Çözüldü Akım korumalı priz gerekli mi?

• Konuyu başlatan Mr246
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 31
  • Görüntüleme 4.010
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Mr246

Hectopat
Yer
İstanbul
Recep Baltaş'ın "Sessiz Uyarı" adını verdiğim, başka bir başlık altındaki, konuyla alakasız soruma cevap vermemesi eylemsizliği üzerine bu konuyu açıyorum ve uyarı vermediği için kendisine teşekkürlerimi sunuyorum :D

Konumuza döneyim;

Modern PSU'lar gayet iyi akım koruması sağlıyor. Peki bilgisayarı akım korumalı prize takmanın ek bir faydası olur mu?

Çözüm
Sanıldığı kadar önemli bir şey değil. Çok basit bir koruma yöntemi var. Olması iyidir, olmaması da bir eksik değil benim görüşüme göre. Şebekede bir arıza olduğunda alıp götürüyor cihazları. Çok nadiren kurtuluyorlar. “Akım korumalı” prizde bulunan Varistör adlı parça, bazı cihazların hatta çoğu cihazın içinde de bulunur. Patladığı ve tamamen yandığı zaman arızadan sonra cihaz çalışmaya devam eder ama bir daha koruma yapmaz. Öncesinde akım korumalı priz olsa da genelde aynı arızayı yemiş olurlar, çok kısa süreli bir durum zaten. Bazen o eleman devreye girse de cihaz yanabiliyor. Bunun oranı da yüksek. Yani biraz şans işi. Olsa da olur olmasa da. Şansınız varsa işe yarayabilir. Çok ilkel bir koruma yöntemi.
Yanlışı varsa düzeltin lütfen. Çözüm olarak işaretledim ve bana oldukça bilgilendirici geldi.
Ben de bekliyorum düzeltmesini. Sebepsizce “Komik geldi” demek dışında bir şey duyamadım. Mucizevi bir şey sanıyordu muhtemelen. :)

@Mr246 Korumalı prizin aslında kullananların en az %95'inin bir işe yaramayacağı durumda kullandığını bilmeyip "çok önemli" diyen birinin cevabını çözüm olarak işaretlemediğin sürece sorun yok. :D
Gönlümde sizinki de çözüm. Konuya gelen arkadaşların bilgilenmesi açışından daha uzun ve açıklayıcı olan cevabı işaretlemek istedim. Sayenizde yeni bir kavram öğrenmiş oldum.

Değişik bir özgüven. İyi geceler. :D

@Ulunay Çok basit bir şey, olması iyi ama bunu olduğundan çok daha üstün bir şeymiş gibi pazarlamak yanlış bence de. Gerilim yükseldiği anda faz ve nötr arasını kısa devre ediyor sadece. İlkel, bazen işe yarıyor ama bence umut verildiği kadar efsane bir koruma değil.
Yani 50 kuruşluk varistör ne kadar garanti verebilir ki? Muhtemelen kısa devre olana kadar PC çöp olur.

Tam anlamıyla akım koruma isteniliyorsa UPS şart. En azından bağlı olan cihaz sağlam kalır. UPS muhtemelen tamire gider 😂

Gönlümde sizinki de çözüm.
Çözüm olarak işaretlenecek kadar detaylı anlatmadım. Arkadaşın yazdığının yanına ekleyeyim, monofaze beslemeli hatta en yüksek gerilim 230V olabiliyor. Besleme hattına yıldırım düşmediği sürece bu değişmez, zaten o durumda da bütün elektrik tesisatı ile evde bağlı olan ne varsa küle döner. Trifaze hatlardan dairelere dağıtılmış tesisatlarda bunu monofazeye çeviren bir ara eleman olur, onun devre dışı kalması durumunda ancak anlık olarak işe yarar çünkü o durumda trifazenin 380V'unu (bazen 400'e kadar çıkabilir) sisteme yükler anlık olarak.

Ayrıca adının "akım" korumalı olması da ayrı bir hata ama neyse. Nüansı da anlatmak lazım aslında orada Volt değerlerine göre yorum yapıldığında "ama adında "akım" (amper) geçiyorken onunla ne alakası var?" diyenler için.

Çözüm olarak işaretlenecek kadar detaylı anlatmadım. Arkadaşın yazdığının yanına ekleyeyim, monofaze beslemeli hatta en yüksek gerilim 230V olabiliyor. Besleme hattına yıldırım düşmediği sürece bu değişmez, zaten o durumda da bütün elektrik tesisatı ile evde bağlı olan ne varsa küle döner. Trifaze hatlardan dairelere dağıtılmış tesisatlarda bunu monofazeye çeviren bir ara eleman olur, onun devre dışı kalması durumunda ancak anlık olarak işe yarar çünkü o durumda trifazenin 380V'unu (bazen 400'e kadar çıkabilir) sisteme yükler anlık olarak.
230 net bir değer değil, 240V’a yaklaştığı durumlar da yer yer normal karşılanabilir. Trafo kademesini aboneye ve uzaklığa göre ayarlarız. Hat sonundaki düşüme göre ayarlandığı için yakındaki abonenin gerilimi yüksek olabilir. Ama zararı olmaz. Varistörler ise faz ve nötr arasında çalışır. Asıl amacı ani gerilim yükselmesinde iletken hale geçerek düşük bir direnç ile elektriği kaynağa döndürmektir. Yani 3 faz olmazsa çalışmaz diye bir şey yok. Asıl amacı “monafaze” yani tek faz korumasıdır. Yeni evlere ise 3 faz gelir ve prizlere ve aydınlatmaya dağıtılır. Bunu cihaz ile değil de tahmini yük hesabına göre tesisatı yapan kişi ayarlar. Evde sadece 3 faz otomat ve kaçak akım olabilir fakat onlar gecikmeli açma yapacağı için hat arızalarına hızlı cevap veremez. O noktada fiziksel bir koruma olarak varistörler kendini feda ederek devreyi korumaya çalışabilir. Koruyamazsa da bağlı olduğu devre kartı yanar.

Son düzenleme:

Ayrıca adının "akım" korumalı olması da ayrı bir hata ama neyse. Nüansı da anlatmak lazım aslında orada Volt değerlerine göre yorum yapıldığında "ama adında "akım" (amper) geçiyorken onunla ne alakası var?" diyenler için.
12 yıl eğitim gördüm. Bana ikiniz kadar bilgi katmadı. Elinize, emeğinize sağlık.

Ayrıca buradan 2 mesajı çözüm olarak işaretleme özelliği gelmesini talep ediyorum.

Yani 3 faz olmazsa çalışmaz diye bir şey yok. Asıl amacı “monafaze” yani tek faz korumasıdır. Yeni evlere ise 3 faz gelir ve prizlere ve aydınlatmaya dağıtılır. Bunu cihaz ile değil de tahmini yük hesabına göre tesisatı yapan kişi ayarlar. Evde sadece 3 faz otomat ve kaçak akım olabilir fakat onlar gecikmeli açma yapacağı için hat arızalarına hızlı cevap veremez.
Eski konulardan birinde detaylı anlattım çoğunu, epey bir sayfa rapor yemiştim "korumalı prizler monofaze hatlarda sandığınız kadar önemli değil" dedi denilerek. O kadar detaylarına girmedim bunda da açıkçası. Yalnız 240V'a çıktığını görmemiştim, onu ekleyeyim.

Yoksa varistörden girmek, bypass'tan çıkmak lazım o kadar detaylı anlatsak. Okuyanlar da anlamayacaktır muhtemelen.

@Mr246 Sağ olasın ama abartmışsın. Bir bilgi katmadım kendi adıma. :D

Eski konulardan birinde detaylı anlattım çoğunu, epey bir sayfa rapor yemiştim "korumalı prizler monofaze hatlarda sandığınız kadar önemli değil" dedi denilerek. O kadar detaylarına girmedim bunda da açıkçası. Yalnız 240V'a çıktığını görmemiştim, onu ekleyeyim.

Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar. İşin teknik boyutunu anlattıktan sonra yorum belirtmişsiniz. Birileri kılçık aramış.
Üniversitede ilgili bölümü okumadıkça öğrenemeyeceğim bilgileri öğrendim sayenizde. Yoksa akım korumalı priz der geçerdim. Verilen bilginin yanında bir prizden bile neler ögrenebileceğimi anladım. Prize bakışım değişti desem yeridir :D

Her zaman çıkıyor birileri. Az önce kahkaha atıyordu mesela bir kişi. :D Monofaze olunca işe yaramaz diye sınırlamanız bence yanlış. Yapılış amacına göre ve fiziksel kabiliyetine göre koruma yapabiliyor. 3 faz uygulaması olsa da asıl yaygın uygulama tek faz olarak karşımıza çıkıyor.

Şebekenin 240V’u görmesi pek istenen bir şey değil zaten. Yük altında ayar yapıldığı için, yük kalkınca gerilim 240’ın da üzerine çıkacağı için istenmez. GES yakınlarında görülebilir ve bireysel abone olduğunda gerilim ayarı o sınıra çok yaklaştırılmıyor. Demek istediğim varistörün kırılma geriliminin altında kalıyor olması. Konu biraz uzadı ama faydalı olur umarım başkaları için. :) İyi geceler.

Monofaze olunca işe yaramaz diye sınırlamanız bence yanlış.
Kullanılan ürünlerin düzeyi ve aşırı beslemedeki olabilecek ihtimal o kadar düşük ki senin dediğin doğru olsa da ben biraz daha katı olarak hiç gereği yok diyorum. Bazı şeyleri insanlar çok abartıyorlar, korumalı priz de onlardan biri olunca haliyle daha da katı bir tutumum oluyor. Tabii bundan önceki konuların birinde "sandığınız kadar önemli değil" dediğim için 20-25 kişi tarafından linç girişiminde bulunulması da biraz daha katılaştırmış olabilir. :D

3 faz uygulaması olsa da asıl yaygın uygulama tek faz olarak karşımıza çıkıyor.
Dediğin ve bildiğin gibi çok az evde trifaze (3 hatlı) hattan monofaze (tek hatlı) dağıtımı oluyor, 100 evden 5 tanesi bile değildir muhtemelen. Yalnız son 10-15 yılda trifaze hat için 380V beyaz eşyalar da üretilmeye başlandı hatta Siemens ve Bosch'un birkaç ürüne denk geldim. Trifaze uygun ekipmanlarla daha kararlı ve çok daha verimli bir sistem olduğu için son zamanlarda tercih edilmeye başlandı. Bunları bildiğini biliyorum da neden trifaze/monofaze farkına göre bu riskin "ana monofaze" beslemede çok daha düşük ihtimal olduğunu başkaları anlar belki diye umut ediyorum.

Üniversitede ilgili bölümü okumadıkça öğrenemeyeceğim bilgileri öğrendim sayenizde.
Yok o kadar ileri şeyler değil bunlar. Sadece merak ettiysen biraz kaynak bak, bizim çok detaylandırmadığımız şeyleri de öğrenirsin. Hatta bazı nüanslar da olur kişisel tutuma göre, senin de durumun içinde göz ardı edebildiğin aşırı düşük ihtimaller olabilir. Ana monofaze dağıtımda bu ihtimal o kadar düşük ki şu anda yedekleme sistemleriyle birlikte toplam 60-65 bin TL civarına alınmış sistemi hiç endişe etmeden kullanıyorum. Elektrik hattım da güncel, eksiği de olmadığı için kafam rahat 2 evde de.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı