AMD işlemciler güvenli midir?

Moon34

Femtopat
AMD işlemcili oyun bilgisayarı hazır sistem almak istiyorum. Youtube'da bir video gördüm linki koymayı beceremedim 'AMD işlemcilerde güvenlik açığı bulundu' başlıklı bir video var ve izlenmesi iyi olan bir kanal paylaşmış 2-3 ay önce.

Ben bu konulardan pek anlamıyorum o yüzden videodan izledim kadarıyla konu şu: Eğer AMD işlemci kullanılıyorsa ve bilgisayarı tamir amaçlı falan bilmeden kötü niyetli birine verirsek tamir için , bilgisayara çekirdek seviyesinde çalışan virüs koyabilirmiş. Bunu antivirüs programları da anlayamıyormuş virüs donanım seviyesinde çalıştığı için. Ben bilgisayar özelliklerinden fazla anlamam ve bir gün bilgisayarımı bir bilgisayarcıya verirsem böyle bir durum olma olasılığı var mı?

AMD'nin 7800x3D 9800x3D işlemcileri efsane ama yukarıdaki olay doğru mu bilmiyorum tam anlamadım konuyu. Sorum bu, bunu sormak istedim ve buna göre işlemci alacağım.

AMD işlemcili oyun bilgisayarı hazır sistem almak istiyorum. YouTube'da bir video gördüm linki koymayı beceremedim 'AMD işlemcilerde güvenlik açığı bulundu' başlıklı bir video var ve izlenmesi iyi olan bir kanal paylaşmış 2-3 ay önce.

Ben bu konulardan pek anlamıyorum o yüzden videodan izledim kadarıyla konu şu: Eğer AMD işlemci kullanılıyorsa ve bilgisayarı tamir amaçlı falan bilmeden kötü niyetli birine verirsek tamir için, bilgisayara çekirdek seviyesinde çalışan virüs koyabilirmiş. Bunu antivirüs programları da anlayamıyormuş virüs donanım seviyesinde çalıştığı için. Ben bilgisayar özelliklerinden fazla anlamam ve bir gün bilgisayarımı bir bilgisayarcıya verirsem böyle bir durum olma olasılığı var mı?

AMD'nin 7800x3D 9800x3D işlemcileri efsane ama yukarıdaki olay doğru mu bilmiyorum tam anlamadım konuyu. Sorum bu, bunu sormak istedim ve buna göre işlemci alacağım.

Dünyanın yarısı AMD kullanıyor bir şey olacağını sanmıyorum.

Intel'in bir ayağı çukurda olduğu için ve ciddi zararlar açıklamaya başladığı için AMD tarafına saldıran haberlerin sayısı artacaktır. 2020 yılından beri AMD geçirdiği dönüşümle bugün Intel'i kapattıracak duruma geldi. Yapay zeka furyasına giren Intel ise son başarısız ürünlerinden sonra tercih edilmeyecek bir markaya dönüşmeye başladı. Bana kalırsa Intel'i böyle görmek kimseyi sevindirmemeli çünkü rekabet piyasasında rekabet olmazsa tekelcilik başlar.

AMD işlemcilerde 1 güvenlik açığı varsa Intel işlemcilerde 50 tane vardır. Her gördüğün videoya inanma, ya Intel fanboyları veya çıkarı olan kişiler böyle videolar yapıyor, AMD Ryzen olmasaydı şu an halen 2 Core 4 thread Intel işlemcilere fahiş fiyatlar ödüyor olurdun.

Intel'in bir ayağı çukurda olduğu için ve ciddi zararlar açıklamaya başladığı için AMD tarafına saldıran haberlerin sayısı artacaktır. 2020 yılından beri AMD geçirdiği dönüşümle bugün Intel'i kapattıracak duruma geldi. Yapay zeka furyasına giren Intel ise son başarısız ürünlerinden sonra tercih edilmeyecek bir markaya dönüşmeye başladı. Bana kalırsa Intel'i böyle görmek kimseyi sevindirmemeli çünkü rekabet piyasasında rekabet olmazsa tekelcilik başlar.

Intel'in bir ayağının çukurda olduğunu düşünmüyorum dünyada çoğu kamusal PC Intel. Intel'in sırtı yere gelmez.

AMD işlemcilerde 1 güvenlik açığı varsa Intel işlemcilerde 50 tane vardır. Her gördüğün videoya inanma, ya Intel fanboyları veya çıkarı olan kişiler böyle videolar yapıyor, AMD Ryzen olmasaydı şu an halen 2 Core 4 thread Intel işlemcilere fahiş fiyatlar ödüyor olurdun.

Hhahahaha doğru vallahi.

AMD 1 yıldır arka planda güvenlik açığını azaltmak için güvenlik güncelleştirmesi yayınlıyor zaten. Intel'de mükemmel değil. Zamanında Intel'de de güvenlik açığı bulunmuştu.

Ayrıca AMD şu an dominant durumda Amazon da en çok satılan ve aranan ilk 10 işlemci AMD'ye ait.

Bu durum gerçekten var. Amd arka planda sürekli güvenlik güncelleştirmesi yayınlıyor.

Intel 9. nesil 9600K'dan beri Intel kullanıyordum. Spectre ve Meltdown güvenlik açıkları için çıkan yamalarla Intel işlemcilerde performans düşürüldü.
13. işlemcilerde özellikle K serisinde işlemcilerde oksidasyon sorunu oldu. 14. nesil çıkıp 14. nesil çökme sorunları çıkınca arada onu da itiraf ettiler. 13 ve 14. nesile aşırı güç vermekten midir nedir çökme sorunları, işlemcilere geri dönülemez zararlar verildi. Bunları bios update vs. ile çözdüklerini iddia ederken yine performans düştü ve bu düşüş bazı 13 ve 14. nesil işlemcileri 12. nesil seviyesine geriletti deniyor.
Intel bunları yaparken AMD bios update ve Windows Updateler ile performans arttırdı.
Bu sebeple yeni sistemim AMD işlemcili Nvidia ekran kartlı.
Her platformun sistem toplamada ince noktası var. AMD'de ise RAM frekansı. Geçen aylardaki bios updatelere kadar AMD DDR5 RAM'lerde 1:1 çalışmak için en fazla 6000 MHZ desteklerken yeni bios updatelerde 6400 MHZ RAM frekansında işlemci ve RAM 1:1 (senkron) çalışabiliyor ve ben de 6400 MHZ RAM'i 1:1 sorunsuz kullanıyorum. RAM'i alırken anakartımın uyum listesinde olmasına dikkat ettim. Bu listede olmaması RAM'in doğru çalışmaması demek değil ama test edilmiş ve anakartla sorunsuzluğu ispatlanmış bir seçenek daha cazip bence.

AMD işlemcili oyun bilgisayarı hazır sistem almak istiyorum. Youtube'da bir video gördüm linki koymayı beceremedim 'AMD işlemcilerde güvenlik açığı bulundu' başlıklı bir video var ve izlenmesi iyi olan bir kanal paylaşmış 2-3 ay önce.

Ben bu konulardan pek anlamıyorum o yüzden videodan izledim kadarıyla konu şu: Eğer AMD işlemci kullanılıyorsa ve bilgisayarı tamir amaçlı falan bilmeden kötü niyetli birine verirsek tamir için , bilgisayara çekirdek seviyesinde çalışan virüs koyabilirmiş. Bunu antivirüs programları da anlayamıyormuş virüs donanım seviyesinde çalıştığı için. Ben bilgisayar özelliklerinden fazla anlamam ve bir gün bilgisayarımı bir bilgisayarcıya verirsem böyle bir durum olma olasılığı var mı?

AMD'ya ya özel bir durum değil bu. Her tür markanın veya modelin bu tarz açıkları olur, siz eğer çok dengesiz ve savunmasız kullanırsanız rahatlıkla çok kez virüs bulaştırabilirsiniz.

Bilgisayarcı konusunda ise, bu tarz bir şey yapacak insanlar vardır ama sizde gitmeyin o tarz insanlara. Daha güvenilir ve daha kaliteli iş yapan, müşterisini tanıdığınız insanlara emanet edin. Çoğunlukla virüs sokmak yerine parça çalarlar, onuda belirtiyim.

Bütçenize uygun en güçlü ve sorunsuz hangi işlemci varsa onu alın. Takılmayı bu konuya.

Intel 9. nesil 9600K'den beri Intel kullanıyordum. Spectre ve meltdown güvenlik açıkları için çıkan yamalarla Intel işlemcilerde performans düşürüldü.
13. işlemcilerde özellikle k serisinde işlemcilerde oksidasyon sorunu oldu. 14. nesil çıkıp 14. nesil çökme sorunları çıkınca arada onu da itiraf ettiler. 13 ve 14. nesile aşırı güç vermekten midir nedir çökme sorunları, işlemcilere geri dönülemez zararlar verildi. Bunları BIOS Update vs. ile çözdüklerini iddia ederken yine performans düştü ve bu düşüş bazı 13 ve 14. nesil işlemcileri 12. nesil seviyesine geriletti deniyor.
Intel bunları yaparken AMD BIOS Update ve Windows Update'ler ile performans arttırdı.
Bu sebeple yeni sistemim AMD işlemcili NVIDIA ekran kartlı.
Her platformun sistem toplamada ince noktası var. AMD'de ise RAM frekansı. Geçen aylardaki BIOS Update'lere kadar AMD DDR5 RAM'lerde 1:1 çalışmak için en fazla 6000 MHz desteklerken yeni BIOS Update'lerde 6400 MHz RAM frekansında işlemci ve RAM 1:1 (senkron) çalışabiliyor ve ben de 6400 MHz RAM'i 1:1 sorunsuz kullanıyorum. RAM'i alırken anakartımın uyum listesinde olmasına dikkat ettim. Bu listede olmaması RAM'in doğru çalışmaması demek değil ama test edilmiş ve anakartla sorunsuzluğu ispatlanmış bir seçenek daha cazip bence.

13.nesilde oksidasyon sorunu vardı. Ayrıca 13 ve 14.nesil işlemciler aşırı voltaj talep ettiği için stabilizasyonu bozuyordu. 100 dereceden bir şey olmaz bas voltajı dedikleri için bu durumdalar. Suçu da zamanında anakart üreticilerine atmıştı. Yüksek voltaj verdiklerine dair. Sonra BIOS güncellemeleriyle anakartların verdiği voltaj azaltıldı. Ama sorun anakarttan değil Intel işlemcilerin voltajı yüksek istemesiyle alakalı olduğu ortaya çıktı. Mecbur kabullendi Intel.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı