Rehber AMD deneyimim

Çoğu kişi AMD kartları 'paran yoksa alırsın, yazılımsal sıkıntılı' diye tabir ediyor. Ve ben AMD kart ile geçirdiğim deneyimlerimle bu yanlışları düzeltme amaçlı bu makaleyi yazıyorum.

1)- AMD'nin yazılımsal sıkıntıları var mı?

Yalan söylememek gerek ama yazılımsal sıkıntıları var. Ama çoğu forumlarda bu sıkıntılar aşırı abartılıyor. Mesela ben zamanında 22.7.1'den 22.5.1'e geçtim. 22.5.1'de 1 gün içerisinde 2 WattMan aldım sonra 22.8.1'e yükselttim. 22.8.1'i 4 haftadır kullanıyorum 1 kere WattMan almadım. O yüzden WHQL ve recommended diye 22.5.1 indirip WattMan alanları dinlemeyin.

2)- Fiyat performans

Ben çoğu kişi gibi AMD kartları fiyat performans olarak değerlendirsem de, ben şahsen param olsa da AMD alırım. Nedeni nedir diye sorarsanız, sırf NVIDIA almak için o kadar para vereceğime gider işlemci RAM falan alırım. Zaten yazılımsal sorunları düzgün kullanırsanız yaşamazsınız.

3)- WattMan hakkında

WattMan hatası driverin çökmesi ve ayarları resetlemesidir. Çoğunlukla bilinçsiz overclock veya hor kullanım sonucu oluşur. Kartı düzgün kullanırsanız WattMan hatasını zaten almazsınız. Ayrıca AMD zaten bu hataları 5000'den 6000'lere geçerken düzeltti.

4)- İşlemciler hakkında

AMD işlemcilerin yapısı olan zen mimari bence gerçekten bir başyapıt. Biliyorsunuz ki AMD DDR4 platformunda zen mimarisi sayesinde Intel'in DDR5 platformundaki 12900K'yı yakalamayı hatta geçmeyi başardı. AMD işlemcilerin bir avantajı daha var, anakartları çok ucuza bulunabiliyor. Mesela LGA1700 bir işlemci olan i3 12100F'in anakartı en ucuz 1300 taş çatlasa 1200 lira. Ama AMD tarafında 700 liraya bile anakart bulunabiliyor.

5)- AMD'nin çıkaracağı yeni ekran kartları, işlemciler hakkında

AMD işlemci ve ekran kartı olarak 7000 serilerini çıkartıyor. Şu an performansları altını çiziyorum tamamen belirlenmedi. Ama benim görüşüm olarak, AMD ve Intel birbirine çok yakın ilerleyecek. Fiyatlandırma konusu daha belli olmadığı için daha fazla bir şey diyemeyeceğim.

Evet, bu benim ilk makalemdi, hatalarım olabilir. Okuduysanız okuduğunuz için teşekkürler ve iyi sosyaller dilerim...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@Nor0 Yerine göre. Yazılımdan kaynaklıysa temiz kurulum çözer genelde. Donanımsal kaynaklı da olabiliyor. Üstte yazdığımın haricinde, mesela RX 5000 serisinde ekran kartı güç girişlerine bağlantıyı daisy chain yerine ayrı ayrı bağlayın diyorlardı. Elbette bunun nedeni farklı ancak sorun, yazılımla çözülecek bir şey değil. Şimdilik RX 6600 XT kullanıyorum ve sürücü kaynaklı bir hata yaşamadım. Yaşamam da umarım.
Ben de ryzen 7 5800h ve rx 6600mli bi laptop alacaktım ama bu kadar şeyden tırstım açıkçası. El mahkum 3050 alacağım.
 
Ben de Ryzen 7 5800H ve RX 6600MLI bir laptop alacaktım ama bu kadar şeyden tırstım açıkçası. El mahkum 3050 alacağım.

Öyle bir hata yapma kral çok performans kaybedersin zaten 6000 serisinde watman sorunu yok 3050 alacağım diyorsun bir de üstüne notebook alacan daha düşük performans alırsın.
 
Öyle bir hata yapma kral çok performans kaybedersin zaten 6000 serisinde watman sorunu yok 3050 alacağım diyorsun bir de üstüne notebook alacan daha düşük performans alırsın.
Hocam 6600 kullanıyorum ve wattman alıyorum resim mi göndereyim ne yapayım? Bu kulaktan dolma bilgileri nereden alıyorsunuz anlamıyorum ki. Kul hakkına girersiniz. Adam binlerce lira para verecek. Siz objektif bilgiyi verin, gerekeni o yapsın.
 
Hocam 6600 kullanıyorum ve wattman alıyorum resim mi göndereyim ne yapayım? Bu kulaktan dolma bilgileri nereden alıyorsunuz anlamıyorum ki. Kul hakkına girersiniz. Adam binlerce lira para verecek. Siz objektif bilgiyi verin, gerekeni o yapsın.
Hocam o şans işi bi kere alıp düzeltirseniz uzun süre (yüksek ihtimalle uzun süre) tekrar wattman almazsınız.
 
@MichealScofield Sistem açıkken herhangi bir şey oluyor mu? Ekranın gidip gelmesi veya siyah ekran gibi. Hızlı başlatı kapatmak açılıştaki sıfırlamayı çözer ancak sırf Wattman bildirimi gelmesin diye kapatmanıza gerek yok. Özel ayarla kullanıyorsanız o başka.
 
Hocam 6600 kullanıyorum ve WattMan alıyorum resim mi göndereyim ne yapayım? Bu kulaktan dolma bilgileri nereden alıyorsunuz anlamıyorum ki. Kul hakkına girersiniz. Adam binlerce lira para verecek. Siz objektif bilgiyi verin, gerekeni o yapsın.

Tam tersi kral çevremde kullananlar var hiçbir sorun yok AMD zaten 5000 serisinden 6000 serisine geçerken düzelti sizde oluyor diye adamda olacak hali yok sonuçta notebookun GPU'su ile masaüstü bir GPU çektiği ve çalıştığı wat bir değil.
 

Geri
Yukarı