AMD R9 M265X ekran kartı iflas etti

Makaleler
24
Yer
Kars
Ekran kartları da bir çeşit işlemcidir. Ekran kartlarinin ömürlerinin kısa olduğu fikrine katilmiyorum ben.
Toshiba Satellite P50-B-11U Dizüstü bilgisayar kullanıyorum. 2015 Ekim ayında almıştık.

İşlemci: Intel Core i7 4720HQ
Ekran kartı: AMD R9 M265X

Ancak, AMD R9 M265X ekran kartı, 2018'in haziran ayında iflas etti. Öldü yani kart çalışmıyor. Ancak işlemcide en ufak bir kusur dahi yok hala. Bu durumda, ekran kartları daha kısa ömürlü. Hem ekran kartı ve işlemci aşağı-yukarı aynı sıcaklık aralıklarında çalışıyorlardı.

İşlemci oyun içi: 92-93 derece
Ekran kartı oyun içi: 89-90 derece

Yaşadığın sorunun BGA kaynaklı bir sorun olmadığını nereden biliyorsun? Ekran kartında problem çıkması zar yapısında bir problem var demek değildir. Harici grafik kartı arızalarının %95'i BGA yapısından kaynaklı arızalardır. Haklı olduğunuz kısım sadece AMD GPU'larda bu daha yaygındır o kadar.

Kısaca ekran kartlarının ömrü daha kısadır demek tamamen cahilliktir. Sadece soketli tasarım mı daha sağlam (PGA,rPGA,LGA vb...) yoksa PCB'ye gömülü (BGA) tasarımı mı daha sağlam diye yargı yapabilirsiniz.

Yaşadığın sorunun BGA kaynaklı bir sorun olmadığını nereden biliyorsun? Ekran kartında problem çıkması zar yapısında bir problem var demek değildir. Harici grafik kartı arızalarının %95'i BGA yapısından kaynaklı arızalardır. Haklı olduğunuz kısım sadece AMD GPU'larda bu daha yaygındır o kadar.

Kısaca ekran kartlarının ömrü daha kısadır demek tamamen cahilliktir. Sadece soketli tasarım mı daha sağlam (PGA,rPGA,LGA vb...) yoksa PCB'ye gömülü (BGA) tasarımı mı daha sağlam diye yargı yapabilirsiniz.
Size şöyle diyim, ekran kartımın sürücüsünü kurunca sistemin donmasına sebep oluyor. Ekran kartını devredışı olarak kullanıyorum. Intel HD Graphics 4600 ile kullanmaya devam ediyorum. Fakat tuhaf bir durum var. Ekran kartı çalışmamasına rağmen, HWinfo üzerinden ekran kartımın bilgilerine erişebildim. Demek ki anakart ekran kartımı tanıdı. Ancak, ekran kartı belleğini ve ekran kartının işlemci hızını falan yanlış gösteriyor. Bu ne tür bir arızanın ispatıdır?

Ekran kartımın özellikleri:

Bellek: 2 GB GDDR5
Bit: 128 Bit
Nanometre boyutu: 28nm
Ekran kartı maksimum işlemci frekansı: 625 MHz
Ekran kartı bellek frekansı: 1000 MHz (5000 MHz efektif frekans)

Ancak, bilgilerin çoğunu artık yanlış gösteriyor gibi. Ancak ekran kartının modelini vs. diğer bilgilerini doğru göstermiş kart arızalı olmasına rağmen.
Adsız.png

Son düzenleme:
Size şöyle diyim, ekran kartımın sürücüsünü kurunca sistemin donmasına sebep oluyor. Ekran kartını devredışı olarak kullanıyorum. Intel HD Graphics 4600 ile kullanmaya devam ediyorum. Fakat tuhaf bir durum var. Ekran kartı çalışmamasına rağmen, HWinfo üzerinden ekran kartımın bilgilerine erişebildim. Demek ki anakart ekran kartımı tanıdı. Ancak, ekran kartı belleğini ve ekran kartının işlemci hızını falan yanlış gösteriyor. Bu ne tür bir arızanın ispatıdır?

Ekran kartımın özellikleri:

Bellek: 2 GB GDDR5
Bit: 128 Bit
Nanometre boyutu: 28nm
Ekran kartı maksimum işlemci frekansı: 625 MHz
Ekran kartı bellek frekansı: 1000 MHz (5000 MHz efektif frekans)

Ancak, bilgilerin çoğunu artık yanlış gösteriyor gibi. Ancak ekran kartının modelini vs. diğer bilgilerini doğru göstermiş kart arızalı olmasına rağmen.
Eki Görüntüle 426241
Grafik işlemcinin kendisi değil, BGA yapısında arıza var. Zar yapısının ünitelerinde bir problem olsaydı o cihazdan kesinlikle görüntü alamazdınız. BIOS modlanıp harici iptal edilip görüntünün Intel'e verilmesi gerekecekti. Aynı şekilde BGA arızaları için de geçerli olabilir fakat her lehim bilyesinin hemen hemen farklı görevi olduğu için bu biraz şansla alakalı. Ekran kartınız aslında çalışıyor ama işletim sistemi çekirdek sürücülerine komut gönderemiyor siz kapattığınız için. Yani aslında kapalı değil. Kapatmak için BIOS'dan seçenek olması gerekiyor Lenovolar gibi. Ve ya BIOS'unuz modlanacak. Siz aygıt yöneticisinden kapatsanız bile harici GPU çalışır ama çekirdek sürücüsü ile Windows iletişim kuramaz.

Grafik işlemcinin kendisi değil, BGA yapısında arıza var. Zar yapısının ünitelerinde bir problem olsaydı o cihazdan kesinlikle görüntü alamazdınız. BIOS modlanıp harici iptal edilip görüntünün Intel'e verilmesi gerekecekti. Aynı şekilde BGA arızaları için de geçerli olabilir fakat her lehim bilyesinin hemen hemen farklı görevi olduğu için bu biraz şansla alakalı. Ekran kartınız aslında çalışıyor ama işletim sistemi çekirdek sürücülerine komut gönderemiyor siz kapattığınız için. Yani aslında kapalı değil. Kapatmak için BIOS'dan seçenek olması gerekiyor Lenovolar gibi. Ve ya BIOS'unuz modlanacak. Siz aygıt yöneticisinden kapatsanız bile harici GPU çalışır ama çekirdek sürücüsü ile Windows iletişim kuramaz.
Benim bilgisayarımın yapısı aslında farklı. HDMI Çıkışı bile Intel HD Graphics 4600'den geliyor. Anakart, asıl ekrana görüntüyü veren ekran kartını Intel'in içerisindeki dahili Intel HD Graphics olarak ayarlamış. Yani harici ekran kartı sadece 3D görüntü işleyici olarak atanmış fiziksel olarak sanırım?

İllallah ettiren toshibanin x70 p 70 serilerindeki r9m265x ler firsatiniz varken kurtulun derim baskada bisey demem.
Toshiba Satellite P50-B/P50t-B serisinde kronik R9 M265X çip sorunu var, bende de aynı durum söz konusu (P50-B-116 kullanıyorum). Böyle bir durumun olması, GPU'ların kısa ömürlü olduğunu göstermez.

Çipi yaptırdınız mı?

Toshiba Satellite P50-B/P50t-B serisinde kronik R9 M265X çip sorunu var, bende de aynı durum söz konusu (P50-B-116 kullanıyorum). Böyle bir durumun olması, GPU'ların kısa ömürlü olduğunu göstermez.

Çipi yaptırdınız mı?
Hayır çipi henüz yaptırmadık. Lakin ben Didim'de oturuyorum. İstanbul epey uzak. Resmi Toshiba teknik servisi bizden uzak. Kargoda cihaza birşey olur mu bilemeyiz ama servise yine de kargo ile göndereceğiz artık... Keşke bizim Didim'de UPS kargo falan olsa... Onlar kaliteli ama bizim burada UPS kargo yok. Bize en yakın UPS kargo Söke'de var.
Sen de sorun çıktı diye genelleme yapip kısa ömürlü diyemezsin, bu yanlış bir yaklaşımdır.
Olabilir fakat, ben zaten AMD ekran kartları için konuştum daha çok. Zaten bahsettiğim ekran kartı AMD. Biraz cümle düşüklüğüm sebebiyle genellemiş olarak algılanmış olabilir. Üzgünüm.
Anladığım kadarıyla ekran kartım ile anakarta temas eden pinlerden bazıları veya birtanesinde temas sorunu oluştu. Bu da, ekran kartımın anakart ile doğru veri transferi içerisinde olmamasına sebep oluyor. Yani bir nevi veri hatası sonucu, ekran kartı istikrarlı bir şekilde çalışamadığı için, sistemin donmasına sebep oluyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı