Allah'ın insanları yaratma sebebi cehenneme atmak mı?

Bende tekrar goz gezdirdim de, ateistler ülkeden kovulmuş, fikrin yok denilmiş, mahlukat denilmiş. Müslüman'lara ise tek kelime hakaret edilmemis. A haber gibi yorumlamissiniz tebrik ederim.

Mahluk Arapça kökenli bir kelimedir ve yaratılmış demektir yani hakaret değildir.

MAh'luk Arapça kökenli bir kelimedir ve yaratılmış demektir yani hakaret değildir.
Mahluk bizde yaratık anlamında kullanılıyor araştırabilirsiniz, cümlenin anlamına göre de değişir anlamı, sizin ne anlamda kullandiginizi ikimizde biliyoruz uzatmaya gerek yok o yüzden. Mahluk hakaret harici kullanılmıyor pek günümüzde, Türkçe eğitimi de vermeyelim size şimdi.

Ama evet dediğinize "katılıyorum" bir yere kadar. Tek bir meale bakacak olur isek..

Ama evet dediğinize "katılıyorum" bir yere kadar. Tek bir meale bakacak olur isek..
Bütün mealleri derinlemesine birleştirip ve Arapçayı da detaylı, yeni nesil Türkçeye göre açıklayacak ve kelimeleri çok titiz kullanacak olur isek, ortaya çıkan şey bu oluyor:

umarım ayet daha açıklayıcı olmuştur.

Teşekkür ederim.

Kendi içinizde şeriat yaşamak diye bir şey yok kaynaklarla gelirseniz güzel olur.

Sonunda aynı şeyi destekliyoruz

İlk olarak şeriat istemeyen insan Allah'ın koyduğu kural yönetimini yaşamayan insan Müslüman olmuyor bunu araştırabilirsiniz size burada kendi dininizi öğretmek istemiyorum belli ki zaten bilmiyorsunuz.

Vallahi şunu bir anlatamadım 2 sekülere yaranacaklar diye yok Müslüman laik de olur diyorlar.

Laiklik demek şudur ben Allah'ın kurallarını istemiyorum onun yerine Fransız'ların yönetim biçimini istiyorum demektir.

Sağ olun güzel açıklamışsınız.

Bu ülkede adımbaşı cami varsa 5 vakit ezan okunuyorsa kusura bakmayın burası ne kadar resmiyette laik de olsa gerçekte Müslüman ülkesidir.

Yanlış anlamayın şeriat ülkesi değildir ancak çoğunluk Müslüman olduğundan Müslüman ülkesidir.

Dediğiniz ülkelerde şeriat halkı yönlendirmek için araç olarak kullanılıyor.

Hocam din düşmanı karşıtı insana ne anlatmaya çalışıyorsunuz daha açıklama yapmamak cahillik değildir bence cevap vermek cahilliktir sordukları soruları sarı mikrofon gibi yerlerden mi alıyorlar anlamıyorum senin görüşüne hem karşılar eleştirirler sonra zorbalarlar fakat sen bir şey dedinmi hayda yandın hocam geçmiş olsun.

Arapça'da geçen “żera'nâli cehenneme” ifadesi, kelime kelime:

“Biz cehennem için çoğunu yarattık

Ancak Arapça'da “li (لِ)” edatı, amaç kadar akıbet (sonuç) anlamı da taşır.
Yani bu ifade:

“Biz onları öyle bir yapıda yarattık ki, kendilerini o sona sürüklediler.”

Anlamına gelir.
amaç değil, sonuç vurgusu vardır.

Dolayısıyla ayet şunu demiyor:
“Allah onları sırf cehenneme atmak için yarattı.”
Ayet bunu diyor:
“Allah onları akıl, kalp ve kulak vererek yarattı, ama onlar bunları kullanmayıp cehennemi hak edecek bir yolu seçtiler.”

İfadeAnlamYorumu
Kalp (قلب)Akıl, idrak, bilinç merkeziDuygusal değil, anlama organı olarak geçer. “Kalbi vardır ama anlamaz” yani “aklını kullanmaz.”
Göz (عين)Görme, ibret alma yeteneği“Görür ama görmez” gerçeği gözünün önünde olduğu halde fark etmez.
Kulak (أذن)İşitme, kabul etme, öğüde açık olma“Duyar ama işitmez” duyduğu hakikate kulak tıkar.

Ama yine de sen şunu sorar isen "diğer meallerde neden “cehennem için yaratılmış” deniliyor o zaman?"
Ayetin bu kadar sert ifade edilmesi, uyarı tonudur.
Yani “allah bazılarını cehennem için belirledi” değil,
“Bazı insanlar kendilerini öyle bir hale getirdiler ki artık cehennemden başka hak ettikleri bir yer kalmadı.”
Bu farkı elmalılı da, fahreddin râzî de özellikle vurgular.

elmalılı hamdi yazır der ki:

“Onların cehennem için yaratılması, o sonuca gidecek kabiliyeti kullanış biçimlerinden dolayıdır.
Allah onları akıllı yarattı, ama onlar akıllarını küfür yolunda harcadılar.”

Bkz: (kaynak)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…