Rehber AMD deneyimim

Çoğu kişi AMD kartları 'paran yoksa alırsın, yazılımsal sıkıntılı' diye tabir ediyor. Ve ben AMD kart ile geçirdiğim deneyimlerimle bu yanlışları düzeltme amaçlı bu makaleyi yazıyorum.

1)- AMD'nin yazılımsal sıkıntıları var mı?

Yalan söylememek gerek ama yazılımsal sıkıntıları var. Ama çoğu forumlarda bu sıkıntılar aşırı abartılıyor. Mesela ben zamanında 22.7.1'den 22.5.1'e geçtim. 22.5.1'de 1 gün içerisinde 2 WattMan aldım sonra 22.8.1'e yükselttim. 22.8.1'i 4 haftadır kullanıyorum 1 kere WattMan almadım. O yüzden WHQL ve recommended diye 22.5.1 indirip WattMan alanları dinlemeyin.

2)- Fiyat performans

Ben çoğu kişi gibi AMD kartları fiyat performans olarak değerlendirsem de, ben şahsen param olsa da AMD alırım. Nedeni nedir diye sorarsanız, sırf NVIDIA almak için o kadar para vereceğime gider işlemci RAM falan alırım. Zaten yazılımsal sorunları düzgün kullanırsanız yaşamazsınız.

3)- WattMan hakkında

WattMan hatası driverin çökmesi ve ayarları resetlemesidir. Çoğunlukla bilinçsiz overclock veya hor kullanım sonucu oluşur. Kartı düzgün kullanırsanız WattMan hatasını zaten almazsınız. Ayrıca AMD zaten bu hataları 5000'den 6000'lere geçerken düzeltti.

4)- İşlemciler hakkında

AMD işlemcilerin yapısı olan zen mimari bence gerçekten bir başyapıt. Biliyorsunuz ki AMD DDR4 platformunda zen mimarisi sayesinde Intel'in DDR5 platformundaki 12900K'yı yakalamayı hatta geçmeyi başardı. AMD işlemcilerin bir avantajı daha var, anakartları çok ucuza bulunabiliyor. Mesela LGA1700 bir işlemci olan i3 12100F'in anakartı en ucuz 1300 taş çatlasa 1200 lira. Ama AMD tarafında 700 liraya bile anakart bulunabiliyor.

5)- AMD'nin çıkaracağı yeni ekran kartları, işlemciler hakkında

AMD işlemci ve ekran kartı olarak 7000 serilerini çıkartıyor. Şu an performansları altını çiziyorum tamamen belirlenmedi. Ama benim görüşüm olarak, AMD ve Intel birbirine çok yakın ilerleyecek. Fiyatlandırma konusu daha belli olmadığı için daha fazla bir şey diyemeyeceğim.

Evet, bu benim ilk makalemdi, hatalarım olabilir. Okuduysanız okuduğunuz için teşekkürler ve iyi sosyaller dilerim...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
2018'den beri 5-10 çeşit AMD ekran kartı kullandım ve çökme veya bozulma gibi yazılımsal bir sıkıntı yaşadığımı hatırlamıyorum. Arayüz olarak 2020 Adrenalin beta sürümü çok bozuktu ancak beta sürücü normal olarak, görmezden gelebiliriz. Zaten o sürüm harici AMD beta sürücü çıkarmadı :D Overclock ve undervolt denemelerini saymazsak boştayken veya yükteyken çökme yaşamadım henüz. Ancak şu var ki, AMD yeni bir nesil çıkartıyorsa acele etmemek gerek. Mesela birkaç aya kadar RX 6000'lerin OpenGL performansı rezaletti. Şimdi 2 veya 3 katına ulaşan performans farkı var. Bunu sadece AMD için yazmıyorum elbette. Zamanında NVIDIA forumu, 1000 ve 2000 serisi kartların sıkıntılarından geçilmiyordu. Şimdi elle tutulur bir sıkıntı göremezsiniz. NVIDIA daha seri çözüyor, orası ayrı konu.

@CivanLaptopAlacak Donanımsal veya yazılımsal bir arıza olduğunda Adrenalin'in kendini güvenli moda aldığını veya ayarlarını sıfırladığını gösterir. Dizüstü olarak tamamen AMD sistem kullanıyorum ve yazılım kaynaklı bir problem çıkmadı. Son sürücülerin birkaçında SmartShift bozuktu, düzelttiler mi bilmiyorum ancak kullanmadığımdan dikkat etmedim. SmartShift, Dell G5'te stabil değil. Doğru güç ayarlaması yapamıyor. 2. nesil SS dizüstülerde öyle bir sıkıntı gözükmüyor. Yani en azından 5000 işlemci ve 6000 ekran kartı varsa problem olmaz.
 
Hocam 5 gün önce bilgisayarı yeniledim RX 6500 XT kullanıyorum şu anlık hiçbir sıkıntı yaşamadım hatta şöyle deyim sorunlu olan Windows 11 kullanıyorum tek sorunu ısınması ama o da pek sıkıntı etmiyor oyunlarda :D yani.
 
NVIDIA'nın pahalı olmasının sebebi marka ünü cart curt.
Ben size pahalı olmasının sebebi mi söyleyeyim.
Çünkü birçok frima ile anlaşması var.
Örnek vermem gerekirse o paraya işlemci yükseltirim diyen kişi şunu bilmiyor en çok işlemci gereksinimi olan Adobe programlarınım NVIDIA ile anlaşması sayesinde bu GPU lae bir nevi bu programlarda işlemci yerine de kullanılabiliyor.
Ayrıca kaçınız bana NVIDIA tarafındaki, broadcast, reflex gibi teknolojilerinin AMD tarafında da olduğunu söyleyebilir?
Şu anlayın NVIDIA deneysel bir şirketir saçma sapan canvas gibi bir uygulama yapıp bunu geliştirip ileride bir sürü geliştirici hatta oyun motorunda kullanılabilecek grafik seviyesinde şaşırmayın.
İşte aradaki 2kat fiyat farkı bu yüzden NVIDIA size sadece FPS veya sorunsuzluk satmıyor, diğer programlar ile %100 uyumluluk deneysel programlar da beraberinde sunuyor.
Yazınızdan ötürü öncelikle teşekkürler. Ben de görüşümü belirtmek isterim.
NVDIA kartların söylediğiniz gibi marka değeri var. Yıllardır bu piyasada olduğu için marka değerini ekliyor gerçekten.
Wattman konusuna gelince. Geçen hafta bir sistem topladım ve içinde RX6600 armor var.
Size katılmadığım nokta şu ki 'Kartı düzgün kullanırsanız Wattman hatasını zaten almazsınız' sözü tamamen yanlıştır. Çünkü ekran kartı boşta olduğu durumda dahi Wattman aldığım zaman oldu şu 1 hafta içerisinde.
Kullanıcıya göre değişir fakat şahsi düşüncem: Bu kadar paralar verip bu can sıkıcı durumla karşılaşmak hoşuma hiç gitmedi. Kesinlikle parasını verip NVDIA almayı tercih ederim.
İşlemciye gelince kesinlikle başarılılar. Sadece 3 ve 5 serisine koydukları stok fanlar bazı durumlarda yetersiz kalabiliyor.
 
AMD bu Wattman olayından vazgeçip direkt sürücü sunsa kimseyle papaz olmaz. "Bak sistemde bir sorun var, haberin olsun" dediği için başına gelmeyen kalmıyor.
Katılıyorum.
 
Bende bunu NVIDIA'dan AMD'ye geçen biri olarak yazdım , tabiki de NVIDIA daha rahat ama daha pahalı.


Tabiki de rastlanır ama yazdığım gibi düzgün kullanırsanız çok nadir alırsınız.
Sanırım full amd bir laptop almayacağım. Ben basit adamım sadece oyun oynamak ve bir şeyler izlemek için kullanacağım laptopu. Bunları yaparken bir sorunla karşılaşıp işi çileye dönüştürmek istemiyorum
 
Bayağı uğraştırıcı bir hata. Sorunun kaynağını bulucan falan filan ohoooo. 2 lira fazla olsun yeşil olsun.
Uğraştırıcı mı? Kapat aç yaparsın tekrar yaparsın ayarlarını düzeltirsin?
 
Uğraştırıcı mı? Kapat aç yaparsın tekrar yaparsın ayarlarını düzeltirsin?
Evet abi kapat aç

 

Geri
Yukarı