Akü nasıl bitiyor?

Edmond_Dantes

Decipat
Daha fazla  
Merhabalar, öncelikle bu işlerden anlamadığım için soruyorum. Saçma gelebilir, kusura bakmayın.
Bu aküler nasıl bitiyor? Araç çalışırken zaten şarj olmuyor mu bu? Uzun süre aracı kullanmadık ve akü bitti diyelim. Tamam onu anladık. Başka araçtan takviye yaptık ve çalıştırdık aracı, araçla biraz gezince şarj olarak dolmuyor mu?
Bu mantıkla bir kere aküyü alırız, ara ara araçla geze geze doldururuz hiç bitmez akü. Anlamadım bu olayı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Akü içindeki plakalar zamanla sülfatlaşır ve kapasitesini kaybeder. Yani şarj olsa bile içine eskisi kadar enerji depolayamaz.
Batarya gibi düşün uzun süre kullanılmadığında batarya gibi akülerde ölüyor kapasitesi düşüyor şarj tutamıyor.
Anladım hocam evet bataryalardaki mantığı biliyorum ama ne bileyim akü sadece aracı çalıştırırken gerekli değil mi? Ömrü kısalıyor elbet tamam ama kısala kısala zamanla tamamen sıfırlanacağını düşünmüyordum. Öyle mi oluyor yani doğru anladım değil mi zamanla tamamen sıfırlanıyor ve aracı çalıştıracak kadar gücü depolayamayacak hale geliyor anladığım kadarıyla.

Teknik detayına tam hakim değilim, geçenlerde başıma gelen bir olayı anlatabilirim ama.

Bir sabah işe gitmek için uyandım, arabaya binmek istiyorum kapıları açıyorum ama açılmıyor, sonra baktım sadece arka kapılar açık, bir anlam veremedim arka kapıdan ön kapıyı açtım araca bindim kontağı çevirdim araba çalışmıyor. Hem gösterge panelinde hem de multimedya ekranından akü ile ilgili uyarı veriyordu daha sonra takviye için usta çağırdık arabayı çalıştırdı tekrar.

Usta dedi ki akü bittik yenisi lazım ben hiç bir anlam veremedim bir gün önce çalışan arabanın aküsü nasıl bittik olabilir? Bir gün önceden hatırladığım tek şey arabayı son kullandığımda bir tık zor marş almasıydı o kadar. sonuç olarak yeni bir akü aldık ve yolumuza devam ettik.

Demek istediğim durduk yere de bozulabiliyor bu akü.

Teknik detayına tam hakim değilim, geçenlerde başıma gelen bir olayı anlatabilirim ama.

Bir sabah işe gitmek için uyandım, arabaya binmek istiyorum kapıları açıyorum ama açılmıyor, sonra baktım sadece arka kapılar açık, bir anlam veremedim arka kapıdan ön kapıyı açtım araca bindim kontağı çevirdim araba çalışmıyor. Hem gösterge panelinde hem de multimedya ekranından akü ile ilgili uyarı veriyordu daha sonra takviye için usta çağırdık arabayı çalıştırdı tekrar.

Usta dedi ki akü bittik yenisi lazım ben hiç bir anlam veremedim bir gün önce çalışan arabanın aküsü nasıl bittik olabilir? Bir gün önceden hatırladığım tek şey arabayı son kullandığımda bir tık zor marş almasıydı o kadar. sonuç olarak yeni bir akü aldık ve yolumuza devam ettik.

Demek istediğim durduk yere de bozulabiliyor bu akü.
Evet bizim araç da bir problem yokken ertesi gün marş alması biraz daha uzun zaman aldı. Yakında bitecek sanırım aküsü.

Merhaba. Akünün bitmesi için benim bildiğim 3 durum var.
1-Radyo, farlar, iç aydınlatma vesaire açık unutulduğunda
2-Alarm, kilit sinyali gibi sürekli çalışan sistemler
3-Akünün ömrünün dolması

"Bu aküler nasıl bitiyor? Araç çalışırken zaten şarj olmuyor mu bu?"
Akü, zaten sadece motor çalışırken şarj olur, alternatör onu şarj eder. Eğer motor çalışmıyorsa, alternatör de elektrik üretemez. Bu yüzden motor kapalıyken açık kalan radyo, far veya iç aydınlatmalar, tüm gücünü doğrudan aküden çeker. Aküdeki enerji bitince de marş motoruna yeterli gücü veremediği için araba çalışmaz. İki yol var, ya halk arasındaki tabiriyle 'vurdurma', ya da akü takviyesi yapılır. Ama vurdurma araca zarar verebilir.

Başka araçtan takviye yaptık ve çalıştırdık aracı, araçla biraz gezince şarj olarak dolmuyor mu? demişsin. Evet, boşalmış aküyle birkaç saat dolanırsan akü dolar.

"Bu mantıkla bir kere aküyü alırız, ara ara araçla geze geze doldururuz hiç bitmez akü. Anlamadım bu olayı."
Maalesef akünün belli bir ömrü var, ömrü tükenmeye başladıkça gerekli enerjiyi depolayamaz ve değiştirilmesi gerekir. Ve sanırım akünün ömrü de zamanla oluşan kimyasal bozulmalar dolayısıyla oluyormuş.

Maalesef akünün belli bir ömrü var, ömrü tükenmeye başladıkça gerekli enerjiyi depolayamaz ve değiştirilmesi gerekir. Ve sanırım akünün ömrü de zamanla oluşan kimyasal bozulmalar dolayısıyla oluyormuş.
Evet onu biliyorum ama aracı çalıştıramayacak kadar ömrünün biteceğini düşünmüyordum. O derece ölüyor yani akü doğru mu anladım?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı