Alaylı olarak bir yazılım şirketinde çalışmak çok mu imkansız?

Jagxer

Centipat
Sanırım bir karar vermek üzereyim. Hayatımı değiştirecek. Bazı yerlerde görüyorum kendimi geliştirip şu an yazılım şirketinde çalışıyorum gibi yorumlar göze çarpıyor. Böyle görünce içimdeki heves daha bir artıyor. Daha istekli kendimi geliştirmek istiyorum. Fakat bazı kişiler bunun imkansız olduğunu söylüyorlar. Okul olayı sanırım olmaz benim. Alaylı bir şekilde yapmayı düşünüyorum. İçimde hep bir umut var. Ya olursa diye. Sizce nasıl bir karar vermeliyim?

Sanırım bir karar vermek üzereyim. Hayatımı değiştirecek. Bazı yerlerde görüyorum kendimi geliştirip şu an yazılım şirketinde çalışıyorum gibi yorumlar göze çarpıyor. Böyle görünce içimdeki heves daha bir artıyor. Daha istekli kendimi geliştirmek istiyorum. Fakat bazı kişiler bunun imkansız olduğunu söylüyorlar. Okul olayı sanırım olmaz benim. Alaylı bir şekilde yapmayı düşünüyorum. İçimde hep bir umut var. Ya olursa diye. Sizce nasıl bir karar vermeliyim?

Kardeşim yazılım isinde bilgin konuşur okuduğun okul değil. İşe girerken adam sana hangi okulu okuduğunu sormayacak hangi kodlama dillerini biliyorsun diye soracak. Burada önemli olan senin bu işe kafanın basıp basmadığı. Kafan basıyorsa zaten başlayınca devami çok rahat gelir.

Kardeşim yazılım isinde bilgin konuşur okuduğun okul değil. İşe girerken adam sana hangi okulu okuduğunu sormayacak hangi kodlama dillerini biliyorsun diye soracak. Burada önemli olan senin bu işe kafanın basıp basmadığı. Kafan basıyorsa zaten başlayınca devami çok rahat gelir.
Katılmıyorum. Uni onemli degil cok ama bolum önemli. Alakali bir bölümden mezun degilse is bulmasi suanki sektörde inanilmaz zor.

Teoride mümkün ama pratikte cok zor. Kendini iyi bir şekilde geliştirip düzel bir cv oluşturman lazim. Yaptığın şeyleri github'a yükleyip kendini kanıtlaman gerekiyor. Bunlar basit gibi dursa da oldukça vakit alan işler. Ekstra olarak tek başına öğrenmeye çalıştığın için takıldığın yerlerde çok zorlanacaksin...

Sahip olduğunuz uluslararı firmaların sertifikalarını, diplomaları önemli. Öyle yazılım biliyorum , kodlama biliyorum diye olmaz bu iş. Hatta üniversite bitirseniz bile yetmiyor. Çünkü bilgiler eski kalıyor. Hangi bölümde ilerlemek istiyorsanız o bölümün uluslar arası mühendislik sertifikalarını,diplomalarını almak durumundasınız. Mesela Microsoft'un sistem mühendisliği sertifikası gibi. Cicsonun mühendislik diploması gibi.

Bu maalesef o kadar geçerli değil gerçekten ayırt edici bir CV vardır orası ayrı ama diğer türlü zaten mühendislik mezunları arasında rekabet varken aradan sıyrılmak imkansıza yakın oluyor.

Mümkün fakat zor. Neye göre zor? Yüksek maaşlı bir iş istiyorsanız zor. Yapmanız gereken en önemli şey kendinizi geliştirmek ve yeteneklerinizi sergilemek. Kendinizi pazarlamayı iyi bilmeniz gerekiyor. Yukarıda da bahsedildiği gibi GitHub hesabınızı doldurmanız size fayda sağlar. Doldurmaktan kasıt proje sayısı değil projelerin kalitesi. Eğer yetkinliğinizi gösterecek birkaç projeniz olursa işiniz kolaylaşır. Kaliteli birkaç sertifika ile de elinizi güçlendirebilirsiniz.

Maalesef çoğu şirket üniversite diplomasını zorunlu kılıyor. Çok iyi işler yapsanız da işe almıyorlar. Bunların dışında birçok şirkette iş bulabilirsiniz. En büyük sorun yüksek maaşla çalışacağınız bir iş bulmak olur. Bu da sizin maaş beklentinize bağlı bir durum. Bana göre 50 bin yüksek maaştır size göre 100 bin. Alaylı olarak iş bulmak çok zor değil fakat maaş beklentiniz karşılanmayabilir.

İş başvurusu yaptığında CV'de okuduğun okul olmadan kim seni görüşmeye çağırır burası zor olan kısmı. Okul okuyanlar 2-3 tane staj deneyimi de ekliyor CV'ye. Şirketler stajlara da bakıyor. Senin stajın olmayacağı için daha yolun en başında bir şeyler bildiğini kanıtlayan, yeteneklerini gösteren bir belge vs. bir şeyler lazım. Zaten milyon tane mezun var. Diploma olmadan aralarından nasıl sıyrılabilirsin bunu düşün. İmkansız değil ama çok zor.

hocam bizim ülkede insan kaynaklarını geçemezsiniz üni mezunu degilseniz. hele ilişkili bir bölüm değilse çok zor. İK'cılar inanın elindeki kağıttan başka bir şeyden anlamayan, 30 saniyede insanları çözebilecegini iddia eden kişiler. (işini iyi yapan azınlık kesimi ayrı tutuyorum). sosyal medyada 3-5 ayda sizi yazılımcı yapalım dediklerine uzun uzun kanmayın. mülakat ile başlangıcnız inanın çok düşük ihtimal. ben Bilkent üni. Bilgisayar mezunuyum. yaklaşık 7-8 yıldır sektördeyim. 3-4 firma değiştim hepside Türkiyenin en iyi sirketleriydi min 500-1000 çalısanı olan firmalar. alaylı olan sadece 1 kişiye rastladım security alanında kendini aşırı geliştirmiş birisi idi ama başlangıcta bir tanıdıgının şirketine girdiğinden, tecrübeden dolayı iş bulmaya devam etmiş.

uzun lafın kısası, eğer başlangıc için iyi bir planınız yoksa, sonrası inanın kabus olur. Bakın yapamazsınız demiyorum, bizim ülkede liyakat maalesef saglanmıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı