Aile evinden ayrılmak

Daha fazla  
18 yaşındayım, sessiz sedasız aile evinden ayrılıp, hiç bilmediğim, hiç tanımadığım insanların olduğu bir şehre, arkamda hiçbir destek ve kimsem olmadan gitmek istiyorum. Oradan kiralık ev tutup ve bir işe girip kendi hayatımı tamamen kendime ait bir şekilde, kimseden yardım almadan kurmak istiyorum. 50.000 TL gibi bir meblağ sizce başlangıç için yeterli midir?

Yapmak istediğim bu durum çok riskli ve birçok insanın göze alamayacağı bir durum onun da farkındayım. Sonuç olarak kimse konfor alanından çıkıp, böyle bir risk almak istemez. Fakat aile ile yaşamak benim karakterime uygun değil, ya ayrı eve çıkacağım ya da ailesine karşı gelen birine dönüşeceğim. 2. durumu kendime yakıştıramam, çünkü bence gerçek güç ekmeğini yediğin ailene ses yükseltmekte değil, tamamen kendi ayaklarının üstünde durduğun bir hayattadır diye düşünüyorum.

Özgürlüğüne düşkün bir insan olarak bana ayrı eve çıkmak en mantıklı yöntem gibi geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz, daha önce bu deneyimi yaşamış olan var mı? Pişman mısınız?

Ben bizzat deneyim etmedim ama eden kişileri tanıdım başka bir şehre gidip sıfırdan hayat kurmak sanılandan daha zor eğer kendinize bir iş ayarladıysanız gitmeden belki kolay olabilir ama aile desteği olmadan hem ekonomik sıkıntılar çekersiniz hem de bir ortam edinmek zor olur tabii kafasına koyan bir insanın üstesinden gelemeyeceği şey değil.

Kira 25 depozito 25 desek bitiyor paran.

Kiraların bu kadar yüksek olduğu bir ülkede mantıklı değil. Ha ben hayatım boyunca asgari ücrete çalışacağım zaten, meslek edineyim veya okuyayım derdim yok diyorsan olur, yine zorlanırsın her türlü ama idare edersin.

Gideceğin şehirde çalışacağın iş hazır mı? Eğer hazır değilse oraya gidince bulurum hemen kafasındaysan bulamayacaksın çünkü çoğu yerde iş yok iş olan yerlerde de çok kötü rakamlara çok uzun saatler çalışıyorsun. Gittiğinde diyelim geçici olarak dediğim tarzda bir iş buldun kiranı ödeyebilecek misin? Kirana paran yetse bile faturalarına, yemek giderlerine, giyimine paran yetecek mi? Oturup bunların tek tek hesabını yaptıysan, işin hazırsa, kiralayacağın ev hazırsa ne güzel gittiğinde sıkıntı çekmezsin. Ama daha bu dediklerimin hiçbirini hesaplamadıysan oraya gidince evde bulurum işte bulurum birkaç güne kafasındaysan kafandaki şey çok yüksek ihtimal gerçekleşmeyecek.

İşim hazır değil ama ankara gibi büyük bir şehirde iş sıkıntısı yaşayacağımı sanmıyorum. Amacım çalışırken üniversite sınavına hazırlanmak. 4-5 sene zor olucak belki ama sonrasında rahatlayacağımı düşünüyorum. Ev kiralama konusunda da 1+0, 1+1 merkezi yerlerde 9-10 bandında kiralık daireler var.

Kira 25 depozito 25 desek bitiyor paran.
Ankarada merkezi yerlerde 1+1, 1+0 kiralık eşyalı daireler 9-10 bandında, depozitoda 3-4 istiyorlar genelde

Kafanda kiralamayı düşündüğün evin sahibini telefonla ara hala kiralık mı sor. Bazı kişiler kurnazlık yapıp sahibindene ilan açıyor ev kirasını düşük olarak gösteriyor aradığında bazı şeyleri bahane ederek 5-6 bin lira fazlasını söylüyor. Eğer kiralayacağın evi hallettiysen çevredeki kafeleri veya çeşitli dükkanları Google maps üzerinden takip edip telefon numaralarından ara işçiye ihtiyaçları var mı sor. Çalışanlar açarsa zaten dükkan sahibine yönlendirirler dükkan sahibini ararsınız. İşinizi, alacağınız maaşı, oturacağınız evi önceden halletmeniz lazım. Gittiğiniz gün pat diye her şey elinizin avucuna oturmuyor çünkü.

Kabaca hesap yapıyorum 1+1 kiralık eşyalı bir daire aylık fatura internet dahil 10 bin tl, yeme içme cart curt o kısımada 10 gitse toplam 20 bin yapar. Ömür boyu saman gibi asgari ücrete çalışıp, birikim yapamama gib bir amacım yok. Hem okuyup hem çalışacağım bu da 4-6 sene gibi bir süreç. Ama 6 sene sonra hem mesleğimi elime almış olurum, daha da düzlüğe çıkarım diye düşünüyorum. Burada önemli olan çok çalışmak..

Sahibindenden baktım yaşanılabilecek 1+0 stüdyo daireler minimum 15 bin bandında. Buna fatura internet eklediğinizde yaz için 16.5-17 bandını bulacak. Kış geldiğinde doğalgazda yakacaksınız veya elektrikli ısıtıcı kullanacaksınız onunla beraber 17 bandını da geçecek. Yeme içme tek kişiysen 1 aylık 6 bin civarı tutar o da evde kendin hazırlarsan. Giyim kuşam sağlık kısmına da 2-3 bin ayırsan zaten asgari ücreti aşıyor. Birikimi geç normal asgari ücretle hayatta kalma şansın bile çok az. Bence ya maaşı iyi olan bir işe gir ya da üniversite sınavında iyi bir sonuç elde edene kadar aile evinde yaşa. Çünkü bu hayat şartlarında hem çalışıp hem ev geçindirmeye çalışıp hem de üniversite sınavına hazırlanman çok zor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…