AMD FX-9590 işlemci sıvı soğutma sistemine rağmen aşırı ısınıyor

Scorten

Zeptopat
Daha fazla  
Öncelikle tüm kullanıcılara selamlar gönderiyorum.

Karşılaştığım sorunu anlatmadan önce kullandığım sistemin mevcut bileşenlerini anlatmak isterim.

İşlemci: AMD FX-9590 4.7 GHz AM3+ 16 MB cache 220W.
Anakart: Sabertooth 990FX r2.0
Sıvı soğutma sistemi: Cooler Master nepton 120mm.
Kullandığım termal macun markası: Cooler Master MasterGel.

Son zamanlarda Core Temp programında bilgisayarımın boşta CPU sıcaklık değerlerini 40-50 derecelerde olduğunu fark ettim. Çözüm olarak öncelikle termal macunu yukarıda belirttiğim marka ile tazeledim. Sıvı soğutma sistemini kompresör yardımı ile temizledim. Sonrası fırça yardımı ile ilk günkü haline getirdim sonuç; yine aynı.
Sonrası acaba virüs vs. bir şey olabilir düşüncesi ile Windows'a format attım.

BIOS'ta sıcaklık değerleri herhangi bir işletim sistemi olmamasına rağmen halen 40-45-50 dereceler arasında. Bu sorun yokken ve bu kadar ısınan bir CPU modeline sahip olmama rağmen sıcaklık değerlerim Core Temp'in yalancısıyım. Min 12leri ortalama boşta sıcaklık değer ise 22-27 derecelerde stabil çalışırdı. Sorun halen daha çözülmemişken oturdum PC başına başladım sıcaklığı takip etmeye ilk açılış boşta yine 40-45-50 aralığı sonrası 37-30-22'lere kadar bir anda düştü. Sistem boşta bir sayfa açtım anında tekrar 40-45 dereceler.

Aklımdan geçenler ve size danışmadan yapmaya çekindiğim eylemlerden biri de acaba sıvı soğutmada sıvı mı eksildi buharlaştı vs? Sıvı ilave etsek mi ya da kanallarda bir tıkanıklık korozyon vs. mi var? Ya da ne bileyim acaba sıvı soğutma da bir sorun yokta çok daha farklı bir yöne mi yönelsem? Sorun başka bir şeyden mi kaynaklanıyor?

Yeni bir işletim sistemi kurdum. Şimdi de yaklaşık 5 dakika sonra mavi ekran hatası verip bilgisayar ya donuyor ya da reset atıyor bu arada sıcaklık dalgalanmaları yukarıda belirttiğim gibi açılış: 40-41-48 5 dakika sonra tersine 22-17'lere düşüyor 5 dakika daha sonra tekrar tersine 50-58 dedi mi 60 da kitliyor donuyor ya da mavi ekrana düşünüyor.

Nereden başlasak neyi kontrol etsek?

Bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var. Yorumlarınız ve önerileriniz için şimdiden hepinize teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Büyük bir ihtimalle hata yapmamıssın ancak bir anda değişen değerlere bakacak olursak montajında sıkıntı olma ihtimali var mi?
İşlemci arkasina oturtulan metal plaka bazen bu sekılde sorun cıkartabılıyor. Veya işlemci fanin 4 ayagını dengeli oturtmamıs olma ihtimalin var mi?

Kapalı devre sıvı soğutmalarda dışarıdan sıvı eklenmesi önerilmez. Radyatörü temizlenen yeterli.

Boşta 40 derece, bence çok yüksek değil. %100 yükte kaç derece olduğu, bence çok daha önemli.

Kapalı devre sıvı soğutmalarda dışarıdan sıvı eklenmesi önerilmez. Radyatörü temizlenen yeterli.

Boşta 40 derece, bence çok yüksek değil. %100 yükte kaç derece olduğu, bence çok daha önemli.
selamlar %100 göremedim en son zamanlarda korkuyorum cpu ya zarar vermekten zaten 60-65 derece dediğinde sistem donuyor. acaba sıcaklıkla mı alakalı donma ben ona yordum. radyatörün üzerinde bir tapa var muhtemelen sıvı doldurma ya da boşaltma ile ilgili garanti bandı da var gerçi garantisi çoktan bitmiştir. eski bir sistem fakat canavar gibi bana yetiyor teşekkürler öneriler için
Temel TDP değeri 220 Watt olan bir işlemciye 120 mm bir sıvı soğutma az olur bence. Bu yüzden bu sıcaklıklar normal.
teşekkürler yorumunuz için hemen hemen 10 yıl olmuştur bu sistemi kuralı cooler master mastergel termal macunun da biraz etkisiyle daha düne kadar core temp programında boşta 12 derecelere kadar görünüyordu. Fakat ben bu değerlerin güvenilirliğini bilemiyorum.
Bence özel soğutma suyu/sıvısı bitmiş olabilir.
radyatörün üzerinde bir tahliye ve sıvı ekleme tapası var ancak ne yapsak açıp bir baksak mı bilemiyorum. kumar oynayacağız yazı tura gibi %50-%50
Ya sıvı soğutma tam oturmadı ya da termal macun miktarı az.
aslında aksine çok fazla da sıktım vidaları ama macunu da tazeledim ortalama miktarda kaliteli bir macun cooler master mastergel marka
Halen daha sorunu çözmüş değilim maalesef, PC açıldıktan bir süre sonra sıcaklık dalgalanmaları donma, kapanma ya da mavi ekran RAM'lere baktım. Bunlarla uğraşırken bir şeyi keşfettim acaba dedim? Görev yöneticisi performans kısmında FX 9590 8 çekirdek olan CPU 4 çekirdek mantıksak 8 olarak görünüyor. Acaba yarı kapasite çalışıyor da o yüzden mi ısınma ya da CPU çalışma yüzdesi yüksek ne dersiniz etkisi olabilir mi ve diğer bir soru acaba bu ayarı tekrar 8 çekirdeğe çıkartabilsek bir rahatlama olur mu? Şimdiden teşekkürler inşallah bir ipucu bir çözüm bulabilirim.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı