Aklıma gelen harika proje

Hocam sizin dediğiniz (bence) yanlış anlaşılmış. UPS enerji üretmez, zamanında depolanan enerjiyi gerektiğinde verir. O yüzden içindeki aküleri eskiyebilir ve değiştirilir.
Ama sizin fikir de elektrikli bisikletin tekerleri ile tekrar bisikleti şarj etmeye benzer. Benim de bu düşüncenizin uçaklar için olan versiyonu vardı kafamda.
Şöyle ki: Uçak motorları hibrit olacaktı ve ilk başta yakıt ile çalışacaktı. Bu sırada motora bağlı bir sistem de pervane dönüşünden elektrik üretecekti. Sonra yakıt bitince elektriğe geçecekti.
Ama şöyle bir durum var: Uçak motoru benim sistem olmadan 10 birim yakıt yakarak 100 km uçuyor varsayalım. Benim sistemin çarklarını ve dinamosunu döndürmek için ekstra zorlanacak ve 11 birim yakacak. E sistem ne yapmış olacak? Depodan 1 birim yakıtı elektriğe dönüştürmüş olacak. E o elektrik de takribi aynı mesafe götürecek kadar bir enerji verebilir. Sonunda ne oldu? Hiçbir şey. Hatta sisteme eklenen parçaların sürtünmesinden 1 birim yakıt değil 0,5 birim yakıt elektrik olabildi ve biz zarara girdik.
Şimdi gelelim sizin fikre, bilgisayar ek parça ile enerji üretmek için prizden daha çok elektrik çekecek (aynı motorun fazla yakıt tüketmesi gibi) ve onu üretime kullanacak. Bu da gene sistemdeki ısınmalar yüzünden size zarara sebep olacak.
Bir sisteme verdiğimizden fazla enerji alamayız. Bu bir fizik kuralıdır. Tüketici bir sistem bir yandan da üretim yapacaksa aradaki kayıplar yüzünden üretim %100 verimli olmaz, bu da sistemi zarara sokar.
Umarım aklınızdaki fikre cevap olmuştur.
 
Bir teorinin, tezin, hipotezin yanlış olabileceğini düşünüp hareket edebilirsiniz. Bunda bir sakınca yok. Ancak yasaların yanlış olabileceğini düşünmek bir tık cahilliktir. Hele ki termodinamik kanunlarını bile bilmeden bu takım işlere kafa yormak, cin olmadan adam çarpma çabasıdır.

Enerji yoktan var olamaz, yok edilemez sadece form değiştirir. Yok üçlü prizi kendine takayım elektriği döngüye hapsedeyim. Yok elektrik harcayarak motor çalıştırayım çalışan motordan bir dinamoya şaft çekeyim de bir de utanmadan elektrik üreteyim. Bu gibi şeylerin işe yarayacağına canı gönülden inanan insanlar maalesef varlar.
 
Küçükken fan dönünce rüzgar gülü gibi elektrik ürettiğini, ve bunu depolayabileceğimizi düşünüyordum. Hala düşünüyorum .
 
Ben bu olayı düşündüğümde henüz 9. sınıf öğrencisi idim hocam, bahsettiğimiz yasadan haberim bile yoktu. Yazan arkadaşın da haberi olduğunu zannetmiyorum. Hakeza bunlara inanıp ardını getirmeli, olmayacağını gerek kolay gerekse zor yoldan öğrenmeli ve bundan bir şeyler çıkarıp yeni şeyler denemeli bence. Ben bu başlıktaki terslemeyi görünce ve de arkadaşın konusundan (bence) alakasız şekilde karşı çıkıldığını fark edince bahsettiğim öğrenip yeniden yönelme gerçekleşsin niyetiyle yazdım.
Küçükken fan dönünce rüzgar gülü gibi elektrik ürettiğini, ve bunu depolayabileceğimizi düşünüyordum. Hala düşünüyorum .
Ben hepten bunu denedim, elektrik verip pervane çevirdim onu DC motora bağlayıp gene elektrik ürettim konuda yazdığım fikrim için. Sonrasında fizik hocamla gerçekleştirdiğim 15 dakikalık konuşma ile bütün fikri kaldırıp atmak zorunda kaldım.
 
Neyse, en azından merakım azaldı .
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…