AMD-Intel avantajları ve dezavantajları

Ben 2 sene önce işlemci alacakken 500 TL bütçem vardı. 1$ 3 TL zamanlarıydı. Yani 160$ civarı bir bütçeyle önümde Ryzen 3 1200 - Ryzen 3 1300X ve Intel'in Penitum işlemcileri vardı.
Pentium işlemciler 2 çekirdekti ve ben risk alıp Ryzen 3 1200 aldım. Peki ne oldu?

AM4 anakartım sayesinde önümüzdeki ay Ryzen 5 1600 alacağım.
Eğer Pentium işlemci alsaydım 1151 soket olduğu için 8. veya 9. nesil işlemci alamayacaktım.

İşin özetine gelirsek en büyük etken AMD'nin daha kullanıcı dostu olması. AMD ortalıkta yokken Intel, 4 çekirdekten fazla işlemci isteyenlere, gerek yok biz kullanıcıların ihtiyacı kadar çekirdek veriyoruz diyordu. 1000 dolar civarına işlemci satıyordu.
Şimdi 10. nesil i3 işlemcisine 4 çekirdek 8 izlek koyuyor.
İşte bu yüzden AMD bence.

Örneğin 10 FPS için 200 300 TL fark vermek de ne bileyim. Intel sürekli soket değiştirip kullanıcıyı enayi yerine koyup yıllardır soyup soğana çevirdi.
9900K vs. 3800X, aradaki FPS 7-10 fiyat farkı 1000+ Intel'de soğutucu almak zorundasın ve yeni nesil işlemcide anakart değişmek zorundasın fakat Ryzen'da 4000 serisini de takabileceksin. Intel kusura bakmasın da enayi değiliz.

9900K vs. 3800X, aradaki FPS 7-10 fiyat farkı 1000+ Intel'de soğutucu almak zorundasın ve yeni nesil işlemcide anakart değişmek zorundasın fakat Ryzen'da 4000 serisini de takabileceksin. Intel kusura bakmasın da enayi değiliz.

Aynen öyle dostum resmen aptal muamelesi yapıyor Intel.

AMD, 7nm ile açık ara öne geçti. Millet sanıyor ki Intel'de 7nm'ye geçince AMD'nin 2-3 yıllık 7nm tecrübesini ilk seriden çöpe atacak, öyle iş olmaz. Intel üretecek, stabilize edecek, optimizasyon yapacak, düzeletecek.

AMD'nin en iyi tarafı tek çekirdek yanından iyi performans vererek aynı zamanda çokça çekirdek sunması ve tek çekirdekte geri kalsa dahi hız aşırtma konusunda sorun çıkarmaması. Isınmaması da cabası. Ryzen 3 1200'üm 3.1GHz'den 3.7GHz'ye overclock sonrası i5 7400 ile yarışır iken 7600k ile yarışır halde.

Amd; Alıyorsunuz, hemde tek çekirdek güçlü, hemde çoklu çekirdek. Alıyorsunuz güçlü soğutucu ile geliyor. (Wraith MAX, Wraith Spire) Anakart masrafı çok çıkmıyor. (OC için) Bütçe meselesi. Tekli çekirdeği İntel muadilleri kadar güçlü değil.
İntel; Stabil, oyun performansı biraz daha yüksek, tekli çekirdekleri muadillerinden daha iyi, çoklu çekirdek, Hyper Thread yoksunluğu, az çekirdek sayısı gibi problemleri var. BF serisi gibi oyunlarda Ryzen muadilleri ciddi fps artışı yakalarken İntel PUBG, Apex, Fortnite gibi oyunlarda Ryzen muadillerinden önde.

Kısaca İntel mi? Amd mi?
Bu sorunun cevabı bütçe ve oynadığın oyunlara bağlıdır.
Herkese iyi forumlar.
Yazım yanlışım olduysa lütfen belirtin düzelteyim.

Bence Amd Intel'e yetişti ve burun farkı ile öne bile geçti.Intel'in önde olduğu konu ise çok uzun süre piyasayı domine ettiği için çok sorunsuz işlemciler üretmesi.Amd daha ucuza daha iyilerini satıyor ama intel kadar sorunsuz olduğunu düşünmüyorum.Ayrıca teknoloji devi firmaların da bu konuya el atarak rekabeti arttırması gerektiğini düşünüyorum.Apple,Samsung,Huawei gibi mobil pazarın lideri firmaların bilgisayar için işlemci ürettiğini görsek keşke.

Bence Amd Intel'e yetişti ve burun farkı ile öne bile geçti.Intel'in önde olduğu konu ise çok uzun süre piyasayı domine ettiği için çok sorunsuz işlemciler üretmesi.Amd daha ucuza daha iyilerini satıyor ama intel kadar sorunsuz olduğunu düşünmüyorum.Ayrıca teknoloji devi firmaların da bu konuya el atarak rekabeti arttırması gerektiğini düşünüyorum.Apple,Samsung,Huawei gibi mobil pazarın lideri firmaların bilgisayar için işlemci ürettiğini görsek keşke.
Stabil deseniz katılırdım ama sorun olduğunu ima ettiğiniz için katılmıyorum. Onun dışında pazar payı vb için söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. Başka firmalarda rekabete girerse bu fiyatları düşürür. Yüzümüz güler.

Stabil deseniz katılırdım ama sorun olduğunu ima ettiğiniz için katılmıyorum. Onun dışında pazar payı vb için söylediklerine sonuna kadar katılıyorum. Başka firmalarda rekabete girerse bu fiyatları düşürür. Yüzümüz güler.
Forumda biraz gezinerek işlemciye dayalı sorunlarda hangisinin daha önde olduğunu görebilirsiniz,ayrıca kağıt üstünde iki kat fazla önbellek ve core sayısı ile intel'in bir tık önünde performans verebilen işlemci sorgulanmalı.

Forumda biraz gezinerek işlemciye dayalı sorunlarda hangisinin daha önde olduğunu görebilirsiniz,ayrıca kağıt üstünde iki kat fazla önbellek ve core sayısı ile intel'in bir tık önünde performans verebilen işlemci sorgulanmalı.
Yukarılarda dediğine benzer bir ileti atmıştım ama senin dediğin çok kısa ve daha net kardeşim eline sağlık. Ha AMD kötümü kesinlikle değil ama daha yolu var. Milletin derdi ''200 300 lira az veriyorum. İntele göre daha fazla çekirdek ve 2 kat izlek sayısıyla çıkıp İnteli azıcık geçiyorum.'' Anlayana artık :)) Verdiğin paranın hakkını almak en önemli prensibim. İntel kendine çeki düzen verirse o koltuğu rahat geri alır. ARGE ve mühendislik anlamında AMD nin çok önündeler.
Yukarılarda dediğine benzer bir ileti atmıştım ama senin dediğin çok kısa ve daha net kardeşim eline sağlık. Ha AMD kötümü kesinlikle değil ama daha yolu var. Milletin derdi ''200 300 lira az veriyorum. İntele göre daha fazla çekirdek ve 2 kat izlek sayısıyla çıkıp İnteli azıcık geçiyorum.'' Anlayana artık :)) Verdiğin paranın hakkını almak en önemli prensibim. İntel kendine çeki düzen verirse o koltuğu rahat geri alır. ARGE ve mühendislik anlamında AMD nin çok önündeler. Bir günde şu forumda kaç tane ryzen sorunu başlıklı konu açılıyor bakılmasını tavsiye ederim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı