Rehber Aldatıcı ve spam aranmalardan kurtulun – Yet Another Call Blocker

dummydomain.yetanothercallblocker.5150.png

Tanıtım
Yet Another Call Blocker istemediğiniz her türden aramaları çeşitli tekniklerle engellemenizi sağlayan açık kaynak kodlu bir uygulamadır.

Çevrimdışı çalışan bir veri tabanı kullanır, ilk yüklemede sizden bu veri tabanını indirmeniz istenir. Burada spam, dolandırıcılık faaliyeti, telemarket gibi istenmeyen numaralar yer alır.

Ayrıca topluluk tarafından olumsuz olarak değerlendirilen numaralar da veri tabanına dahildir. Uygulamayı kullanan aktif bir Türk topluluğu da bulunduğundan yerel istenmeyen numaraları engellemede -kanaatimce- yeterlidir.

YACB numara derecelendirme hizmeti olarak Should I Answer'i altyapı olarak kullanır. İstenmeyen bir numara sizi aradığında olur da bu numara YACB veri tabanında yoksa "değerlendirme" ekleyerek YACB'ı kullananlara katkı sunabilirsiniz. Nitekim bu dayanışma sayesinde uygulama esas amacına ulaşmaktadır.

Kullanıcı gizliliğine önem vererek kullanıcı verilerini toplamaması da ayrıca YACB'ı alternatiflerinden ayıran yanlarından. Yalnızca üçüncü taraf hizmetler IP adresiniz gibi verileri toplarlar. (Gizlilik politikası: Xynngh / YetAnotherCallBlocker)

F-Droid üzerinden uygulamayı edinebilirsiniz: Yet Another Call Blocker | F-Droid - Free and Open Source Android App Repository



Kullanım
Basitçe nasıl kullanıldığına bakalım ve işlevsel özelliklerini inceleyelim:

20210629_172506.jpg

(Bu aşamaya kadar gerekli izinleri verdiğinizi ve veri tabanını indirdiğinizi varsayıyorum)

Ana ekranda en son yapılan arama işlemlerini görüyoruz.

Dikkat çekici olan bir numaranın olumsuz olarak değerlendirildiği. "Otomatik çağrı" ifadesiyle Robocall kastedilmektir, yani otomatik olarak yapılan ve banttan robotik konuşulan bir numara olduğunu anlıyoruz. Bu, dolandırıcıların kullandığı tekniklerden biri. Nitekim bu numara (+90850484*) Türkiye düzeyinde yaygın bir şekilde dolandırıcılık amaçlı kullanılmaktadır. (Devlet destekli internet...)


20210629_172648.jpg

Seçeneklere girdiğimizde bizi iki önemli fonksiyon karşılıyor: derecelendirmeye göre engelle ve veri tabanını otomatik olarak güncelle.

Yukarıda bahsi geçen numaranın engellenmesi derecelendirmeye göre engelle işlevinin açık olmasına bağlıdır, bu nedenle bu işlevin açık kalması tavsiye edilir. (Derecelendirme hizmetinin üçüncü taraf Should I Answer'den geldiğini hatırlatayım, bu aşamada SIA'in politikalarına tabii olursunuz)

Yanında da günlük otomatik veri tabanı güncellemesi yapılmasını işaretleyerek derecelendirme gibi verilerin çevrimdışı olarak cihazımıza kaydedilmesini sağlayarak güncel koruma temin edebiliriz.


20210629_172705.jpg

Uygulamamızı biraz daha kurcalamaya devam edelim. Ayarlardan "gelişmiş arama engelleme modu"nu aktif ederek telefonumuz çalmadan numaranın engellenmesini sağlayabiliriz.

Android 10 ve üzerinde uygulamayı varsayılan arayan kimliği ve spam uygulaması olarak ayarlayarak varsayılan telefon uygulamanızı değiştirmeden kullanabilirsiniz.



Screenshot_20210629-171843_Yet Another Call Blocker.jpg

Şimdi de kara listeye gidelim. Burada en ilgi çekici özellik, joker (*) karakter destekli arama engelleme işlevi. Örneğin dolandırıcılık amaçlı kullanıldığı için +90850484 ile başlayan tüm numaraları bu sayede engelleyebilirsiniz.



20210629_175914.jpg

Ana ekranımıza geri dönelim. Bahsi geçen numaraya dokunalım. İlgili menü açılacaktır. Buradan dilerseniz değerlendirme ekleyebilir, kara listeye atayabilir ya da yapılan değerlendirmeleri okuyabilirsiniz.



Screenshot_20210629-175713_Yet Another Call Blocker.jpg

Çevrimiçi değerlendirmeler kısmından numara hakkında yapılan değerlendirmeleri inceleyebilirsiniz.


Esenlikle kalın : )
 

Geri
Yukarı