AIDA64 üzerinde CPU soket sıcaklığı nedir?

Global_King

Hectopat
Öncelikle merhabalar;
Sizlere ufak bir soru sormak istiyorum. Daha çok yeni bir sistem topladım ve bu sistemin sıcaklıklarına bakmak için bugün AIDA64 programını yükledim. Programı açıp algılayıcı bölümüne geldiğim zaman, "CPU soket" sıcaklığının çok yüksek olduğunu gördüm. Eski sistemimde böyle bir değer yoktu. Speccy, MSI Afterburner, BIOS değerleri tamamen normal görünüyor. Sadece AIDA64 üzerindeki bu değeri görünce acaba bir terslik mi var diye düşündüm. Önemli bir değer mi? Servisi aramam gerekli mi?

Adsız.png

• Işlemcim: i3-9100F
  • 2x8 2400MHz Crucial Ballistix Gaming Memory
  • H310 PRO VD Plus anakart
  • MSI AMD RX550 ekran kartı
  • Anakart BIOS sürümü v0.13
Bir de çok ufak bir sorum daha var. Ben bu sistemde "XMP enabled" yapınca, oyunların içinde 2-3 saatte bir takılmalar oluyor. XMP enabled yapmamın performansa çok bir faydası var mı? BIOS güncellemesini son sürüme yükseltirsem bu sorun çözülebilir mi? Bu da 2. sorum olsun çok kısa olarak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Soket sıcaklığı dediği anakartın ölçtüğü CPU sıcaklığıdır muhtemelen. Benim düşüncem anakartınızda böyle bir sensör olmadığından sıcaklık yüksek gözüküyor. Her zaman 119 derece mi yoksa değişkenlik gösteriyor mu?

XMP açmanın tabii ki faydası var. XMP açınca 2400MHz’de çalışır bellekler, kapatınca 2133. Memtest ile test etmenizi öneririm XMP açık iken. BIOS’u da güncelleyin.

@Lemi Galip HW ile kontrol edince PİN6 PİN8 DE sıcaklıklar böyle fakat hiç değişmiyor. Yabancı kaynaklarda sensör hatası olduğu yazmışlar. Fakat yine de emin olamadım.

Adsız212.png

@Vorplody Bu yüksek olan sıcaklık sadece 1 derece oynuyor çok nadiren. Birde Xmp açıkken de kapalıyken de, Windows un performans bölümünde 2400 Mhz olarak gösteriyor. Acaba auto mod da 2400 mhz e ayarlı olabilirmi. Çünkü sadece mhz olarak bakmak gerekliyse, Xmp açık veya kapalı fark etmeden 2400 de çalışıyor gibi görünüyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı