O adam Müslüman olmuştu hocam. Eğer Hz. Muhammed bir müdaahalede bulunmayıp bu adam İslam'ı kabul etse yine tövbe sayesinde cenneti hak ederdi. Ama Vahşi iyi adama dönüşüp islama kazanılmadan iyilik yapsa yine sonsuz cehennem azabına giderdi. Burada asıl soru hepimiz bunu tartışıyoruz neden bu kadar önemli bir sınav bu kadar zor hazırlanıyor?
Evet müslüman oldu ama olay sadece o değil. İçtenlikle gerçekten pişman olması. Eğer pişman olmayıp sonrasında sadece müslüman olsaydı onun bedelini de ödemeyecek miydi cehennemde?
Ayrıca ben Allah'ı bulmanın çok da zor olmadığını düşünüyorum. Hâni her dinin ufak tefek cizikleri olabilir ama en az kusurlu olan İslam değil mi? Bana mı öyle geliyor? Öncelikle birkaç popüler inancı sıralayalım:
Ateist: Bunca şeyin "kendiliğinden" oluşması inanılmaz saçma değil mi? Yâni patlama vs. falan da olması için bir şeylerin var olması gerek miyor mu? Bomboş boşluğun, yokluğun hatta kelimelerin bile telafuz edemediği bir şeyden bahsediyoruz. Yokluk bile yetersiz tanım. Big bang için bile bir varlığın olması gerekir.
Diğerleri: Bizi yaratabilecek kişi her şeyden üstün olmalı. Aynı kefene koyamamalıyız. Ama Tanrının oğlunun bir "insan" olduğu söyleniyor veya tanrının bir hayvan veya bir insan olarak söyleniyor.
Aynı şekilde dini kitaplarda da sanki Tanrının üstünde de biri var da onun gözetmenliğinde takip edilip yaşananlar anlatılıyor. Mesela "Tanrı üzülenleri görünce üzüldü."
Bana çok saçma geliyor.
İslamda ise kurallar bile dini bir köşeye bırakıp "İnsanlık ahlakı" kurallarını kapsıyor. Yâni sadece inançtan çok insan olmayı da öğretiyor.
Nedeni yok.
Boşa aramayın. Hiçbir mantıgı yok.
Belki affedilir yazanlar olmuş. Ayetle çelişecek bir durum olur mu sizce? En ufak çelişmeye bile inanmak doğru mu?
O dönem inanan sayısını artırmasını saglamıştır bence.
“Senin dinin doğruysa ben zaten helâk olmam, çünkü senin dinin bana zarar vermez.
Ama benim dinim doğruysa, o zaman sen helâk olursun.” ( rivayet Hz. Alinin söyledigi söylenir )
Simdi böyle düşününce islama inanıp kendini garantiye almak mı yoksa ateist falan olup işi sansa bırakmakmı mantıklı geliyor?
Max böyle acıklarsın bu durumu. Daha da ileriye gidemezsin.
İnanç dediğimiz şey adı üstünde "İnanç" değil mi?
Tövbe hâşâ Allah kendini bütün dünyaya ıspat edecek bir mucize veya herhangi bir şey yaptıktan sonra "İnanç" dediğimiz olay ortadan kalkmıyor mu?
Allah herkese cüzzi irade vermiş. Bununla aynı yukarıda verdiğim gibi dinlere bakıp, eleştirip, eleyerek bulabilmen gerekir. Bulamazsan da cezan neyse çekersin. Artık sonsuza kadar mı, değil mi orasını bilmem. Ama ısrarla affediciliğin üstüne basılmasıyla da böyle bir anlam çıkarabilirim.