AM4 anakartlı sistemi satıp yeni bir AM5 sistem kurmak mantıklı mı?

radamed0

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba 16 yaşındayım sadece haftadan haftaya elime para geçince ve yazın tatilde para biriktirebiliyorum. Şu an elimde AM4 soketli bir sistem var daha 2023'ün ekim ayında topladım fakat bana performans açısından az geliyor, hem gelecek için hem de performans artsın diye anakart, işlemci, RAM gibi parçaları satıp bunları AM5 soketli parçalar ile değiştirmek istiyorum. Bunların maliyeti bana 15-20 bin civarı oluyor istediğim tarza daha AM5 parçalar bulamıyorum tam istediğim gibi oldu diyorum fakat fiyatı 25-30 binlere çıkıyor sizce böyle mi yapmalı mıyım yoksa bunun yerine halihazırda duran AM4 sistemimi yaklaşık 10 bin TL harcayarak tekrar daha yüksek model AM4 parçalar mı almalıyım? Eğer böyle yaparsam 3-4 sene içinde hem yeni parçalar çıkar hem de daha çok bütçem genişler istediğim parçayı toplarım ya da şimdiden AM5'e mi geçmeliyim? Kararsızım destek olursanız teşekkürler.
Elimdeki parçalar ve eğer elimdeki AM4 parçaları değiştirirsem ne alacaklarım:
-AMD Ryzen 5 5500, Ryzen 5 5600X e geçeceğim
-16 GB RAM, 32 GB geçeceğim
-RTX 4060
-AMD stok fanın, sıvı soğutmaya
-500GB SSD, 2TB SSD
İlk yazılanlar benim parçalarım sondakinler eğer AM4'ten devam edersem geçeceğim parçalar

Son düzenleme:
Bütçen toplam ne kadar ? Sisteminin özellikleri de yazabilir misin ? Şöyle bir parçalar alınabilir örneğin.

Merhaba 16 yaşındayım sadece haftadan haftaya elime para geçince ve yazın tatilde para biriktirebiliyorum. Şu an elimde AM4 soketli bir sistem var daha 2023'ün ekim ayında topladım fakat bana performans açısından az geliyor, hem gelecek için hem de performans artsın diye anakart, işlemci, RAM gibi parçaları satıp bunları AM5 soketli parçalar ile değiştirmek istiyorum. Bunların maliyeti bana 15-20 bin civarı oluyor istediğim tarza daha AM5 parçalar bulamıyorum tam istediğim gibi oldu diyorum fakat fiyatı 25-30 binlere çıkıyor sizce böyle mi yapmalı mıyım yoksa bunun yerine halihazırda duran AM4 sistemimi yaklaşık 10 bin TL harcayarak tekrar daha yüksek model AM4 parçalar mı almalıyım? Eğer böyle yaparsam 3-4 sene içinde hem yeni parçalar çıkar hem de daha çok bütçem genişler istediğim parçayı toplarım ya da şimdiden AM5'e mi geçmeliyim? Kararsızım destek olursanız teşekkürler.
Hocam şu anki sisteminizi söyleyin ona göre bakalım.

Tekrar AM4'e yatırım yapma.
Şimdi de AM5'e geçme.
2025 ilkbahar civarına kadar bekleyin.
Yeni nesil işlemciler ve ekran kartları ile piyasa ucuzlayacak tabii ki düşük-orta seviye için.
İlkbahar'dan sonra AM5' geç.

Bütçen toplam ne kadar ? Sisteminin özellikleri de yazabilir misin ? Şöyle bir parçalar alınabilir örneğin.
Yazıyı güncelledim hocam

Hocam şu anki sisteminizi söyleyin ona göre bakalım.

Yazdım hocam
Şuanki kullandığın sistem özelliklerini ve bütçeni paylaşırsan tavsiye verilebilir.

Sadece AM5'e geçmek performansta ciddi bir artış sağlamaz.
özellikleri yazdım hocam bütçem am4 ü değişmezsem 10 bin Tl değişirsem 15 bin tl

Tekrar AM4'e yatırım yapma.
Şimdi de AM5'e geçme.
2025 ilkbahar civarına kadar bekleyin.
Yeni nesil işlemciler ve ekran kartları ile piyasa ucuzlayacak tabii ki düşük-orta seviye için.
İlkbahar'dan sonra AM5' geç.
Benim için şuanda 2025 ilkbaharıda aynı, fark benim için 3 sene sonra kendi paramı kazanıp bütçemi genişletince belli olacak o yüzden şuan am4 ü geliştirmeyi mantıklı buluyorum ama kararsızım

Elimdeki parçalar ve eğer elimdeki AM4 parçaları değiştirirsem ne alacaklarım:
-AMD Ryzen 5 5500, Ryzen 5 5600X e geçeceğim
-16 GB RAM, 32 GB geçeceğim
-RTX 4060
-AMD stok fanın, sıvı soğutmaya
-500GB SSD, 2TB SSD
İlk yazılanlar benim parçalarım sondakinler eğer AM4'ten devam edersem geçeceğim parçalar
BU sisteme 20 k masraf yapmaya hiç gerek yok 5600 le 7500f aynı perf zaten geçersen satıp 5600 geç ram kalsın yeter hatta bu kadar. İlla ki para harcamak istiyorsan 4070s + 5600 çek gider yani.

Benim için şu anda 2025 ilkbaharıda aynı, fark benim için 3 sene sonra kendi paramı kazanıp bütçemi genişletince belli olacak o yüzden şu an AM4'ü geliştirmeyi mantıklı buluyorum ama kararsızım.

AM4'ü boşa geliştirme.
İleride gene senin paran israf olacak.
Şu an için böyle bir durumdaysan en iyi seçenek indirimler ile AM5'e geçmek.

Eğer AM4'te kalırsan ileride gene başa saracaksın.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı