RAM takviyesi sonrası donma ve mavi ekran sorunları

0nurGS

Hectopat
Arkadaşlar merhaba,

Yaklaşık 2 ay önce bir sistem topladım. Sistemimi ilk başta 1*8 GB RAM olarak kullanıyordum fakat oyun performansı yetersiz olduğu için bir ay önce bir tane daha aynı RAM'den aldım ve 2*8 GB olarak kullanmaya başladım.

Ancak ne olduysa o günden sonra olmaya başladı.

Günlük kullanımda; sebebini anlamadığım mavi ekran hataları, oyundayken siyah ekranlar, mavi ekranlar veya oyundan atmalar başladı.

Hal böyle olunca memtest ve Windows Memory Diagnostic Test'i yaptım, ikisi de hata bulmadı. Hatta iki RAM'i de iki ayrı slotta ayrı ayrı test ettim (toplamda 6 test yaptım) yine sorun bulmadı. Ama aldığım mavi ekran hataları genellikle MEMORY_CORRUPTION hatalarıydı. Buraya eğer ki incelemek isterseniz diye DMP dosyalarımı bırakıyorum. Sorun büyük ihtimalle RAM'lerde fakat dün ekran kartı driverımda sorun olabileceğini düşünerek DDU ile kaldırıp tekrardan kurdum. PC yaklaşık 24 saattir açık olmasına ve 2 saat oyun oynamama rağmen henüz herhangi bir sorunla karşılaşmadım (normalde bu kadar sürede en az 2-3 kere karşılaşırdım). Sorunum şu an çözüldü mü çözülmedeğil mi bilmiyorum. Ekran kartı driveri böyle bir soruna neden olabilir mi? Eğer ki RAM'den kaynaklıysa Dual kit RAM almadığım için normal diyeceksiniz ancak epey araştırdım ve benim gibi neredeyse saat başı mavi ekran alacak kadar sorun yaşayanını görmedim.

• Ryzen 5 2600.
  • B450M S2H.
  • RX 590 Nitro+.
  • VS550 PSU.
  • 2*8 Vengeance 3000 MHz CL 16 (2. RAM sonradan eklenen. İkisi de aynı RAM ve versiyon numaraları aynı.)

BIOS'a girmek için şu yolu deneyebilirsin.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tamam hocam tam bunu izliyordum siz attınız:D teşekkürler.

BIOS'u default haline getirdim ama XMP profili aktif. 2 dakikadır OCCT testi yapıyor. Henüz sorun algılanmadı. Yaklaşık 10 dakika test edeceğim. Ardından Prime 95 testi yapacağım.

Bunda da 56 hata var, @helvaci'nın paylaştığı video ile BIOS'a girmeye çalış.

Bunda da 56 hata var, @helvaci'nın paylaştığı video ile BIOS'a girmeye çalış.

Hocam, 10 dakikalık bir OCCT testi yaptım herhangi bir sorun bulunmadı fakat Prime95'te yine worker 5, 6, 7, 8, 9 ve 12'de hata aldım. Böyle devam ederse hepsi hatalı çıkacak gibi :D.

5 dakika geçti ama henüz bir sorun bulamadı. Önceki sefer çoktan bulmuştu. Siz çekirdek kapanmış dediniz ya ben de araştırayım dedim ve şöyle bir şey buldum. Bu değer bende 1 ve maksimum değer 12. 12'yi seçmeli miyim? Bir alakası var mı?

Tamam, XMP kapalı test devam ediyorsa en az 30 dakika çekirdek kapatmamalı.

İlk mesajımda yazdığım gibi XMP kapalı test yap mavi ekran aliyor musun diye.

Test yapmak istemiyor ve problemli parçanın hangisi olduğunu soruyorsan işlemci anakart veya bellek olabilir tam emin değilim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı