AMD CEO’su Lisa Su, Yaklaşan Zen 3 İşlemcilerden Umutlu

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
zen 3

Dr. Lisa Su, Zen 3’ün laboratuvarlarda harika göründüğünü ve bu yılın ilerleyen saatlerinde piyasaya sürüleceğini söyledi. Yayınlanan yeni bir videoda AMD CEO’su Lisa Su, şirketin yeni nesil Zen 3 mikro ...

Devamı: AMD CEO’su Lisa Su, Yaklaşan Zen 3 İşlemcilerden Umutlu
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Rekabetçi oyunlarda Intel kadar yüksek FPS veremiyor Zen 2 işlemciler. Sizler gibi boş fanboyluk yapmak yerine tecrübeden konuşuyorum.
AMD başta Zen 3 işlemcileri B450 ve X470'e getirmeyeceğim demişti fakat eleştiri alınca geri adım attı ve hem B450 hem de X470 anakartlara Zen 3 desteği vereceğini açıkladı. Bu sayede sağlam para verilip alınan B450 anakartlarla da Zen 3 işlemcileri kullanabileceğiz. Bu da AM4 soketinin ne kadar uzun ömürlü olduğunu kanıtladı. Intel her 2 nesilde bir soket değiştiriyor. Önce 8. nesil işlemcilerle LGA1151 V2 sokete geçti ve Ryzen 1000 serisine rakip olarak çıkardı. Sonra 9. nesili Ryzen 2000 rakibi olarak yine LGA1151 V2 sokete çıkardı. Derken Ryzen 3000 rakibi 10. nesilde soket yapısını tamamen değiştirip LGA1200 sokete geçti. Fakat AM4 soketi tam 3 nesil boyunca desteklendi ve 4. nesilin de geleceği doğrulandı. Bakın Ryzen 5 3600 kullandığım halde AMD fanboyu değilim, Intel'in özellikle de oyunlarda daha yüksek performans verdiği bir gerçek. Fakat rekabet kullanıcılar için önemli.

AMD başta Zen 3 işlemcileri B450 ve X470'e getirmeyeceğim demişti fakat eleştiri alınca geri adım attı ve hem B450 hem de X470 anakartlara Zen 3 desteği vereceğini açıkladı. Bu sayede sağlam para verilip alınan B450 anakartlarla da Zen 3 işlemcileri kullanabileceğiz. Bu da AM4 soketinin ne kadar uzun ömürlü olduğunu kanıtladı. Intel her 2 nesilde bir soket değiştiriyor. Önce 8. nesil işlemcilerle LGA1151 V2 sokete geçti ve Ryzen 1000 serisine rakip olarak çıkardı. Sonra 9. nesili Ryzen 2000 rakibi olarak yine LGA1151 V2 sokete çıkardı. Derken Ryzen 3000 rakibi 10. nesilde soket yapısını tamamen değiştirip LGA1200 sokete geçti. Fakat AM4 soketi tam 3 nesil boyunca desteklendi ve 4. nesilin de geleceği doğrulandı. Bakın Ryzen 5 3600 kullandığım halde AMD fanboyu değilim, Intel'in özellikle de oyunlarda daha yüksek performans verdiği bir gerçek. Fakat rekabet kullanıcılar için önemli.

AMD baskıya gelemiyor. Intel Z170 anakartların desteğini iki nesil ile sınırlı tutmuştu mesela, emin olun Z170'ler 8. nesil desteklese AMD'ye geçmek yerine 8700K alır kullanırdım. (8700K, 3600'ün fersah fersah ilerisinde bir işlemcidir oyun performansı olarak.) fakat Intel bu desteği vermeyince ikinci el 7700K'ya fahiş fiyatlar ödemek yerine B450-3600 ikilisine yöneldim. İstediğim performansı vermiyor, çoğu oyunda 144 FPS'e ulaşamıyorum. Fakat fiyatının hakkını veriyor. Eğer AMD'nin daha pahalı daha yüksek oyun performanslı bir işlemcisi olsa onu alırdım.

Buradaki fanboy ordusuna hatırlatmak isterim AMD'yi çekici kılan nokta kullanıcı dostu olmaları, uygun fiyatlı olmaları. Oyun performansı kesinlikle değil. Bu kıyaslamayı yapmış kendi gözü ile görmüş birisi olarak söylemek isterim, sosyal medyadan duyup öğrendikleri fikirler ile bana saldıran insanlar dunning-kruger etkisi nedir bir araştırsınlar.

Tamam da soket ömrü kıyaslaması yapılmıyor ki burada, arkadaş özellikle tekli çekirdek gücüne önem veren ve özellikle Intel'in yazılımsal optimizasyonun daha başarılı olduğu oyunlarda daha adam akıllı tatmin edici değerler yakalanamadığından söz ediyor ki burada da haklı. Umarım 4000 serisiyle beraber gelmesi planan %18-20 oranındaki IPC artışı bunu kompanse eder, yoksa bu noktada özellikle de 1080p oyunculukta hala geri planda olduğu bir gerçek. Sözüm size değil yanlış anlamayın, bunu zaten sizin de bildiğinizi varsayarak; darılacak gücenek bir şeyin olmadığı kanaatindeyim. Nasıl Intel'in yeni 10. nesildeki termal güç yönetimine, soket ömrünün kısalığı ve fiyat politikasından memnun değilsek bu konuda da AMD'nin oyun tarafında eksiklerinin mevcut olduğunu eleştirmek her kullanıcı gibi bizim de hakkımız.

Tamam da soket ömrü kıyaslaması yapılmıyor ki burada, arkadaş özellikle tekli çekirdek gücüne önem veren ve özellikle Intel'in yazılımsal optimizasyonun daha başarılı olduğu oyunlarda daha adam akıllı tatmin edici değerler yakalanamadığından söz ediyor ki burada da haklı. Umarım 4000 serisiyle beraber gelmesi planan %18-20 oranındaki IPC artışı bunu kompanse eder, yoksa bu noktada özellikle de 1080p oyunculukta hala geri planda olduğu bir gerçek. Sözüm size değil yanlış anlamayın, bunu zaten sizin de bildiğinizi varsayarak; darılacak gücenecek bir şeyin olmadığı kanaatindeyim. Nasıl Intel'in yeni 10. nesildeki termal güç yönetimine, soket ömrünün kısalığı ve fiyat politikasından memnun değilsek bu konuda da AMD'nin oyun tarafında eksiklerinin mevcut olduğunu eleştirmek her kullanıcı gibi bizim de hakkımız.
Aynen öyle. Her zaman fanboy dediğimiz kesim kaybeder. AMD Zen 3'ü çıkaracak, Intel de Rocket Lake'i çıkaracak, bu böyle sürekli gidecek. Bu gayet normal bir durum. Eleştirmek de hakkımız.

En azından 3000 serisi işlemciler oyun performansında 1000 ve 2000 serisi işlemcilere kıyasla oldukça iyi durumda. 1000 ve 2000 serisi işlemciler oyun performansı konusunda gerçekten rezil durumdaydı rakibine göre. Kimse gelip linçlemesin beni bu yazdıklarım hakkımda, bu bir gerçek. Fanboy olmayan biri benimle hemfikirdir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı