Amatör e-ticaret sitesinin hukuki kısmı

Makaleler
5
Eğer ben amatör bir e-ticaret sitesi açmak istersem ne gibi hukuki zorluklarla karşılaşırım? Sonuçta insanlar bilgilerini girecek siteye. Ayrıca kullanıcı sözleşmesi herkeste aynı mı? Eğer bu site çok popüler olursa kiraladığım sunucunun sahibi bir hak talep edebilir mi? Patentini alabilir miyim? İnternette gördüğüme göre bir şirkete ihtiyacım varmış. Ben bu sitenin patentini istiyorum aslında, şirketim olmadan açsam, sanal pos hizmetlerim olmasa hedefime ulaşabilir miyim? Çok büyük bir masraf şuan benim için.

Şirket açıp verginizi vermeniz gerekli hukuki karşılaşabileceğiniz en önemli zorluk bu. Bunun dışında hukuki anlamda destek almanız gerekli, sözleşmeleriniz eksiksiz olmalı ve sözleşmelerinizin şartlarını yerine getirmelisiniz.
Sunucu sahibi dediğiniz hostinginiz ise herhangi bir hak talep edemez tabi hizmet sözleşmelerini de kontrol etmeniz gerekli. Script sahibi veya sponsor sunucu gibi bir durumdan bahsediyorsanız değişiklik gösterebilir araştırmanız lazım.
E-ticaret sitesinin patentini almanız mümkün değil çünkü sizin yaptığınız şey internet üzerinden ticaret ve bu zaten 2000li yılların öncesine dayanıyor. X ürünlerini sadece ben satacağım şeklinde bir patent almanız da mümkün değil öyle olsa örneğin Vatan bilgisayar, bilgisayar satış patentini alırdı. Sadece sitenizde kullanacağınız eşi olmayan özellikler için patent almanız mümkün. Onun da bir anlamı olması için global olarak almanız lazım amatör siteler için de ne bu şekilde sistemler geliştirebilirsiniz ne de patentini global olarak almayı karşılayabilirsiniz.

Amatör olarak açıp yönetebilirsin hukuk alanında belli bir gelişmeden sonra elbette bir takım istekleri yerine getirmek zorunda kalacaksın. En zorlanacağın alan bu sitedeki dolandırıcılık olayları olacaktır. Sanal pos kısmına gelirsek sitenin gelişim aşamasına bağlı muhtemel olarak ihtiyacın olacaktır ama kısa ve orta vadedeki planların için bir banka hesabı ya da Papara gibi şeyler işini çözecektir. Lakin böyle bir işe girmek istiyorsan temelini sağlam atmanı tavsiye ederim. Ne kadar güvence verirsen doğru orantılı bir şekilde müşteri potansiyelin artar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Şirket açıp verginizi vermeniz gerekli hukuki karşılaşabileceğiniz en önemli zorluk bu. Bunun dışında hukuki anlamda destek almanız gerekli, sözleşmeleriniz eksiksiz olmalı ve sözleşmelerinizin şartlarını yerine getirmelisiniz.
Sunucu sahibi dediğiniz hostinginiz ise herhangi bir hak talep edemez tabi hizmet sözleşmelerini de kontrol etmeniz gerekli. Script sahibi veya sponsor sunucu gibi bir durumdan bahsediyorsanız değişiklik gösterebilir araştırmanız lazım.
E-ticaret sitesinin patentini almanız mümkün değil çünkü sizin yaptığınız şey internet üzerinden ticaret ve bu zaten 2000li yılların öncesine dayanıyor. X ürünlerini sadece ben satacağım şeklinde bir patent almanız da mümkün değil öyle olsa örneğin Vatan bilgisayar, bilgisayar satış patentini alırdı. Sadece sitenizde kullanacağınız eşi olmayan özellikler için patent almanız mümkün. Onun da bir anlamı olması için global olarak almanız lazım amatör siteler için de ne bu şekilde sistemler geliştirebilirsiniz ne de patentini global olarak almayı karşılayabilirsiniz.
Çok güzel bir şekilde anlatmışsın teşekkür ederim. Patentten kastım pek o değildi, eğer ki yenilikçi bir fikir getirirsem o zaman alabilir miyim diye sormuştum. İsim hakkı, konsept gibi.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı