AMD ekran kartlarındaki eski hatalar devam ediyor mu?

Daha fazla  
Merhaba,

Bundan yaklaşık 2-3 yıl kadar önce RX 5500 XT ekran kartının Sapphire Pulse modelini almıştım. Aldıktan sonra WattMan hatası alıyordum büyük oranda bilgisayarın ekran gidiyor ama kasa çalışmaya devam ediyordu ve haliyle resetlemem gerekiyordu, küçük oranda ise ekrana hata geliyor fakat gelmeden önce 10-15 sn kadar bilgisayar donuyordu. Hatta @kino hocam sağ olsun yardım etmişti ama onun söyledikleri de işe yaramamıştı maalesef. Ne yapıp ettiysem çözemedim sorunu ben de kartı elden çıkartmak zorunda kalmıştım.

Yeni sistem toplayacağım, bu hata sebebiyle AMD tarafına çok yanaşmak istemiyorum fakat fiyat performans oranında AMD çok daha iyi geliyor. Yazılımsal sorunlar hala devam ediyor mu? Ek olarak AMD kart için en güvenilir marka hangisi? Yardım edebilirseniz çok sevinirim.

Merhaba,

Bundan yaklaşık 2-3 yıl kadar önce RX 5500 XT ekran kartının Sapphire Pulse modelini almıştım. Aldıktan sonra WattMan hatası alıyordum büyük oranda bilgisayarın ekran gidiyor ama kasa çalışmaya devam ediyordu ve haliyle resetlemem gerekiyordu, küçük oranda ise ekrana hata geliyor fakat gelmeden önce 10-15 sn kadar bilgisayar donuyordu. Hatta @kino hocam sağ olsun yardım etmişti ama onun söyledikleri de işe yaramamıştı maalesef. Ne yapıp ettiysem çözemedim sorunu ben de kartı elden çıkartmak zorunda kalmıştım.

Yeni sistem toplayacağım, bu hata sebebiyle AMD tarafına çok yanaşmak istemiyorum fakat fiyat performans oranında AMD çok daha iyi geliyor. Yazılımsal sorunlar hala devam ediyor mu? Ek olarak AMD kart için en güvenilir marka hangisi? Yardım edebilirseniz çok sevinirim.

Aynı ekran kartı modeline sahibim şu an, eski hatalar geçen seneden beri yok, bayağı gelişti AMD bu konuda.

RX 400/500 ve RX 5000 serilerinde hata yaşayanlar mevcut fakat RX 6000/7000 serisinde hata alma olasılığınız çok düşük.
RX 6400 kulllandım yaklaşık 8-9 ay boyunca WattMan hatası aldığımı 1-2 kez hatırlıyorum onun harici almadım 2 ay öncesindede RX 6700 aldım ve şu anda kullanıyorum aldığımdan beri 1 kere bile WattMan hatası almadım Full+Full overclocklu kullanıyorum.

Ara sıra oluyor ama oyun esnasında değil sistemi kapatırken, ya da açtıktan sonra durduk yere hata gösteriyor ama herhangi bir olumsuz etkisi olmuyor olsa da çok nadir şimdilik. Yine de NVIDIA almanı öneriyorum, AMD'nin FSR 3'ünü de rahatça kullanırsın.

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş misali sanırım kolay kolay almayacağım ama bilmiyorum bir süre daha araştırmam gerekecek. Yorumlarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar.

6000 serisi kartlarda pek rastlamadım bu hatayla karşılaşanları. Geçen yazın başında kardeşime ASRock Challenger RX6600 aldım şu ana kadar bir problemle karşılaşmadı. Eğer sıfır alacaksanız gönül rahatlığıyla önerebilirim ama 2.el konusunda alıp kullanmadığım için bir güvence veremem.

5500 XT, 6600 XT ikisiyle de hiç sorun yaşamadım. 5500 XT'yi diğer 5000 serisinden ayırıyorum çünkü mimarisi farklı.

Açıkçası bu kartlarla ya da mimarilerle sorun yaşadıysanız PC'yi nasıl kullandığınıza ve diğer donanımlarınıza tekrardan bir göz atın. 5700 XT olsa eyvallah %50 kart/AMD kaynaklı derim de yazdığım kartlarla %90 kullanıcı kaynaklı sorun yaşanıyor.

Ve kullanıcı kaynaklı sorunlar hangi AMD kart alınırsa alınsın yaşanmaya devam edebilir. Windows'u çöp ediyorsunuzdur, PSU sakattır, RAM/BIOS stabil değildir. Bunlardan emin olun.

Öncelikle bir iki şey bende yazayım RX 5700 XT kullanıyorum ve siyah ekran, WattMan, boşta yüksek bellek ve bunun sonucunda yüksek güç tüketimi sorunu, tarayıcının sık sık çökmesi, sistem yeniden başlatması dahil tüm her şey başıma geldi.
Siyah ekran ve tarayıcı sorunu donanım hızlandırmadan kaynaklanan bir sorun, diğer sorunlar ise RAM ve güç kaynağından daha çok kaynaklanıyor. Ekran kartı için ise daisy chain takılması bu sorunlara yol açıyor.
Aşağıdaki resmi iyi incelersen güç kaynağından ekran kartına tek bir kaynaktan iki farklı PCI'e slotuna takılması önerilmiyor.

d7Eb8p.jpg

Ek olarak incelemek isteyenler için bununla alakalı rehberimde mevcut;

Technopat Haberler

Geri
Yukarı