AHVA panel nedir, ne değildir?

Advanced Hyper Viewing Angle, yani gelişmiş hiper görüş açısı.

AU Optronics diye benim de bilmediğim teknoloji şirketi. Tek bildiğim Acer'ın bu şirketin bünyesinde olduğu. Neyse sadede gelelim: AU Optronics demiş ki ben kendi IPS'i mi kendim yaparım. Kendisi bir şeyler yapmış ve patent yüzünden kendi geliştirdiği IPS tipi(türevi değil) panelin ismini AHVA koymuş.

AHVA son iki harfi yüzünden, VA panel türevi sanılabilir ya da VA panel türevi olan AMVA panel ile karıştırılabilir. Uzaktan yakından VA panel ile alakası yoktur. Buda bildiğimiz bir çeşit IPS tipi paneldir, ancak pek yaygın kullanılmaz. AHVA panel kullanan bazı monitörlerin özelliklerinde, kafa karışıklığı olmaması için düz IPS yazabiliyor.

AHVA paneller, IPS panellere göre yenileme hızı açısından bir tık önde. Normalde IPS paneller 120Hz'den fazlasını veremiyor, temelde IPS paneller 120Hz ile sınırlıdır. Ancak Asus, ViewSonic vb. gibi firmalar, tabiri caizse O.C ederek 144Hz hatta 165Hz'lere kadar ulaşabiliyor. AHVA paneller ise 144Hz ile sınırlıdır, tabii ki çeşitli firmalar tarafından, bizim deyişimizle bunda O.C edilebilir.

AHVA panellerin bir artısı daha var. LightBoost benzeri bir özellik. LightBoost'un nasıl bir deneyim olduğunu @CJack60 size anlatabilir. LightBoost sadece 3D monitörlerde parlaklığı ve yenileme hızını azaltarak mümkün hale geliyor.

ULMB (Ultra Low Motion Blur) yani ultra düşük hareket bulanıklığı: LightBoost ile benzer sonucu farklı şekilde verir. Bunun için Nvidia ekran kartı ve AHVA panele sahip G-Sync monitör gereklidir. Ayrıca bu özellik G-Sync ile aynı anda çalışamaz. ULMB, LightBoost'un aksine parlaklığı ve yenileme hızını düşürmenize gerek kalmadan, hareket bulanıklığını en aza indirmeye çalışır.

Örnek AHVA G-Sync monitör: Acer XB270HU

Ayrıca AHVA kelimesi, Osmanlı Türkçesinde kararmış nesne anlamına geliyormuş. Sanırım kararmış elma misali? Sizce?
 
Son düzenleme:
@Dh_Elmander AMVA, VA panel türevidir, AHVA ile karıştırmayın. Sorunuza gelecek olursak, tabii ki IPS tercihim olur.

İkisi farklı şey, birbiriyle alakası yok.
ahva_logo.jpg
amva_logo.jpg
 
Son düzenleme:
Bilgi için teşşekürler, VA çok beğendim siyah için iyi oluyormuş sanırım. IPS mi alsam VA mı hangi karar veremedim.
 
Merhaba dün Acer Predator XB271hu model 27" 2K IPS monütörü satın aldım. Kesinlik dünyam değişti daha önce Asus VP247H TN Panel kullanıyordum. Bildiğin çamura bakıyormuşum yıllardır. Sizden öğrenmek istediğim ULMB ile G-SYNC aynı anda çalışmadığı için ortalama 80-100 FPS aldığım PUBG'de hangi özelliği aktif kullanmam daha kaliteli bir deneyim sunar. Teknolojiler arasındaki bariz fark nedir. Teşekkürler
 
Bildiğin çamura bakıyormuşum yıllardır.
Ben bunu 2 yıldır söyledim, bağırdım vs. ama "millet 1ms'ye tapındığı için" ilk zamanlarda beni takan olmadı.

PUBG'de hangi özelliği aktif kullanmam daha kaliteli bir deneyim sunar.
G-Sync.

Teknolojiler arasındaki bariz fark nedir.
G-Sync modülü monitörün statik yenileme hızını dinamiğe çevirir, ekran kartından gelen kare sayısına göre anlık değiştirir ve senkronize eder. Bu sayede yırtılma ve takılma gibi sorunlar ortadan kalkar. Animasyonlar daha akıcı hale gelir, yağ gibi akar yani. Öyle ki 60 FPS G-Sync, 90 FPS No-Sync'ten daha zevklidir ve hatta daha akıcı bile hissedebilirsin.

ULMB kareler arasına siyah perde atar. Bunu çok hızlı yapar, sanki ekran sürekli açılıp kapanıyormuş gibi... Kareler arasındaki geçiş izlerini atılan siyah kareler yüzünden görmüyorsun. Bu da sana hareket bulanıklığı kaybolmuş ilizyonu yaratıyor. Oyunlarda gerçekçilik hissiyatını azalttığı için önermiyorum.
 
Merhaba, Monster Tulpar T7 V18.2.1 notebook sahibiyim. Aida 64 raporundan Auo marka ahva panel olduğunu öğrendiğim 144 Hz G-Sync 17.3 inch monitörü var. Açtığınız konuyu görmeden önce bende sonundaki VA yazısına bakarak monitörün VA panel olduğunu düşünüyordum. Düz IPS panel yap işte, bu Çinlilerde bir şeyin türevlerini, değişik şekillerini çıkartmak hastalık galiba 😄. "ULMB (Ultra Low Motion Blur) yani Ultra düşük hareket bulanıklığı: LightBoost ile benzer sonucu farklı şekilde verir. Bunun için NVIDIA ekran kartı ve AHVA panele sahip G-Sync monitör gereklidir." Yazdığınız gereksinimler bilgisayarımda mevcut ama ULMB diye bir seçenek hiç görmedim. Bu özellik nasıl aktif ediliyor?
Bu monitörde G-Sync'ın donanımsal G-Sync mı yoksa G-Sync uyumlu Free-Sync mı olduğunu nasıl öğrenebilirim? Monster teknik servisi ne olduğunu bile bilmiyor, üretici Auo'nun sayfasında G-Sync'la ilgili herhangi bir şey yazmıyor. Bunu öğrenmenin tek yolu monitörün içini açıp G-Sync modülü var mı yok mu bakmak mı?
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı