AMD Radeon RX 5700 XT hakkında

Forumda hemen hemen her gün, yeni bilgisayar toplayacak veya yeni bir ekran kartı alacak arkadaşlar bu ekran kartı hakkında bilgi almak için konu açıyor. Bende bu arkadaşları bilgilendirmek ve bir fikir vermek amacıyla bu kart ile yaşadığım tecrübeyi ve bu tecrübe sırasında yaptığım araştırmalardan edindiğim bilgileri paylaşmak için böyle bir konu açma gereği hissettim.

Öncelikle insanların bu kartı neden tercih etmek istediklerini anlayabiliyorum. Kart fiyat/performans ürünü dediğimiz, gerçekten fiyatına göre çok iyi bir performans veren, bir kart. Bende kullandığım süre boyunca performansından gayet memnun kaldım. Fakat kartta ilk çıktığı günden beri süre gelen bazı sorunlar mevcut. Bu sorunları 2 grupta ele almak mümkün;
1. AMD kaynaklı sorunlar. en çok görülen ve forumlarda en çok şikayet edilen; siyah ekran hatası ve WattMan hatası gibi sorunlar. Bunların Driver kaynaklı sorunlar olduğu söyleniyor.
2. Kartı özelleştiren firmalardan (MSI, ASUS vb.) kaynaklı sorunlar. VRAM padlerinin koyulmaması, soğutma bloğunun karta doğru şekilde monte edilmemesi vb. gibi sorunlar.

Ben yaklaşık 7 ay önce, incelemelerde ortalamada en iyi kart olarak gösterilen ve 2. gruptaki sorunların olmadığı MSI RX 5700 XT Gaming X modelini satın aldım. Ama maalesef bana 1. gruptaki sorunların olduğu bir kart denk geldi. Kartta AMD kaynaklı 2 sorunda, siyah ekran hatası ve WattMan hatası, mevcuttu ve kartın sıcaklık değerleri yükte 80' dereceyi geçiyordu. İnternette bu sorunların çözümünün olup olmadığını araştırdığımda, çözüm olabilecek 2 seçeneğin olduğu yazılıyordu.

1. undervolt denilen, kartın frekans ve güç değerlerinin manuel olarak atanması yöntemi. Bunun yapılmasının sebebi, otomatik kullanımda kartın kendi frekans değerlerini ayarlayamaması ve bunun sonucunda siyah ekran hatası vermesi. Dolayısıyla kartın frekans değerlerinin manuel olarak atanması sorunu giderebilir.
2. bu sorunların Driver kaynaklı olduğu, beta(opsiyonel) sürücünün kullanılmaması gerektiği, sorunsuz bir WHQL Driver bulup DDU (Driver display uninstaller) ile temiz kurulum yapılması gerektiği.

Ben bu yöntemleri tek tek denedim. Fakat bende, sorunlara bir çözüm olmadı. Sadece undervolt yapmak kartın yükteki sıcaklık değerlerini 70' derecelere düşürdü. Kullandığım ilk günden son güne kadar bu sorunları ne yaptıysam çözemedim. Gelen hiçbir Driver'da sorunları gideremedi. Oyun oynarken siyah ekran hatası alıp bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalıyorum (özellikle arkadaşlar ile girilen rekabetçi oyunlarda çok sorun oluyor). Kartın daha serin çalışmasını sağladığından dolayı bilgisayarı her açtığımda, frekans ve voltaj değerleri ve fan ayarlarını tekrardan yapmak zorunda kalıyorum. Dolayısıyla oyun oynamak için ayırdığım kısıtlı vaktin büyük bir kısmı oyun oynamaktan çok bunlarla uğraşmakla geçiyordu.
Sonunda 2 hafta önce alıcısı çıktı ve kartı sattım. Benim 7 ay boyunca yaşadığım tecrübe bu şekilde sonuçlandı.

Kartları almayı düşünen ve kararsız kalan arkadaşlara gelince, bu kartlarda bu gibi sorunların mevcut olduğu bir gerçek. Bunu sadece ben yaşadığım tecrübeden dolayı söylemiyorum. Birçok yerli yabancı forumlardaki ve AMD'nin kendi forumlarındaki şikayet konuları, teknoloji sitelerinde çıkan haberler bu gerçeği gösteriyor.
Bu şu demek değil, bu kartı satın alıyorsun ve bu sorunlarla birlikte geliyor. Bu kartları sorunsuz kullananlar da mevcut. Sadece bu kartlardan sorun yaşayanlar normalden fazla olduğu için bu kartları satın alıp sorun yaşama olasılığı normalden daha fazla. Bu kartları satın alıp sorunsuz kullanman da gayet mümkün.
Teknolojinin şans işi olduğu söylenir, ortada böyle gerçekler varken, bu kartları satın almak istiyorsanız, o şans oranını düşürdüğünüzü unutmayın.

Bu durumları göze alarak satın almak isteyen arkadaşlar için kendi araştırmalarımdan vardığım sonuçlara göre model tavsiyelerim;
1. Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ ( bu modelde sorun yaşayanlar daha az )
2. Gigabyte Radeon RX5700 XT Aorus ( şikayet konularında çok az rastladığımdan dolayı )
3. MSI Radeon RX 5700 XT Gaming X ( her ne kadar ben sorun yaşasam da hala tavsiye edilen modeller arasında )
4. ASUS TUF 3 Radeon RX 5700 XT Evo ( burada dikkat Evo ibaresi ile yenilenmiş olan modeli )

Yukarıda belirtiğim 2. gruptaki sorunlara sahip modeller;
1. MSI evoke serisi, Mech serisi.
2. ASUS ROG STRIX Radeon 5700 XT
3. ASUS TUF 3 Radeon RX 5700 XT.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sapphire Nitro+ kullanıcısı olarak söylüyorum bahsi geçen sorunların hiçbirini yaşamadım. Benim şanslı olduğumdan olabilir ya da üreticinin iyi bir kart yapmasından kaynaklı olabilir (bence ikincisi :) ). Çıkarımlarına katılıyorum. Yaşanan yazılımsal problemlerin vehametine rağmen elüm RTX kartlara gitmedi :). Bilgiler için teşekkür ederim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı