” seçeneği altında “Bu kullanıcı için Uzaktan bağlantıyı etkinleştir”i seçmelisiniz. Dilerseniz bu menüye, hemen aşağıda yer alan açılabilir menüden “Paylaşılan klasörlere ve ev bilgisayarlarına erişime izin ver” seçeneğinden de ulaşabilirsiniz. Son olarak “Tamam” seçeneğini işaretleyerek değişiklikleri kaydedin.

Ev ağında müzik yayını

Şimdi ağa bağlı, Windows Home Server’a kaydedilen ve paylaşılan, gerekli yazılım ve donanıma sahip bilgisayarlardan ve veri terminallerinden müzik dinlemeyi ele alalım. Bu işlemi Windows Vista, Windows 7 ve Windows Media Player’da nasıl gerçekleştireceğinizi göstereceğiz.

Bilgisayarınızda eski bir sürüm varsa bunu güncellemelisiniz. XP kullanıyorsanız ya da Windows Media Player 11’i kullanmak istemiyorsanız, paylaşılan müzik verilerinize ücretsiz bir şekilde Apple iTunes programıyla da erişim sağlayabilirsiniz.

1 Windows Media Player 11

Windows Vista’da “ Windows Media Player”a, “Başlat/ Tüm programlar” yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz. Başlık çubuğuna sağ fare tuşu ile tıklayın ve açılır pencereden “Ekstralar/ Seçenekler” yolunu izleyin. “Ortam kitaplığı”nı ön plana getirin ve “Paylaşımı yapılandır”ı seçin. İletişim kutusunda “Ortam paylaşımı/ diğer kullanıcıların paylaştığı ortamları ara” seçeneğini işaretleyin ve “Tamam”a basın. Windows Home Server’ınızı, Windows Media Player’da sol bölümde yeni bir sekmede göreceksiniz. Yeni sekmeye çift tıkladığınızda, Windows Media Player size “Sanatçı”, “Albüm” ve “Tarz” gibi gelişmiş bilgiler verecek. Windows Home Server’da kayıtlı bir şarkıyı oynatabilmek için, istediğiniz şarkının üzerine çift tıklamanız yeterli olacak.

Resim7.jpg


Windows Media Player 11 ile, Windows Home Server’da kayıtlı bulunan Müziklerinizi ve Fotoğraflarınızı görüntüleyebilir ve Videoları oynatabilirsiniz.

Resim8.jpg


Müzik, fotoğraf ve videolarınızın akışında bir problem yaşamamak için Windows Media Center’da listeleyebilirsiniz.

Paylaşımları Windows 7 altında yönetebilmek daha kolay. Bunun için Windows Media Player 11’in paylaşılan müzik verilerinin erişimine açık olması yeterli. İstediğiniz verileri Media Player’ın sol bölümünde bulabilirsiniz. Windows Home Server’ınızı bulamazsanız, bu sorun büyük bir olasılıkla Windows 7 ev ağınızı “Ortak ağ” olarak belirlemiş olmanızdan kaynaklanıyor. Bu ayarları değiştirebilmek için “Bilgisayarım” ve sol bölümde yer alan “Ağ” seçeneğine tıklayın ve “Ağ ve paylaşım merkezi/ Etkin ağlarınız görüntüleyin/ Ortak ağ”ı seçin. Çıkan iletişim kutusunda “Ev ağı”nı seçin ve “Kapat” seçeneği ile çıkın. Windows Media Player 11’i açın. Kitaplıktaki listenin değiştiğini göreceksiniz. Artık paylaşılan verilere erişim sağlayabilirsiniz.

İpucu

Çoklu ortamdan daha fazlası

Windows Home Server ev ağı için ideal bir paket. Çoklu ortam özelliğinin yanı sıra güvenlik merkezi gibi bir işlevi de üstlenebiliyor. Windows Home Server ilk olarak ağ üzerinden bağlanan bilgisayarların anlık veri güvenliği hesaba katılarak tasarlandı. Bu sistemde sunucuda paylaşılan verilerin hepsinin otomatik olarak güvenlik amaçlı yedek kopyaları oluşturuluyor. Bunların yanı sıra Windows Home Server ağa bağlılık durumunu da gözlemliyor. Windows Home Server, bir bilgisayarda virüs tarayıcısı yüklü olup olmadığı ya da işletim sisteminin uzun süredir güncellenip güncellenmediği hakkında da sizi uyarıp gerekli önelmleri almanızı sağlıyor. Yine sabit disklerin durumunu gözlemliyor ve oluşabilecek problemleri daha önceden tahmin ederek, verilerinizi güvence altına alıyor.

Resim9.jpg


Apple iTunes ile de ev sunucusuna kaydedilen verileri oynatabilirsiniz

2 Windows Media Center

Bilgisayarınızda Media Center özelliği hâlihazırda yüklü olan Windows Vista’nın bir sürümü, Windows XP Media Center versiyonu veya Windows 7 varsa, paylaşılan ortam içeriklerini bu yazılımla da görüntüleyebilirsiniz. Yine de özel bir program yüklemeniz gerekiyor. Normal koşullar altında Windows Media Center Connector otomatik olarak devreye girecek ve Home Server ağınıza bağlanır bağlanmaz Windows Media Center paylaşılan içeriğe erişim sağlayacaktır.

Eğer otomatik algılama gerçekleşmezse, yüklemeyi elle gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için, “Başlat/ Tüm programlar/ Windows Media Center Connector” yolunu izleyin. “İleri” seçeneğine tıklayın ve “Windows Home Server Parola”sını girin. “ Bitti” seçenekleriyle kurulum işlemini sonlandırın. Bilgisayarı yeniden başlatmanın ardından Windows Media Center’ı açın. Paylaşılan klasörler artık ortam kitaplığına taşınmış olacak.

Windows 7 de kat kat kolay ve rahat bir şekilde bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. “Müzik kitaplığı/ Paylaşılan” yolunu izleyin ve Windows Home Server’a tıklayın. Bu sayede Windows Home Server’ınızdaki paylaşılan resim ve videolarınızı da görüntüleyebilirsiniz.

İpucu

Daha fazla işlevle donatma

Windows Home Server, programların bir arada çalışmasına olanak tanıyor. Add-In olarak adlandırılan eklentiler göz açıp kapayıncaya kadar yüklenebilir ve akıllı çözümlerle donanımı geliştirilebilir. Daha iyi haber: Çoğu eklentiler ücretsiz bir şekilde sunuluyor. add-ins - MS Windows Home Server ve Windows 8.1 - Microsoft Windows adreslerinden popüler ve güncel eklentilere ulaşabilirsiniz.

Resim10.jpg


Standart çözümlerin yanı sıra üçüncü parti üreticilerin Twonky Media gibi ürünlerinden de yararlanabilirsiniz.

3 Apple iTunes

Daha önce de belirttiğimiz gibi, paylaşılan çoklu ortam verilerine, Apple iTunes programı ile de erişebilirsiniz. Özel bir ayar yapmanız gerekmiyor çünkü Windows Home Server, iTunes tarafından otomatik olarak tanınıp destekleniyor. www.apple.com sitesinden güncel sürümü indirin ve programı yükleyin. Bilgisayarı yeniden başlatmanızın ardından, programda sol bölümde “Paylaşım” altında ”Acer Aspire EasyStore Home Server” ı görebilirsiniz. iTunes, tek tıkla tüm paylaşılan müzik parçalarını hızlı bir şekilde yükler. Paylaşım bundan daha kolay olamazdı herhalde.

Resim ve video aktarımı

Home Server’da kayıtlı fotoğraflar ve videolarınızı ağa bağlı diğer cihazlarınız üzerinden de problemsiz bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.

İyi haber: Windows Media Player 11 ya da Windows Media Center kullanıyorsanız, doğru olanı yapıyorsunuz. Çünkü bu iki program müziğin yanı sıra video ve fotoğraf biçimini de destekler. Windows XP işletim sistemine sahip bir bilgisayarla çalışıyorsanız, dediklerimizin aksine, fotoğraf ve video türlerinde ekşi elmayı ısırmak zorunda kalıyorsunuz. Ama bu işletim sistemi için Twonky Media (Twonky gibi çözümler mevcut. Üstelik kurulumu da diğer yazılımlar kadar basit.

Windows Home Server bir masaüstü bilgisayar değildir. Ne kadar program yüklerseniz, bir o kadar program ve hizmet arka planda çalışacak ve sunucunun düzensiz çalışma tehlikesi de bir o kadar büyük olacak. En kötü şarlar altında, Home Server’ı tamamıyla en baştan kurmanız gerekebilir.
 

Geri
Yukarı