Altyapı desteklediği halde eksik indirme hızı

Rüzgar Kırnak

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar oturduğum bölgede ben 100Mbps'lik internet paketini kullanıyorum. Altyapı sözde en fazla 75Mbps internet hızını destekliyor ama elektrik gidip geldiğinde internet hızım neredeyse 100Mbps'lik indirmeyi alıyorum. Birkaç gün sonra gene 70-75 Mbps'ye düşüyor internetim bunun sebebi nedir? Ayrıca oturduğum bölgede Türk Telekom HiperNet altyapı desteği var gösteriyor. HiperNet ile 100Mbps kadar almam gerekiyor ama ben 70 üstünü geçemiyor 100Mbps'lik paketim varken. Üstteki resim elektrik kesintisinden sonraki hız. Alttaki ise elektrik kesintisinden 1 hafta sonraki hız.
IMG_20250307_190404.jpg
]

resim_2025-03-15_200251180.png

Altyapım en fazla 75 destekliyordu. Türk telekom 100 yapabiliriz dedi. Halbuki 75 destekliyor.

Yapın dedim ve pişman oldum. Sürekli hızda dalgalanma ve ping sorunu yaşadım. Ne zaman ki 75 e düşürdüm internet düzeldi. Forumda aynı sorunu birebir yaşayanlar da vardı. Bence düşür.

Altyapım en fazla 75 destekliyordu. Türk telekom 100 yapabiliriz dedi. Halbuki 75 destekliyor.

Yapın dedim ve pişman oldum. Sürekli hızda dalgalanma ve ping sorunu yaşadım. Ne zaman ki 75 e düşürdüm internet düzeldi. Forumda aynı sorunu birebir yaşayanlar da vardı. Bence düşür.
Hocam ben hiçbir ping dalgalanmasıda yaşamıyorum. Herhangi bir sorun yok. Sadece elektrik gidip geldikten sonra 100 lük paketin tamamını alabiliyorum. 2-3 gün sonra eski hızına düşüyor.

Hocam ben hiçbir ping dalgalanmasıda yaşamıyorum. Herhangi bir sorun yok. Sadece elektrik gidip geldikten sonra 100 lük paketin tamamını alabiliyorum. 2-3 gün sonra eski hızına düşüyor.
Bir süre sonra düşmesi hızın stabil olmadığını gösterir. Hızı 75 den 100 e çıkardıysan 75 e düşür ve elektriği açıp kapat, bakalım hız düşecek mi yoksa sabit 70-75 arası almaya devam mı edeceksin.

Tabi bu yapacağın son şey. Öncesinde gelecek önerileri denemende fayda gösterebilir.

Mesela attığın resimdeki indirme hızı limitini 95.000 yapmayı dene. QoS ayarıydı sanırım adı.

Bir süre sonra düşmesi hızın stabil olmadığını gösterir. Hızı 75 den 100 e çıkardıysan 75 e düşür ve elektriği açıp kapat, bakalım hız düşecek mi yoksa sabit 70-75 arası almaya devam mı edeceksin.

Tabi bu yapacağın son şey. Öncesinde gelecek önerileri denemende fayda gösterebilir.

Mesela attığın resimdeki indirme hızı limitini 95.000 yapmayı dene. QoS ayarıydı sanırım adı.
Herhangi bir şey değişmedi.

Bunun sebebi şu: elektrikler kesildiği anda dolaba bağlı olan tüm modemlerin de gücü kesildiği için dolaptaki cihaz yükü gözle görülür biçimde azalır. Modeminiz elektrik geldiği anda dolap ile hızlı link oluyorsa eğer dolap o anlık diğer modemler bağlanıncaya kadar boşta olduğundan size ilk etapta oldukça güçlü DSL sinyali vermeye başlar. Ancak bir müddet sonra dolaba diğer modemler bağlandıkça dolaptaki DSLAM cihazına yeniden eskisi gibi yük biner, bu da size gelen sinyal değerlerini azaltır. 2-3 gün sonra kopması ise sinyal düşüklüğüne bağlı olarak CRC yani hatalı paketlerin ortaya çıkması ve fazlalığından ötürü modemin hatta daha fazla tutunamamasıdan kaynaklıdır. Yük altındayken tekrar link olduğunda da resimdeki hızınıza dönersiniz. Çözümü ise dolaba bağlı modemleri kapamak, bir de Asus, Keenetic gibi SNR ayarlanabilen modemler kullanmak haricinde bir çözümü yok. Elle ayarlasanız bile hat kalitenize bağlı olarak sinyal hassas hale gelip kopabilir. Hattınıza güvenmiyorsanız ve ne yaptığınızı bilmiyorsanız pek önereceğim bir şey değil. Kötü bir şey olmaz tabi ancak DSL oturmayabilir ya da sık sık kopabilir.

Bu dediğiniz şey hat hızını kısmıyor. Sadece modeme bağlı istemcilerin hızını kısmaya yarar. 77000 kbps hızı kalkıp istemcilere 95000 kbps ile kıssanız bile bir şey değişmeyecek. Kaldı ki çözümü bu değil ve hat hızı ile yakından alakası bile yok.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı