AMD FX 6300 Stok Fanla OC Yapılabilir mi?

Orhan YILMAZ

Kilopat
Katılım
3 Eylül 2014
Mesajlar
187
Yer
Ankara
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Evet arkadaşlar sistemim: Amd Fx X6 6300 3.5GHz, Asus R9 280X DirectCU II, GSKILL 8GB (2x4GB) RipjawsX DDR3 1600MHz CL9 , Asus M5A97 R2.0 2133MHz (O.C.) , WD 3.5" 1TB Caviar Blue SATA 3.0 7200Rpm, FSP Raider 80Plus 650W, Zalman Z3 Plus. Daha önce O.C yapmadım. İstediğim performansı alamadığım için O.C yapmak istiyorum işlemcime. Stock fan kullanıyorum. Kasa soğutmasıyla mı alakalı bilmiyorum ama işlemci boşta 15-25 derece arasında, yükte ise 30-35 arasında gidip geliyor. Bu değerler bana bayağı iyi geldi. Bu da bana stock fanla O.C yapabilir miyim sorusunu sordurttu. Sadece MHz değerleriyle oynayarak yapabilir miyim yoksa voltaj değerlerine dokunmam gerekir mi? Yardımlarınızı bekliyorum. İlk defa yapacağımı göz önünde bulundurun lütfen.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlış Bilgilendirme
Voltaj arttırarak dahi yaparsın. Fx 6300 ile birlikte gelen stok fan iyi. Ama abartma, ilk denemen olacakmış zaten dikkatli olmanda fayda var. Kablo yönetimi yap ve kasa içi hava sirkülasyonunu iyileştir. Rahatlıkla yapılabilir.
 
Stok fan ile voltaj vermemelisin, sıcaklıklar yük altında 70 derecenin üzerine çıkar.
Şuan için yalnızca 4GHZ hıza yalnızca frekans artışı ile çıkabilirsiniz.

Anakartının otomatik OC modları var ise onları da kullanabilirsin.
 
AIDA64 Extreme Edition programının deneme sürümünü indir ve Algılayıcı aygıtını kullanarak sıcaklık değerlerine ulaş.
Downloads | AIDA64

Ayrıca anakart marka ve modelini belirtirsen, anakart üreticinin sana sunmuş olduğu daha iyi programları da belirtebilirim.
 
Asus m5a97 r2.0 anakartım var. Şu anda 4Ghz'e çekmiş durumdayım sadece çarpanı 20.0 yaparak. Ancak 20.5 ve üzerinde prime95 ile test yaparken(testi primenet'e basarak başlatıyorum) sıcaklık 60 küsürlerdeyken bilgisayar donuyor. Sıcaklık aşırı değil aslında ama nedeni ne olabilir? @BilgisayarKurdu
 
Son düzenleyen: Moderatör:
4GHZ ve üzeri için ufaktan voltaj gereksinimi duymaya başlar o işlemci. Zaten anakartınızın Performans modu da 3,8GHZ'ye kadar voltajsız çıkartabiliyor.
4 veya 4,2GHZ ötesi için voltaj gerekiyor.

Donma sebebi de sistemin stabil olmamasından kaynaklanır.
 
Peki testi doğru çalıştırıyor muyum yoksa torture test bölümünden small fft diyerek mi çalıştırmalıyım? Ayrıca stok fanla 4Ghz üzerine çkmalı mıyım? Voltaj vermeli miyim? @BilgisayarKurdu
 
Stok fan ile hiçbir şekilde voltaj vermemelisin. Stok fan yük altında voltajlı OC yapasın diye üretilmedi çünkü :)
Test ile ilgili kısma geçelim hemen. AIDA64 Extreme Edition programını yalnızca algılayıcı aygıtı yani sıcaklıklara bakman için önerdim.
Ve gördüğün gibi sıcaklıklar yük altında 30 falan değilmiş, tahmin ettiğim üzere 60-70 dereceye çok rahat ulaşıyor.

Stabilite testi için Prime95 programını öneriyorum. Aşağıdaki rehberin alt kısımlarına gel, aşağılarda Prime95'i ve AIDA64'ü nasıl kullanacağınız çok detaylı anlatılıyor.
Ancak 4GHZ'ye voltajlı çıkarken stabilite sorunu yaşayacağını da sanmam. Genelde 4GHZ'ye voltajsız, stabil bir biçimde çıkılabiliyor.
Yinede senden kontrol etmeni isteyeceğim : Bir iş yapıyorsak düzgün yaptığımızdan emin olmalıyız sonuçta :
FX 4100 Overclock Rehberi

Prime95 + AIDA64 + CPU-Z programlarını aynı çerçevede birleştirip atarsan sevinirim. Yaptığın değişiklikler geçerli olmuş mu bakarız, sıcaklık ve stabiliteyi de kontrol etmiş oluruz.
Eğer sıcaklıklar 70 derecenin üzerine çıkıyor ise senden BIOS ayarlarını sıfırlamanı rica edeceğim.

RESİM26.jpg RESİM27.png RESİM32.jpg
 
Teşekkür ederim, test yapıp sonuçları atacağım. Ancak ben 30-35 yükte derken oyundayken halini kastetmiştim yanlış bir kullanım olmuş olabilir. Ancak yinede prime95 ile maximum 56 derece gördüm. Sizin dediğiniz gibi 60-70 arası hiç olmadı 3.5Ghz de. Burada paylaştığınız değerlerin benim değerlerimle hiç alakası yok. İşlemcim de FX 6300 zaten. Yani değerler tutmuyor. Test sonuçlarını atacağım, teşekkürler :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı