Amatör olarak uzaya roket gönderilebilir mi?

Şimdi parasını, teknik bilgisini, teknisyenini, malzemesini falan geçelim diyelim.

Bu yapacağın araç uzaya kadar çıkacağına göre büyük bir yakıt depolaması olması lazım. Bu da demek oluyor ki boyutu büyük olacak. Tamamen fikir yürütüyorum ve kendi görüşümü söylüyorum bu arada. Bu aracı kimseden habersiz fırlatırsan ve belirli bir irtifayı geçerse radara yakalanacak. Radar bunu metal, ısı yayan, hızlı ve tanımsız olduğu için tehdit olarak algılayacak. Bundan dolayı sıkıntı yaratabilir en başta. İkinci olarak uzaya fırlatılan hiçbir cisim direkt dik bir şekilde yukarı çıkmaz çünkü basınç ve ivme yüzünden parçalanır. Balistik füzeden tut uzay aracına kadar her araç önce dik sonra açılı olarak yükselmeye devam eder. Şimdi açılı olarak gidecekse bu demektir ki uzaya çıkmadan önce hava sahası sınırına yaklaşacak:) Diplomatik bir kriz çıkarmadan önce umarım anlarlar bu cismin ne olduğunu.

Yani işin kaba taslak özetine gelirsek, izin almadan bunu fırlatmayı başarırsan başın belaya girebilir gibi duruyor. Ünlü bilim insanının dediği gibi🤣:

Dpefzm_XgAEMNpk.jpg

Aklıma şu düz dünyacı geldi. Uzaya roketle çıkmak isterken ölen kişi :)

Duyduğuma göre sağlam para toplamış 🙂

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler. Olayı anladım. Zaten şimdi yapamayacağımı biliyordum, belki ileride bir araba parasına da olsa (hayal işte) bir roket projesine girişirim diyordum. Pek mümkün değilmiş anlaşılan :D
Boyutun büyük olmasının farkındaydım ancak bu boyutun yük yüzünden olduğunu düşünmüştüm. Ne de olsa taşıyacak ağır bir cisim olmayacağından küçük bir roket iş görür diye ama hiç öyle değilmiş :D

Egzosfere çıkmak çok zor bir iş. Zaten amatör roketçilik ya da rocketry böyle bir şey değil. Rocketry denilen şey hafif bir roket ile en yüksek irtifaya çıkmak ve masrafsız bir şekilde. Zaten en fazla 5-6 Km'ye çıkar bu tip roketler. Teknofest'in roket yarışmasında yüksek irtifa sınırı 6 km ve 1.ye 50.000, 2.ye 30.000, 3.ye 25.000 TL para veriliyor. Egzosfer oldukça uzak, 500 Km'de başlayıp 10.000 Km'ye kadar gidiyor :) .

Konuyu okudum, bazı üyelerin biraz abarttığını düşündüm. Ana uzmanlık alanım roketler olmasa da ara dal olarak içli dışlı olmuşumdur. Başlayalım.

Öncelikle her şey para, bütçe değil. Sen 10 numara bir üretim bandı, fabrika ve AR-GE alanı oluştur. Arkana milyar dolarları al ama bu işi adam akıllı bilmeyen, işi geçtim daha İngilizce bilmeyen mühendislerin olsun, hiçbir şey yapamazsın.

Bak günümüzde havacılığın kralı ABD'dir. Bu adamlar işe daha 12 yaşındayken arka bahçelerinde babalarıyla projeler yapmakla başlıyor. 18-19-20 yaşlarında bizimkiler daha kıytırık PowerPoint sunusu hazırlayamayıp sunamazken bu adamlar elle tutulur büyük çaplı projeler yapıyor, yapmakla kalmayıp rekorlar kırıyorlar. NASA, SpaceX, Boeing, Lockheed M, GE, Raytheon, Northrop Grumman vs. Yani para tek etmen değil, sağlam mühendis kadrosu da önemli. Aerodinamikten tut uçak, uzay mühendisliğine kadar birçok bilimsel dalı kullanacaksın. Maddi destek sınırsız diyorsan her türlü insan gücü bulursun, yine de (know how) değinmek istedim.

136 kilo, 4 metrelik bir roket. Karman Hattına yani Dünya atmosferi ile uzay arasındaki sınır olarak kabul edilen hatta gönderiyorlar. Saatte 5.449 km hızla yaklaşık 339.800 feet yüksekliğe ulaşarak dünya rekoru kırmış.

Havacılık, özellikle böyle iddialı bir istek amatörlerin işi değildir. Ciddi mühendislik hesapları, bilgisi, birikimi, deneme ve yanılma ister. Bu elemanlar ilk 2 roketlerinde başarısız olmuşlar. Daha sonra ekibe kıdemli birkaç kişiyi daha ekleyip daha sağlam bir projeye oturmuşlar. Tecrübe büyük rol oynar böyle işlerde. Bir diğer nokta ise para. Havacılık pahalı bir sektördür, her alanıyla. Yolcu uçaklarında koltukların silindiği kimyasallar dahi dudak uçuklatacak seviyede pahalıdır, bilmek istemezsiniz :)

Asıl soruna gelelim, yörüngeye oynamak istiyorsan ve oynayacak kapasiteye sahipsen hiçbir yasal süreç seni durduramaz, sen yeter ki yap, destek bile çıkarlar.

Detaylar: Bu bir dünya rekoru! Öğrenciler tarafından gönderilen roket uzayda - LOG

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı