UPS'i nasıl kullanmalıyım? Bana monitörüm ve kasamı güvenli şekilde kullanmam için gereken adımları söyler misiniz? Direkt sizin dediklerinizi yapacağım. Hangi UPS'i almalıyım? Hangi prize takmalıyım? Kaç tane UPS almalıyım? Monitörümü ve kasamı korumak istiyorum bana şunu şunu yap şeklinde sıralar mısınız?
Merhaba. Cevaplar;
1- En başta evinizde sağlıklı olan toprak hattı ve panonuzda da kaçak akım rölesi takılı olmalıdır. Bu 2 şart olmadan akım korumalı prizlerle kaçak akım rölesi görev yapamıyor.
1- Bir tane kaliteli ve bilinen markada line-interaktif bir UPS almanız monitör ve kasa için yeterli olur. Marka olarak örneğin Tunçmatik veya Makelsan olabilir.
3- Monitörü ve kasayı ayrı ayrı korumak için 2 gözlü akım korumalı prizin her 2 gözünü kasa ve monitör için ayrı kullanın, tek gözde ortak kullanmayın. Akım korumalı prizler akımı değil kaçak akım rölesinin ve sağlıklı bir toprak hattının evdeki varlığında yüksek voltajla yıldırımı bloke ederler,
4- Akım korumalı veya normal uzatmalı prizlerin üzerinde joule veya watt değeri yazılıdır, bu değerin kullanacağınız yüklerin toplamından az olmamasına dikkat edin, daima daha üzerindeki watt değerlerinde olsun. Bu değeri siz ayarlamıyor kullandığınız yüklerin watt (joule) toplamından daha düşük uzatmalı ve akım korumalı uzatmalı prizleri seçmemeye çalışıyorsunuz.
5- Watt ve joule değerleri ayni değerlerdir, birisi diğeri yerine kullanılabilir, bu fark etmez. 1 Joule / 1 saniye = 1 watt' dır. Birisi fizikte iş değeri diğeri ise güç birimidir. Güç=İş/zaman formülüne göre 1 joule/ 1 saniye 1 watt olarak güç birimi oluyor. 1 Joule sadece iş birimidir ve 1 saniyeye bölünmeden olan yalın halidir. Akım korumalı ve normal uzatmalı prizlerdeki bu birimler sizi şaşırtmasın.
6- UPS kullanılırsa akım korumalı prizleri PC'den önce UPS ile birlikte kullanmak gereksizdir. Anacak UPS yoksa akım korumalı prizler monitör ve kasadan önce mutlaka kullanılmalıdır. Çünkü UPS'lerin PCB iç kartında varistör adlı yüksek voltajdan koruma elemanı bulunur. Kolay gelsin.