Agisoft 3B Tarama ve Ortofoto için sistem tavsiyeleri

Anim8or

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Animator , Game & Visual Artist
Merhaba, Agisoft ile Ortofoto ve 3B tarama verilerini işlemek çok niş bir 3D alanıdır. Bu alanda kullanılan Blade tipi cluster server ve süper bilgisayarlar son 15 yılda teknolojinin ilerlemesiyle yerlerini kişisel bilgisayarlara devrettiler. Bu PC tarifleri yabancı forumlarda oldukça az var ve güncelliğini de sürekli yitiriyor. Türkiye'de böyle bir sistem kurmak istediğinizde birçok parçayı pazarda bulamayabiliyorsunuz. Başlangıç düzeyinden orta düzeye atladığım bu niş alanda kullanmak için bir bilgisayar toplamaya başladım. Faydalı olacağını düşündüğümden naçizane tariflerimi burada paylaşmak istedim.

Agisoft, hesaplama yapabilmek için bilgisayarın tüm kapasitesini, kaynaklarını ve dolanımını kullanan bir yazılım. Sistem için aşırı agresif veya stresli bir yazılım diyebiliriz. Program iş akışında birçok işlemde sisteme takılı CUDA veya OpenGL destekli ekran kartlarını co-prossesor/node olarak kullanıyor. RAM kullanımı ise ortalama bir projede 64-128 GB arasına gidip gelirken büyük projelerde ise 720GB'ye kadar çıkabiliyor. Yeni nesil PCI-e-4 M.2 SSD'ler ve RAID M.2 teknolojisi sayesinde Memory swapping yapıp 64-128 GB kullanırken biraz daha büyük projelerde çalışabiliyorsunuz. Bu işlemin tek dezavantajı hesaplama süreleri (PCI-e-4 M.2 SSD'lerde 3/2, PCI-e-4 RAID'de ise 3/1) yavaşlıyor.

Çoklu ekran kartı kullanımı yazılımın geliştiricileri tarafından tavsiye ediliyor. Çalışma akışı özetle şu şekilde: Yazılım yapılacak işlemi ekran kartına gönderiyor. Ekran kartı sistemden bağımsız işlemi kendi içerisinde işleyip sonucu sisteme geri gönderiyor. Çoklu ekran kartı kullanımında SLI veya crossfire yapmak işlemin yavaşlamasına veya çökmesine neden oluyor. Yazılım geliştiriciler SLI ile çalışmıyor demiyorlar fakat bu kullanımı tavsiye etmiyorlar.

Aşağıda bahsettiğim büyüklük ve hızı ölçeklendirme yapmak gerekirse; büyük projeler, ortalama 2000 ve üzeri 64MP ve üzeri çok kanallı görüntüler. Hızlı işlem, ortalama 24 saatten az süren işlemler. Yavaş işlem ise ortalama 24-168 saat arası süren işlemler.

Büyük proje yavaş işlem (kendi sistemim için toplamakta olduğum tarif)

İşlemci: Ryzen 3700X (çok çekirdekte 9900K'ya yakın bir işlemci olduğu için geçici olarak seçtim Chipset'in götürdüğü yere kadar gideceğim)
İşlemci soğutucu: CM Masterliquid Lite 240 (tam yük altında sistemin Uptime'ı yüksek olacak)
Anakart: ASUS Prime X570 PRO.
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro 32 GB DDR4 3200 C16* (sadece bu parça yurt dışından TR'de bulamadım)
Calışma diskleri: 2X Corsair 500GB Force MP600 gen. 4 PCI-e NVMe M.2 SSD (mümkün olduğunda RAID0 yapıp swapping hızını artırmayı planlıyorum )
Ekran kartı: 2.el GTX1080 8 GB (agisoft özelinde F/P olarak çok makul)
Güç kaynağı: ASUS ROG Thor 1200W (çoklu GPU kullanımı için ön hazırlık)

Küçük proje hızlı işlem.

İşlemci: 9900K.
RAM: Samsung 128 GB 4x32 DDR4 2666.
Anakart: Gigabyte Z390 designare.
Calışma diskleri: Samsung 970 Pro 512 GB.
Ekran kartı: RTX 2080S.
Güç kaynağı: Corsair HX850I 850W 80 Plus Platinium.

Büyük* proje hızlı işlem (bu sistemi çalıştığınız kuruma satın aldırmanızı tavsiye ediyorum. Bireysel olarak satın almanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.*Bu sistem yalnızca PC parçaları ile elde edilebilecek en yüksek sistem. Bundan sonrası Xeon veya epyc workstationlara oradan da cluster server ve süper bilgisayarlara gider.)

İşlemci: Threadripper 3990X.
RAM: HyperX Predator 32X8.
Anakart: Gigabyte trX40.
Calışma diskleri: 2X Corsair 500GB Force MP600 (PCI-e için RAID destekli karta ihtiyaç var)
Ekran kartı: 3X RTX 2080 Ti (geliştiriciler RTX Quadro, Tesla ve titan için net bir şey söylemekten kaçınıyorlar. Piyasada 2080 Ti bulmakta çok daha kolay)
Güç kaynağı: Everest EPS-2000.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı