İyi akşamlar Ryzen 2700X sıvı soğutmalı islemcimi hızaşırtmak ve MSI RTX Gaming X Trio'da 4K'da daha fazla FPS almak icin OC yaptım, 1-6 arasi cekirdekler 4250 MHz, son 2sine 4225 MHz uyguladım, voltaj olarak 1.36 ayarladım Ryzen Master'de, AIDA64 Extreme programında stres testine tabii tuttum, ilk üç tiki sectim. Belleği seçmedim. Testte CPU sıcaklıgını belki reel degerler degil ama 103 derece civarında gösterdi sonra da PC kendini kapattı. Uzunca bir zaman acmak istememe ragmen acmadi. Anakarttan A1 ve b1'deki yerini degistirdim, A2 ve b2'ye aldım bu arada Trident Z RGB 3200 MHz 2×8 GB bellek. Kitini kullanıyorum, anakart pilini. Söktüm ve taktım, statik elektrik var olabilir diye PSU'dan pek çok kez kapatıp actım. Neyse pek cok sey uyguladım acmadı. Daha sonra zaman gecince denedim. Acıldı, mavi ekran sorunları Memory menagement ve kernel Security check failure idi. Mavi ekran sorununu cözdüm, ben belleklerden süphelendigim. İcin bellekleri Memtest'e teste soktum, A2 ve B2 anakart slotlarinda iken binlerce error verdi ve program. Bu yogunlugu kaldıramadı hata verdi. Sonra ben bellek kitinin yerini degistirdim. Windows acılısta ilk baslarda hata verdi ancak dikkate almadım. Son haline göre ise 1 tane hata verdi ve not olarak turuncu yazılana dikkat cekmek istiyorum, belleklerin asırı frekanstan zarar görmüs olabilecegi gibi bisey yazıyor. Bu cepte; ayrıca daha ilerde BIOS'tan RAM'in ısrarla 2133'e kendini düsürmesinden sonra BIOS'tan kendi fabrika degeri 3200.MHz'ye yükseltmeme rağmen belllekler ısrarla 2133.MHz'de calısıyor. Bırakın RAM'leri OC yapmayı, fabrika ayarlarında bile calıstıramıyorum. Yaptığım BIOS RAM ayarını da resim 4 diye paylasıyorum.
1- Stres testi ve Memtest sorunlarım ve cözümleri nedir? Basına böyle bir sey gelen birileri var mı? 2- RAM frekans sorununu nasil aşarım? 3- bellek secimim yanlıs mı? 4- yanlıs mı O.C yapmışım, yanlışsa nasıl olması gerekir. Sorularım bunlar yardımcı olursanız sevinirim uzun yıllardır Technopat takipcisiyim. Ama sırf bu sorunum icin üyelik actım.