İnceleme XFX AMD Radeon™ RX 5700 XT Triple Dissipation İncelemesi

İkinci elde 2023 Nisan ayında ekran kartını 2000 TL görünce bu fırsat kaçmaz deyip aldım.

XFX RX 5700 XT Triple Dissipation adında da anlaşılacağı gibi üç fanlı soğutma sisteminden faydalanan bir kart olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mimari, soğutma ve bağlantılar

Navi, ilk RDNA tipi mimari (Radeon DNA) temel alınarak oluşturulmuştur. Bu, şu hedefleri içeren tam bir revizyondur: Bir önceki nesile göre daha iyi performans ve daha düşük tüketim sunar. Birincisi, kullanım ömrü çok kısa olacak olan AMD Radeon VII'de zaten olduğu gibi 7 Nm'lik üretim süreci halihazırda mevcuttu, ama bu sefer AMD, NVIDIA'nın RTX grafik kartlarında olduğu gibi HBM2 belleğini düşürerek GDDR6'ya döndü. HBM2 modülleri çok verimli olsalar bile çok pahalıdırlar ve grafik çipinin etrafına yerleştirildiğinden ve bir ara eleman gerektirdiğinden tasarımları oldukça karmaşıktır.

Ekran Alıntısı.PNG


xfx-rx-5700-xt-triple-dissipation-overclocking-17.jpg


7 nm üretim sayesinde AMD, RX 5700 XT'de Boost Frekans olarak 1905 MHz'e çıkarabiliyor. Frekans açısından Radeon VII'den ve 1800 MHz'den daha iyi ve RX Vega 64'ün 1546 MHz'sinden önemli ölçüde daha iyi görünmektedir. Son olarak, AMD PCI-e 4.0 X16 desteğini bu yeni Navi mimarisine ekledi.

Navi çipinin yüzey alanı 251 mm²'dir, 64 akış birimi ve 40 hesaplama birimi dahil olmak üzere yaklaşık 10,3 milyar transistör içerir. Bu da bize 40 X 64, 2560 SP verir. TDP tarafında ise 225 W'a varan bir güç tüketimi mevcuttur.

Model
Shader Units​
Rops​
Core Clock​
Boost Clock​
Memory Clock​
Gpu​
Transistor​
Memory​
XFX RX 5700XT TD​
2560​
64​
1605 Mhz​
1905 Mhz​
1750 Mhz​
Navi 10​
10300M​
8 GB, GDDR6, 256-bit​

Soğutma:
Bu, XFX RX 5700 XT "Triple Dissipation" olarak adlandırılmıştır. Üç fanlı bir soğutma sistemi kullandığını anlamak için anlamak için sihirbaz olmaya gerek yok. Çoğu XFX modelinde olduğu gibi kart, mat siyah kaplamayla gelmektedir.

4.PNG


Kartın boyutları 326 mm uzunluğunda, 44 mm kalınlığında ve 148 mm yüksekliğindedir. İnceliği sayesinde kart yalnızca iki yuva alanı kaplar. Ön tarafta üç fan, radyatörün grafik çipiyle ve PCB'nin çeşitli bileşenleriyle temas halinde kalmasını sağlamaktan sorumludur. Orta konuma yerleştirilen fanın ölçüsü 100 mm, iken dıştaki iki fanın ölçüsü ise 90 Mm'dir.

5.PNG


Üç fanda da 11 adet fan yaprağı bulunur. Ayrıca kartın belirli sıcaklık altında da bu fanlar durmaktadır ve gürültü oluşturmaz. Son olarak bu model iki adet BIOS'a sahiptir. "sessizlik" ve "performans". Olarak ikiye ayrılır, varsayılan olarak en yüksek performansı sunan BIOS seçilidir. Sessiz versiyon daha düşük seviye de hava akışı eğrisine sahip olup, daha düşük gürültü oluşturur.

Radyatör:
Radyatör iki ayrı parçadan oluşur. Grafik yongasındaki ısının dağıtılmasından ve bellek yongalarına soğuk hava getirilmesinden sorumlu olan parçadır. Bunlar bir plakasının yanı sıra termal padlerle kaplıdır.

6.PNG


Radyatörün üzerinden dört adet 6 Mm'lik bakır ısı borusu bulunur. Navi çipinin temas ettiği kısım da çip sıcaklığını düşürmek için bakırdan yapılmıştır. Arkada, görevi PCB'yi olası darbelere karşı korumak ve aynı zamanda kartın arkasında biriken ısıyı dağıtmak olan bir arka plaka bulunur.

Bağlantılar:
Karta güç sağlamak için üst kısımda 8 pin ve 6 pin olmak üzere iki konektör bulunur. XFX minimum 600 watt güç kaynağı kullanılmasını önerir. Son olarak kartta video çıkışları açısından görüntü sağlamak amacıyla üç adet DisplayPort ve bir HDMI bağlantı noktası bulunmaktadır.

7.PNG


8.PNG


Teknik özellikler:

Frekans açısından incelendiğinde, temel olarak frekans 1755 MHz'de duyurulurken Boost frekans kısmında ise 1905 MHz'de zirveye ulaşmaktadır. 8 GB G-DDR6 bellek, 256 bit veriyolunda 1750 MHz'de (14 Gbps) çalışır.

Okunan bilgilerin gerçekten doğru olduğunu doğrulamak için GPU-Z'den küçük geçiş. GPU frekansı aslında 1755 MHz'dir ve Boost frekans 1905 MHz'dir. NVIDIA'nın aksine, burada Boost frekansı bir tepe frekansıdır. Pratikte sahip olacağınız frekans, AMD'nin Oyun Saati olarak sattığı bir ara frekans bulunmaktadır.

gpuz-xfx-rx-5700-xt-triple-dissipation-overclocking-1.jpg


PCB:

Navi çipinin yüzey alanı 251 mm²'dir, 64 akış birimi ve 40 hesaplama birimi dahil olmak üzere yaklaşık 10,3 milyar transistör içerir. Bu da bize 40 X 64, 2560 SP verir. TDP tarafında ise 225 W'a varan bir güç tüketimi mevcuttur.

Şimdi VRM, Voltaj Regülatör Modülü, yani voltaj düzenleme modülü gözüme çarpıyor. İlk olarak, GPU'ya doğru voltaj ve akımla güç sağlayacak voltaj kontrol cihazı 6 fazı yönetecek olan OnSemi NCP81022N çipidir olarak gözükmektedir. Faz sayısı genellikle grafik yongasının mevcut gereksinimine göre belirlenir. Ne kadar akım gerektirirse o kadar fazla faz vardır. Genellikle markaların üst seviye modellerinde referans ve giriş seviye modellere göre daha fazla faz bulunur.

Daha sonra burada OnSemi markasının NCP302155'te kod adlı MOSFET'leri mevcuttur. Mosfetler serin tutulması gereken parçadır ve genellikle üzerlerine bir radyatör bulunur. GPU'muz 12 veya 5 voltta değil, genellikle 1 volt civarında bulunan daha düşük bir voltajda çalıştığından, doğru akımı dönüştürecek olanlar bunlardır.

9.PNG


Bellek yongaları:

Bellek kontrolcüsü OnSemi NCP81022 yongası tarafından kontrol edilir. GDDR6 bellek yongalarına gelince, bunlardan sekiz tane var ve Micron tarafından üretiliyor. D9WCW MT61K256M32JE-14: A kod adını taşımaktadırlar.

Kişisel deneyim;

Kalınlığın düşük olması da bir avantaj ancak diğer RX 5700 XT'lere göre daha yüksek sıcaklıklara neden oluyor. Hava sirkülasyonunun iyi olduğu bir kasa sıcaklıkları azaltacak ve kontrol altına almak için oldukça önem taşıyacaktır. DirectX 12_1 desteklenir bu sebeple Alan Wake 2 ve sonrasında gelecek mesh shader içeren oyunlar teknik olarak desteklenmez, oyun açmak mümkün olsa bile performans son derece kötüdür. Çünkü; artık oyunlar DirectX 12_2 Ultimate desteği ile birlikte gelen mesh shader kullanır. NVIDIA RTX 2060 6 GB bile bu durumda RX 5700XT'den daha iyi performans sunacaktır. RDNA1 serisinde bu destek mevcut değil. AV1 codec desteği yok. Günümüzde özellikle 8K videolarda AV1 desteği ile birlikte gelir. YouTube'da çoğu 8K video bu codec ile birlikte oynatılır ve donanımsal olarak desteklenmediği için takılarak, donarak oynatılır. Yayıncılık yaparken de AV1 Codec'i diğer codeclere göre de daha keskin detaylar sunarken daha düşük dosya boyutu sağlar. Son olarak AMD'nin piyasaya sürdüğü FidelityFX 3.0, Frame Generation desteğini görmek gerçekten güzeldir. Saf performans olarak çoğu durumda rakibi RTX 2070'i çoğu durumda geride bırakıyor.

Avantajları;
  • Önceki nesile göre büyük performans artışı
  • Arka plaka
  • PCI-Express 4.0 X 16
  • 7 nanometre üretim süreci
  • DSC 1.2a desteği 8K 60 Hz'yi mümkün kılar
  • FidelityFX 3.0, Frame Generation ve Radeon Gecikme Önleyici
Dezavantaj;
  • Oyun oynarken gürültülü
  • Hız aşırtma karmaşıktır
  • Sürücü hataları
  • Yüksek sıcaklıklar
  • Işın izleme (Ray Tracing) desteği yok
  • Performansa göre yüksek güç tüketimi
  • CrossFire desteklenmez
  • DirectX 12_2 Ultimate desteği yok
  • AV1 codec desteği yok
 

Geri
Yukarı