AMD pişmanlıklar; heyecanlar ve soru işaretleri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Öncelikle yaşadığın sorunlar dolasıyla geçmiş olsun. Ancak bir kaç konuya değinmek istiyorum. Öncelikle böyle yüksek ısı üreten bir sistem seçiyorsanız. Hava sirkülasyonunuz iyi olmalı. AMD/INTEL AMD/NVIDIA fark etmez. Seçtiğiniz anakart sorunlu bir model. MSI GAMING MPG X570 EDGE/PRO CARBON/GAMING PLUS modellerinden uzak durun. Ben yılbaşından önce az kalsın PRO CARBON alacaktım. Sonra 2 form gezince gördüm ki VRM ısı değerleri çok kötü ve daha bir sürü sorun yaşayan insan gördüm. AMD tabanında MSI markasından vazgeçtim. Yeni sistem topladım bende AMD tabanlı anakart olarak ASUS TUF GAMING seçtim. 3800X işlemcisinden çıkan Wraith Prism fanı eski sistemime taktım. Eski sistemimdeki işlemci Ryzen 5 2600 kasa ise THERMALTAKE View 28 Riing Edition sadece egzoz fanı bulunmaktaydı. Ekstra XIGMATEK GALAXY II PRO AT120 3x120mm fan paketi aldım. Fazla masrafa girmek istemedim. Soğutucu ve fanı takmadan önce CPU-Z programı ile CPU stress yaptım 30 dakika kadar sıcaklık 80-82 arasında idi. Soğutucuyu değiştirip öne 2 adet fan taktıktan sonra stress yaptığımda ise sıcaklık değerleri 59-60 derecede kaldı. Rx 590 Nitro+ ve Ryzen 5 2600 ile hiçbir sorun yaşamadım bu zamana kadar. Buna güvenerek Rx 5700 XT Nitro+ SE modelini seçtim yeni sistemime. Eğer ki sorun yaşarsam tabi ki NVIDIA kartlara geçerim. Umarım sorun yaşamam. SSD'ye gerek masraf yaptığını düşünüyorum. Corsair MP510 serisinden bir SSD tercih edebilirdin. Birde Pulse modeli bana biraz el bombası gibi geliyor o yüzden hep uzak durdum. Sistemdeki parçaları güzel seçmişsin ancak kasa ve anakart seçimin biraz kötü olmuş.

Marka takıntılı biri değilim fakat arkadaşlara kesinlikle katılıyorum İNTEL&NVİDİA uyumu çok iyi.

Sanıyorum ki bu saaten sonra yapabileceğim ya da geri döneceğim bir nokta olamayacak anakart kanadında. Nasıl performans alabilirim bunun da net bir cevabı yok. Belki Asus kanadına yönelebilirdim ama MSI suçu olabileceğini hiç düşünmemiştim.

Buna gelince. Aşağıdaki videoyu rehber alarak voltajı 1.3'e çektim ve Bios dahil hiçbir ekran gelmedi. Kalbimi gece vakti masaya bırakıp ruhum arşa çıkıyordu az daha. Neyse BIOS pilini söküp 1 dakika kadar bekleyince eski değerlerine geri döndü sistem.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

CPU konusunda Ryzen serisine güvenim tam. Ancak ekran kartı tedirgin etmiyor değil. Bende deneyimleyip göreceğim RX 5700 XT SE modelini. Eğer ki baş ağrıtırsa üzerine 700-800 koyup 2070 Super alacağım. 700-800 ciddi bir rakam ama 3700-3800 de ciddi bir rakam.

Bunu AMD ile genellendirmek çok saçma. Stok fan kullanırsan olacağı bu, ayrıca kendin de söylüyorsun kasa küçük vs. diye. Kasan küçük, fan stok ve kasanın fanları da kötü sanırım. Sirkülasyon da yoktur sanırım, anlattığına göre. Ona Intel bile taksan aynı olacak. AMD kullanıyorum, yük altında 65 dereceyi geçmiyor.

Çok doğru yukarıda belirttiğim örnekte ki gibi hava sirkülasyonu çok önemli 2 fan ve Wraith Prism ile 20 derece fark çıktı ortaya.

Geniş bir kasa ve stok olmayan bir fan ile yine deneceyeceğim çünkü anakart ve işlemci masrafına tekrar giremeyeceğim. Ha intelden girsem çok daha kararlı sistem olacağına inancım tam. Yine de dereceler düzelirse tabii ki yeni değerleri paylaşacağım. Ancak suçu stok fana bulmak da bana pek mantıklı gelmiyor. Madem soğutmayacak böyle ışıl ışıl fanı ne diye koyar Amd aklım almıyor

Stok fana göre değişir. Bâzı işlemcilerinin stok fanları kötü. Örneğin; senin aldığın işlemcinin. Benim işlemcimin stok fanı oldukça iyi. Hiç değiştirmedim ve yük altında 65 dereceyi geçmiyorum. PUBG gibi çok ağır oyunlar oynarsam 70'i görür maksimum. Geniş bir kasa ile deneyip tekrar değerleri yazarsanız seviniriz. Değerler Intel'e göre yine ufak bir biçim de yüksek olabilir ama göz ardı edilebilecek değerler olacak diye düşünüyorum. O sıra da performans söz konusu.

Wraith Prism kalitesiz bir soğutucu değildir. Maddi yönden toparlanana kadar idare edecek bir soğutucu. 3900X ile çok sıcak olmayan değerler yakalayan tanıtım videoları gördüm. Ancak kasa çok önemli ekran kartı zaten piyasadaki en büyük kart yaydığı sıcaklıkta haliyle yüksek birde hava sirkülasyonu çok kötü olunca böyle bir sonuç çıkmış. Birde MSI'ın AMD kanadında kalitesiz işleri üstüne tuzla biber olmuş. Birde INTEL bir işlemci alsaydın daha maliyetli olurdu.
Hangi işlemciyi kullanıyorsunuz acaba çok merak ettim. 3000 serisi Ryzen 7 ve 9 serisinin hepsinde Wraith Prism gönderiliyor stock soğutucu olarak. INTEL kanadında fan çıkmıyor zaten.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…