Alaylı yazılımcıysan bir süre kendini ispatlayabilmek için bazı firmalarda, nispeten daha düşük maaş ve daha zor çalışma şartları ile çalışman gerekiyor genel olarak. Daha sonra zaman ilerleyince diplomanın önemi azalmaya başlıyor, daha çok önceki firmanda/kişisel projelerinde yaptıklarına/yapabileceklerine daha çok odaklanıyorlar.
Pek çok kurumsal firma diploma şartı koşuyor, piyasada yeterince (yıllarca) çalışmamış alaylı yazılımcının işe hatta mülakata alınma ihtimali çok düşük, daha sonrası için ise düşünebilirsin. Kurumsalların iş ilanlarına diploma yoksa yine de başvurabilirsin elbette, CV'nin eğitim bölümünü inceledikleri zaman elenebilirsin ama piyasada yeterince çalıştıysan; şu firmada şu kadar sene çalıştım, şu şu teknolojilerde proje geliştirdim bölümü yeterince etkileyici ise bir sonraki adıma geçebilirsin. Görüşmede de kendini iyi anlatır ve teknik mülakatlarda iyi bir seviyede olduğunu ispatlarsan işe alınma ihtimalin yüksek.
Yurt dışı başvurularında bile eğer iyi bir firmaya başvuruyorsan diploma istiyorlar genelde, diploman varsa bile CV'nde kurumsal x firmasında t süresi boyunca çalıştım diye yazması çok büyük artı değer katıyor, startup değil de kurumsal. Hem ülkemizde hem de yurt dışında adamlar riske girmek istemiyor anlayacağın, ben kendi kendimi geliştirdim, bin tane teknolojiden anlıyorum, ne istiyorsanız yaptım/yapabilirim teminatını yetersiz görüyorlar, diploma ve CV'deki iş tecrübesi çok büyük güvence veriyor işverene.