AMD CPU ve AMD GPU ayarları nasıl yapılmalı?

metabor

Decapat
Daha fazla  
Merhaba,

Geçen günlerde Ryzen 5 5600 CPU ve Radeon RX6700 ekran kartı aldım. Uzun yıllardır bilgisayar toplamadığım için birçok yeniliğe uzak kalmışım :)

Undervolt, AMD Curve Optimizer vs. derken kafam karıştı.

Kolaylıkla işlemcimi ve ekran kartını en ideal ayarlarda nasıl kullanırım?

1) Adrenalin uygulaması üzerinden undervolt yapılıyormuş, önerir misiniz? Hangi değere getirmeliyim önerirseniz?
2) Ryzen Master uygulaması kurmalı mıyım, Curve Optimizer kullanmalı mıyım?

Bunlar dışında şunu yap dediğiniz şeyler varsa memnun olurum.

Ekleme: Undervolt ile WattMan hatası alma olasılığı çok artar mı? Donanımsal zararı var mı?

Teşekkür ederim şimdiden.

Son düzenleme:
Ben bu şekilde kullanıyorum.
ASUS TUF B350M Plus anakart.
Ryzen 5 5600 işlemci.
CPU soğutucu var Cooler Master Hyper 212 Spectrum (çift fan modifiye yaptım)

IMG_20230317_131902_443.jpg

IMG_20230317_131920_462.jpg

En iyi sonucu böyle aldım. Gayet güzel stabil. Voltaj otomatik bu arada.

Ekran kartı için bir yorum yapamam NVIDIA kullanıyorum AMD ile ilgili bir bilgim yok. Ama ekran kartı.
WattMan almıyorsanız dokunmanıza gerek yok o.c yapmanıza da gerek yok zaten çok az o.c oluyorlar yani. Değecek büyük bir fark yok. Benim görüşüm ben kendim NVIDIA için ASUS GPU Tweak 3 OC scanner yaptım kendi bir curve çiziyor onu kullanıyorum fan ayarını da kendim yaptım daha güvenli. Test ede ede yapıyor.

Ek not: Bu ayarlar BIOS da yapılıyor her markaya göre yeri değişebilir. ASUS BIOS bu. Ryzen Master kullanmıyorum ben.

Ben bu şekilde kullanıyorum.
ASUS TUF B350M Plus anakart.
Ryzen 5 5600 işlemci.
CPU soğutucu var Cooler Master Hyper 212 Spectrum (çift fan modifiye yaptım)

Eki Görüntüle 1704479

Eki Görüntüle 1704480

En iyi sonucu böyle aldım. Gayet güzel stabil. Voltaj otomatik bu arada.

Ekran kartı için bir yorum yapamam NVIDIA kullanıyorum AMD ile ilgili bir bilgim yok. Ama ekran kartı.
WattMan almıyorsanız dokunmanıza gerek yok o.c yapmanıza da gerek yok zaten çok az o.c oluyorlar yani. Değecek büyük bir fark yok. Benim görüşüm ben kendim NVIDIA için ASUS GPU Tweak 3 OC scanner yaptım kendi bir curve çiziyor onu kullanıyorum fan ayarını da kendim yaptım daha güvenli. Test ede ede yapıyor.

Ek not: Bu ayarlar BIOS da yapılıyor her markaya göre yeri değişebilir. ASUS BIOS bu. Ryzen Master kullanmıyorum ben.
teşekkürler. yok hocam hata almıyorum, sadece internetten takip ettiğim kadarıyla undervolt yapınca performans düşmeden daha serin çalışıyormuş cpu veya ekran kartı.

bir yandan merak ediyorum ama bir yandan da kurcalayıp bozmak istemiyorum açıkçası ekran kartıyla işlemciyi :)

Teşekkürler. Yok hocam hata almıyorum, sadece internetten takip ettiğim kadarıyla undervolt yapınca performans düşmeden daha serin çalışıyormuş CPU veya ekran kartı.

Bir yandan merak ediyorum ama bir yandan da kurcalayıp bozmak istemiyorum açıkçası ekran kartıyla işlemciyi :)

Ekran kartı dediğim gibi çok gerekli olmaz yani zaten 6700 güçlü bir kart bence gerek yok.

Ama 5600 işlemci de düz kullanımda yeterli gelir. Eğer bir sorun yoksa hiçbir şey yapmayabilirsiniz. Yani zorunlu değil ısı da yüksek değil oyunlarda da bir problem yoksa hiç yapmanıza gerek yok.

Ekran kartı dediğim gibi çok gerekli olmaz yani zaten 6700 güçlü bir kart bence gerek yok.

Ama 5600 işlemci de düz kullanımda yeterli gelir. Eğer bir sorun yoksa hiçbir şey yapmayabilirsiniz. Yani zorunlu değil ısı da yüksek değil oyunlarda da bir problem yoksa hiç yapmanıza gerek yok.
yok hocam, ekran kartında da işlemcide de aslında tamamen çalışma ısısını düşürmek için istiyorum :)

Yok hocam, ekran kartında da işlemcide de aslında tamamen çalışma ısısını düşürmek için istiyorum :)

Sadece Curve Optimizer kısmında all Core 20-15 deneyebilirsiniz işlemci için stabil olduğu müddetçe sorun yok. Ekran kartında bir şey diyemeyeceğim dediğim gibi AMD ekran kart ayarlarını bilmiyorum.

yok hocam, ekran kartında da işlemcide de aslında tamamen çalışma ısısını düşürmek için istiyorum :)
Ekran kartı ısısı bence yeterli, bende 6700XT var maksimum 65 dereceyi gördü o da testlerde. Oyunda 59-60 derece. 6700 de benzer sonuçlar verir.

Bende de 5600 var ve ona stok soğutucu gerçekten yetmiyor. 87 dereceyi gördüm, UV yapacağım sisteme alıştıktan sonra. Yaparsanız herhangi bir işlem bilgilendirme yaparsanız güzel olur.

Ekran kartı ısısı bence yeterli, bende 6700XT var maksimum 65 dereceyi gördü o da testlerde. Oyunda 59-60 derece. 6700 de benzer sonuçlar verir.

Bende de 5600 var ve ona stok soğutucu gerçekten yetmiyor. 87 dereceyi gördüm, UV yapacağım sisteme alıştıktan sonra. Yaparsanız herhangi bir işlem bilgilendirme yaparsanız güzel olur.

BIOS'tan PBO kapatılabilir bu biraz performansı azaltabilir.

Ya da BIOS da Curve Optimizer'den all Core 15 veya 20 seçip test edin ısıları düşecektir. Bu hem ısıyı azaltır hem de performansa katkısı olur.

ben de sisteme alışınca belki undervolt yaparım işlemci ve ekran kartına. cyberpunk'da benim ekran kartım (gpu junction) 90 dereceyi gördü. amd kartlarda 110'a kadar normalmiş ama bu ısı değeri fazla gibi geldiği için biraz ayar yapmak istedim. aslında stabilitede sorun yok, oyunda yavaşlama falan olmuyor arada 85-90 dereceleri görünce.

ekran kartı için şöyle bir paylaşım buldum hocam ama denemedim.

bir de youtube'dan buldum, onu da deneyebilirm. adrenalin üzerinden ayar yapıyor eleman:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

işlemci için kafama yatan bir ayar bakmadım henüz, işin garibi benim işlemci stok fanla 65-68 derece falan gösteriyor cyberpunk'ta. boşta tabii çok daha düşük. ayarlar ultra'da. sanırım ray tracing açtığım için ekran kartı baya ısınmıştı, şimdi kapalı oynuyorum, fps baya bir arttı ve ısı değerleri de düştü. :)

ben de sisteme alışınca belki undervolt yaparım işlemci ve ekran kartına. cyberpunk'da benim ekran kartım (gpu junction) 90 dereceyi gördü. amd kartlarda 110'a kadar normalmiş ama bu ısı değeri fazla gibi geldiği için biraz ayar yapmak istedim. aslında stabilitede sorun yok, oyunda yavaşlama falan olmuyor arada 85-90 dereceleri görünce.

ekran kartı için şöyle bir paylaşım buldum hocam ama denemedim.

bir de youtube'dan buldum, onu da deneyebilirm. adrenalin üzerinden ayar yapıyor eleman:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

işlemci için kafama yatan bir ayar bakmadım henüz, işin garibi benim işlemci stok fanla 65-68 derece falan gösteriyor cyberpunk'ta. boşta tabii çok daha düşük. ayarlar ultra'da. sanırım ray tracing açtığım için ekran kartı baya ısınmıştı, şimdi kapalı oynuyorum, fps baya bir arttı ve ısı değerleri de düştü. :)

İşlemci diğer oyunlarda ne durumda? Stok fanla baya iyi ısı değerleri.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı