İnceleme Alienware M17 R5 AMD Edition Laptop İncelemesi

Selamlar, aradan geçen 6 ayın sonunda artık bilgisayarım hakkındaki fikirlerimi sizlerle paylaşma zamanı geldi.

Daha önce Packard Bell - Sony VAIO - Grundig - ASUS RoG - Casper - Toshiba - Monster gibi markaların dizüstü bilgisayarlarını tecrübe ettim daha bir bilgisayar beni şaşırtamaz derken Alienware ile tanıştım. Aslında hiç aklımda yoktu ancak memleketimizde satılmadığı için hep başka bir gözle bakılan şu markaya sahip olmak hep iyi hissettirdi.

Kısaca özelliklerinden bahsedecek olursam içerisine çok isteyerek aldığım AMD Ryzen 9 6900HX, top-end bir mobil işlemci mevcut. Esasen ben siparişimi aynı bilgisayarın 12700H versiyonlusu olarak vermiştim ancak siparişimi verdikten sonra AMD işlemcili modeller stoğa girince hemen siparişimi iptal edip 6900HX'e geçtim. Tam hatırlamamak ile birlikte bir miktar daha az ödedim sanırım. Bu işlemci 4.9 GHz hıza çıkabiliyor 45Watt TDP'si var ve sentetik olarak tüm birimler %100 iş yükü altında 85 Watt gibi bir enerji tüketiyor. Sıcaklık kısmına en sonda geleceğim.

notebook-alienware-m17-r5-gallery-8.psd


Bu güzel işlemciye 3070Ti 8GB 150W modeli eşlik ediyor zaten anlatmaya gerek yok son zamanlarda dizüstü bilgisayarların GPU tarafında ulaştığı seviyeyi çok beğeniyorum uygun koşullarda çok güzel çalışıyorlar. Ram Bellek olarak kasamızda 2 adet 16 DDR5 4800Mhz CL40 Micron marka olmak üzere 32 GB bellek yer alıyor. Depolama tarafında yine Micron marka 6600Mb okuma / 5500Mb yazma ve totalde 1200TBW'lik değerleri şahane M.2. SSD'miz var.

Yazılım yaparken harici ekran kullandığım için ekranı bilerek düşük tuttum, yukarıdaki özellikleri bizzat ben seçtim esasında Alienware'dan bilgisayar alırken istediğiniz parçaları ekleyip çıkarabiliyorsunuz araba alır gibi opsiyonlarınız mevcut oluyor. Ekran tarafında 165Hz 1080P Mux Switch / Optimus / Anti-Glare / Comfortview Plus / HDR etiketlerine sahip 400Nit parlaklığa çıkabilen orta halli bir komponentimiz var. Günlük kullanım için gayet yeterli geliyor bana belki daha parlak olabilirdi en azından bazen oyunlarda gece sahnelerinde HDR açıkken gündüz vakti detayları - karanlık yerleri görmekte zorluk çekebiliyorum.

notebook-alienware-m17-r5-gallery-7.psd


5W Subwoofer'sız hoparlörleri bilgisayarın sağ ve sol taraflarında yer alıyor ve fan sesini oyunlarda bastırıyorlar. Tabi bu sefer ses çok yüksek oluyor hoparlörler cidden 5W gibi değiller belki de doğru konumlandırmadan olacaklar ki bir odanın içini fazlası ile doyuruyor hatta desibel olarak rahatsız bile ediyor. Bu açıdan çok memnunum. Klavye tarafında CherryMX imzalı Per-key aydınlatma özelliğine sahip low profile mekanik klavyemiz var. Ben kod yazmak için %60 klavyeye alıştığım için uzun süre kullanamadım ancak çok güzel bir hissi var en azından diğer Macbook Pro'mun klavyesi Alienware'den sonra dandik gelmeye başladı zira Alienware'in klavye seçiminde geribildirim çok yerinde. 17" kasanın 4'te 1'i kadar yer kaplayan biraz sollu yerleştirilmiş önceki modellerin aksine RGB özelliği olmayan bir touchpad mevcut, burada bir Downgrade'e gidilmiş bunun nedeni maliyetler mi, yoksa imaj değişikliği mi bilmiyorum.

notebook-alienware-m17-r5-gallery-2.psd


Kasa kalitesi olarak daha önce bu kadar kaliteli bir şey kullanmamıştım. Menteşeleri, malzeme kalitesi, reklamlarında öve öve bitiremedikleri kasa boyası ve kaplaması gerçekten çok iyi hissettiriyor. Bilgisayar aynı şekilde çok sağlam. Size şöyle tarif etmem gerekirse 2 ay önce korkunç bir motosiket kazası geçirdim, neredeyse bacağım kopmuştu doktorlar ameliyatlar ile beni iyileştirdiler sağolsunlar. Haftalarca hastanede yattım ve bu kaza yaşanırken sırtımda bu bilgisayar vardı. 10 metre kadar uçup yere kafamın üstüne düştüğümde sırtımın üzerinde bir miktar sürüklendikten sonra taklalar atarak durabildim. Demem o ki çantamda ne kadar kalem varsa kırık, çantanın bazı yerleri sürüklenmeden dolayı sökük ancak bilgisayarda tek bir çizik-yamulma vesaire yok. Bilgisayara hastanede kesin gitti gözüyle bakıyordum ancak sanki o gün hiç yaşanmamış gibi tekrar aldım elime.

notebook-alienware-m17-r5-gallery-4.psd


Sanırım yeterince yazdım. Şimdi maliyetler kısmına gelip sıcaklıklar ile bitireceğim. Bilgisayarımı çalıştığım şirketin indirimleri ile 3300AUD'a aldım. AUD şu an 12.5 civarında işlem görüyor. İndirimsiz fiyatı bugün itibarı ile 4000 AUD civarlarında.

Sıcaklık kısmına gelecek olursak bilgisayar elime geçer geçmez içerisindeki termal macunu Noctua NT-H1 ile değiştirdim, hem söküp toplamış bilgisayarımı tanımış oldum ve ve gönül rahatlığı ile diyebilirim ki hayatımda en dikkat gerektiren bilgisayar sanırım buydu, çok karışık geldi bana. Bunu yapacağım sürede 5 tane Mac yapardım abartısız söylüyorum. Velhasıl bunun da etkisi ile sıcaklıklar güzel gidiyor. X serileri aksine M serilerinde 2 adet fan var, X serilerinde bu sayı 4'tü. Buna rağmen bu 2 fan X serilerinde olduğu gibi 4 adet Intake, 4 adet dev Exhaust'lara sahipler. Ben AMD kullanmanın da faydasını gördüğümden sanıırım işlemci gücü gerektiren uygulamalarda hiç sıkıntı yaşamıyorum. 12700 gibi zaptedilmesi zor bir işlemci yok karşımızda çünkü transistör mimarisi daha yüksek ve doğal olarak çektiği enerji daha düşük. Bunlarla birlikte 17" kasa içinde çalışmanın verdiği 15"'e göre rahatlığı da var.

86 bıçaklı çift fan, Cyro-Cooling adı verilen heat-sink teknolojisi ile birleşince ortaya şöyle değerler çıkıyor taktir size kalmış.

Değerler yarım saatlik oynanış sonunda Alüminyum Laptop yükseltici Stand ile alınmıştır - Ek fanlı soğutucu kullanılmamıştır. 1080P Advanced Graphics ayarları kilitliyken, olabilecek en yüksek ayarlarda değerler görsellerdeki gibidir.
Red Dead Redemption 2 Screenshot 2023.01.01 - 02.18.25.60.png
Red Dead Redemption 2 Screenshot 2023.01.01 - 02.26.35.40 Thumbnail.png
Red Dead Redemption 2 Screenshot 2023.01.01 - 02.27.10.42.png
Red Dead Redemption 2 Screenshot 2023.01.01 - 03.09.11.11.png
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı