AMD "bir sürücü zaman aşımı meydana geldiğini tespit etti" hatası

swaron

Hectopat
Makaleler
1
RAM
Corsair Red Vengeance LPX 8GB 2400MHz DDR4 CMK8GX4M1A2400C16R
SSD veya HDD modeli
Crucial BX500 240 GB SATA3 SSD NAND CT240BX500SSD1
Ekran kartı
Sapphire Pulse RX 550 2 GB
Anakart
Gigabyte B450M S2H 3600 MHz (OC)
İşlemci
Ryzen 5 3600
Herkese merhaba.
Eski DDR3 sistemimden DDR4 sisteme geçiş yaptıktan sonra bu hatayı çok sık almaya başladım. DDU ile sürücüleri kaldırıp eski versiyonlarını yüklemeyi denedim, format attım kısacası forumda yazan her yolu denememe rağmen çözülmedi hatta oturumu açtıktan 10-15 saniye sonra bile ekranın donup 4-5 saniye sonra siyah ekrana geçip tekrar geldiği de oldu, hata bildirimini kapatmak için tıklayana kadar tekrar donduğu da oldu. Ekran kartını önceki sistemde aylarca sorunsuz kullandığım için tekrar eski sistemi kurup denemek istedim belki bozmuşumdur diye ama saatlerdir kullanmama rağmen hiçbir hata meydana gelmedi.

DDR3 sistem özellikleri:
  • Core 2 Quad Q9550 işlemci.
  • Sapphire Pulse RX 550 2 GB ekran kartı.
  • Pegatron IPX41-D3 anakart.
  • 2*2 GB Elixir RAM.
  • Boost bst 500e PSU.
  • Crucial 240 GB SSD.
DDR4 sistem özellikleri:
  • Ryzen 5 3600 işlemci.
  • Sapphire Pulse RX 550 2 GB ekran kartı.
  • Gigabyte B450M S2H 3600 MHz (OC) anakart.
  • Corsair red Vengeance LPX 8 GB 2400MHz RAM.
  • Boost bst 500e PSU.
  • Crucial 240 GB SSD.
Yeni sistemde anakart sıfır, işlemci garantiden değişimi yeni yapılmış işlemci. Ekran kartı ve RAM sıfır değil ama yukarıda söylediğim gibi ekran kartı eski sistemde sorunsuz çalışıyor, RAM'i Memtest ile test ettiğimde sorun çıkmadı. Bu hata sıfır olsa bile işlemci ve anakarttan kaynaklanır mı yoksa Memtest'de görünmese bile RAM ile alakalı olabilir mi?

İlk kez konu açıyorum hatam varsa şimdiden kusura bakmayın.

Güç kaynağı ne kadar eski?

Çok eski bir 4-5 yılı vardır elimdeki bozulduğu zaman alıp takmıştım para bulana kadar.

@swaron eski sistemden bir de o şüpheli görünüyor. RAM testini yapmışsın onu eleyebiliriz, işlemci sıfır diyorsun. Anakart bir ihtimal ama güç kaynağı ile ekran kartı burada daha ağır basıyor. Bu kadar sık hata alman donanımsal bir soruna işaret ediyor onu bulmak önemli. Farklı bir güç kaynağı ile test etme imkanın olursa iyi olacaktır kanaatindeyim.

Özellikle boşta durduğu zamanlarda çok fazla bu hata çıkıyor HWiNFO uygulamasından işlemcinin voltaj değerleri boştayken çok dengesiz 1'lerden 0.3'lere düşüp tekrar yükseliyor sürekli ama stres testte 1E sabitlenip sorun çıkarmıyor Prime95 ile testi açıp o şekilde kullandım 1 saat boyunca sorun çıkarmadı BIOS'tan SMT'yi Turbo boostu vs. kapattım yine de çok uzun süre durmadan hata çıkıyordu karşıma. Black Desert indirip oyuna girdiğimde ekran kartı Full kullanımdayken işlemci yine %20'lerde dolandığı için daha giriş ekranlarında bile donmalar oluyordu 1-2 dakika içinde 3-4 kere donduğu oldu. Ek olarak kasanın güç düğmesine gelen LED ışıkları bazen açmaya çalıştığında yanıp sönüyor ve sanki güç tam gelmiyormuş gibi aşağıdan yukarıya kapanıp açılıyor o yüzden daha fazla deneme yapmadan kapattım bilgisayarı.

@swaron ekran kartını da eliyorum bu durumda. Sistemin stabil çalışmıyor bu doğal olarak ekran kartına da olumsuz yansıdığından çökertip duruyor. sebep sonuç ilişkisi anlayacağın.

Anakart, güç kaynağı ve işlemci buraya odaklanalım, bir yerden denemelik de olsa güç kaynağı temin etme şansın var mı? Tanıdık bilgisayarcı olur, internet kafe olur vb.

Bugün kapalıydı bilgisayarcılar işlemcinin tamamen sorunsuz olduğunu denemek için zaten bakınıyordum önce güç kaynağını test ederim yarın açık bilgisayarcı bulursam.

@swaron yazılımsal olarak en fazla şimdilik bunu yükle diyebilirim, bir faydası olacağını sanmıyorum ama dursun. Güç kaynağı risk grubundayken BIOS güncellemeye çalışmak iyi olmaz o yüzden pas geçiyorum. En temizi farklı bir güç kaynağı ile deneyip sorun çözülürse kaliteli bir model almak olur sana.

Çok uzun zaman oldu aklımdan çıkmış konuyu açtığım sorunu çözdüm sorun RAM kaynaklı çıktı yenisini aldığımdan beri hata almadım. @kino ya yardımları için teşekkürler konu kilitlenebilir.

aynı sorunu yeni toplamış olduğum kasamda bende alıyordum bu sorunla beraber tabiki anlamsız zamanda bilgisayarda kasma donma kendini zorla reset attırma gibi durumlarda cabası ancak bu aldığım sorunun direk olarak ekran kartıyla doğrudan ilişkili olduğunu düşünmüştüm sonuç olarak tüm kasamın bileşenlerini teknik servise yönlendirdim rapor sonuçlarına göre ekran kartı ve ssd sıkıntsız , ram'lerin yenisiyle değişmesine karar verilmiş , işlemci ve anakartın raporu çıkmamış beklemedeyim anlamadığım bu sorunun ram'ler ile nasıl bir alakası olabilir bu durum beni düşündürdü açıkcası

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…