Aileler neden hep cimridir?

DublinDEI

Decipat
Yer
Beyşehir
Daha fazla  
Geçen annemin aldığı eşofmanı görünce sinir krizi geçirdim, aşırı ağır çakma duran ve çapulcu gibi duran eşofman aldığını gördüm, logosu bile çok cakmaydı yanlış yazılsa bile anlarım ama sanki kaçak tedarik edilmiş yünlerle yapılan gibi duruyordu. Annemde orijinali pahalı diyordu o an daha da sinir krizi geçirdim, alt tarafı uzun ve kısa bir eşofman alacaksın, çapulcu gibi giyinmek istesem çapulcu giyinmeyi isterdim. Ama benim bir tarzım var ve sokak kekosu ya da çapulcu gibi giyinmek istemiyorum. Ya da dondurma almak istiyorum mesela bilindik markalardan ziyade bana aldığı dondurmalar 3 harfli palmiye yağlı sütlü buzlar. Ya da herhangi bir ürün isteyince en ucuzunu almaya çalışmaları. Vallahi durumumuz da kötü değil gayet de gelirlerimiz giderlerimizden de fazla.

Anlamıyorum Türk ailelerin bu cimriliği sebebi, kökeni nedir ya.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yemek konusunu anlarım ama eşofman bu alt tarafı illa marka ya da 0 olmasına gerek yok 2. elde 3 de 1 fiyatına çok daha güzel şeyler bulunabiliyor.

Eger esofmanin tarzi senlik degilse bu tarzdan hoslanmadigini soylemen yeterli. Ama eger annen sana cakma aldi diye kiziyorsan kizman gerekenler esofman fiyatlarini bu hale getirenlerdir.
Ayrica cakma dondurmalarla Algida ayni kalite, ondan uzulmene gerek yok.

Kendi tarzını yaşamak istiyorsan bir işe girip çalışarak kazandığın parayla kendi istediklerini alabilirsin. Ailen senin her isteğini karşılamak zorunda değil. Aileni cüzdan olarak görüyorsan durum başka.
Giydiğin kıyafet marka olunca adam olunmuyor. Marka giymediğin zaman kendini çapulcu hissediyorsan durup bir düşünmende fayda var. Çünkü o "marka" ve "çakma" dediğin kıyafetler genelde aynı fabrikadan çıkıyor. Tek farkları ise üzerine basılan logo oluyor.
Yemek durumunda da benzeri oluyor zaten. Magnum dediğin sözde dondurma da çikolatalı tereyağı oldu günümüzde. Diğerleri de üç aşağı beş yukarı aynı kalite.

Benim babamın haftada 6 gün çalışıyor ve neredeyse her gün mesai yapıyor. Ona rağmen iki kuruş para kazanıyor ve bizi geçindiriyor, elinden geldiğinde bizi mutlu ediyor. Baban o parayı sen oku, adam ol diye kazanıyor dostum. Bir işçi bir iş adamının yanında karınca kadar değersiz olabilir ama onun emeği bir iş adamının verdiği emeğin onlarca katıdır. Elindekiyle yetin ve baban ile gurur duy.

10-11 yaşında falan olsam ancak o zaman böyle bir paragraf yazardım...

Ailenizin sonsuz parası yok. Muhtemelen ayda hepi topu toplam 40-60K arası bir total geliri var.

Ben kendim kıyafet alma konusunda gelirsem giydiğim çoğu kıyafeti AVM değil bildiğiniz merter, zeytinburnu, pazar tezgahları, tanıdığım tekstil işi uğraşan arkadaşlardan almışımdır. Mesela H1 %95 Yün %5 Doğal lif 1. sınıf yüksek kalite bir takım elbiseyi ki normalde piyasa fiyatı 25.000-35.000'dir. Ben 4.000 lira gibi meblağa yanında 3 tane kravat olacak şekilde aldım.

Ne yazık ki hepimiz "zengin" denebilecek insanlar değiliz. Muhtemelen aileniz de değil. Abur cubur konusunda gelirsek ben önermiyorum. Şahsen en az şekilde tüketmeye gayret ediyorum. Değmiyor zaten çoğunun tadı yok ve kimyasal bombası yani artık almaya değecek bir kaç tane abur cubur var veya yok haliyle değmiyor.

Muhtemelen yaşınız 13-14 haliyle muhtemelen para konusunda çok bir bilginiz de yok.

Edit: Soranlar veya soracaklar için düzenleme gereği duyduğum bir noktayı belirteyim: Özellikle kıyafet konusudna Türkiye dünyada en ucuz üretimi yapar ve kar marjları acayip yüksektir. Sizlere çok yüksek meblağlardan satılan o takım elbiselerin çoğu merter gibi yerlerde genel kaçak işçi çalıştırılan ve cidden yerin altında olan atölyeler içinde en fazla 2.500 liraya falan mal olur ki burada 500 lira muhtemelen işçiye gider kalan para kumaşın kendisine gider. O yüzden kıyafet alırken aklınızda olsun bildiğiniz "kilo" ile kıyafet satan yerler var. Mesela siyah, gri, açık bej gibi evrensel kıyafet renklerinden 4-5 tane seçin ve bunların kiloyla satılan kıyafetlerini 500-600'e alın size bir ömür boyunca yetecek sınırsız kıyafete sahip olursunuz. Ben kravat alırken mesela desenli vs. almak yerine çok daha uzun süreli giyeceğimi bildiğim için kırmızı, mavi, turkuaz, mor, siyah almıştım ki halen kullanıyorum. Özellikle kıyafet alırken "marka" olan kıyafetlere boş yere para vermeyin. Çoğunu aynı atölye dikiyordur muhtemelen. Sadece logo basmak için kullanılan emaye makinesi vs. kalıp değişiyor o kadar. Binlerce lira bayıldığınız Zara vs. bu tarz 3. sınfı atölyelere dikim yaptırır ve net maliyeti en fazla 400-800 olan eşofmanı bile 2.000'e satarken utanmaz.

Yani kısaca kıyafet işinde size bir taktik vereyim: Zenginler gibi olabildiğince üstünde marka ve yazı olmayan onun yerine sade ve kumaş kalitesi ile giyim rahatlığı yüksek ürüne yönelin. Emin olun o giydiğiniz Nike veya Adidas eşofmanların hiçbir espirisi yok aynı üretim hattından çıkıyorlar. Ayrıca kıyafet kombinlemek vs. istemiyorsanız mavi kot pantolon + siyah-beyaz tişört size ömürlük yeter.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…