AMD Ryzen 3600X ve GTX 1660 Ti sistem sıcaklık sorunu

Alperen06

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar, bu gün itibari ile aşağıdaki sistemi toplamış bulunmaktayım.

Anakart: ASUS TUF B450- PRO Gaming 4400 MHz (OC)
İşlemci: AMD Ryzen 3600X.
Ekran kartı: ASUS TUF 3 GTX 1660 Ti OC 1890 MHz.
SSD: Kingston A2000 500GB PCI-e NVMe SSD.
Kasa + PSU: Corsair Carbide + 650W, 80+ PSU.
RAM: 2 X HyperX Fury 8 GB 3200 MHz CL 16 RAM.

Sistemim ile alakalı birkaç sorum var.

Öncelikle işlemci sıcaklığım boşta 55 derecelerde seyrediyor. Stok fan kullanıyorum (AMD Wraith Stealth). CS:GO'da deathmatch serverına girdiğimde ise bu sıcaklık değeri 70-75 derecelere çıkıyor. Bu normal midir? Düşürmek için neler yapabilirim?

Sistemimin genel halini görebilmek, fan hızlarımı gözlemlemek, pratik bir şekilde oyun, günlük kullanım ayarları arasında geçiş yapabilmek adına kullanabileceğim, doğrudan aldığım bileşenlerin üreticileri tarafından sağlanan uygulamalar var mı? Eğer var ise paylaşabilir misiniz lütfen?

Bunun dışında genel olarak kullanmamı önerdiğiniz, pratik ve efektif uygulamalar var mıdır? Sistemi daha yeni toparladığım için mümkün olan bütün veriyi görüntülemek ve analiz etmek istiyorum.

Merhabalar, bu gün itibari ile aşağıdaki sistemi toplamış bulunmaktayım.

Anakart: ASUS TUF B450- PRO Gaming 4400 MHz (OC)
İşlemci: AMD Ryzen 3600X.
Ekran kartı: ASUS TUF 3 GTX 1660 Ti OC 1890 MHz.
SSD: Kingston A2000 500GB PCI-e NVMe SSD.
Kasa + PSU: Corsair Carbide + 650W, 80+ PSU.
RAM: 2 X HyperX Fury 8 GB 3200 MHz CL 16 RAM.

Sistemim ile alakalı birkaç sorum var.

Öncelikle işlemci sıcaklığım boşta 55 derecelerde seyrediyor. Stok fan kullanıyorum (AMD Wraith Stealth). CS:GO'da deathmatch serverına girdiğimde ise bu sıcaklık değeri 70-75 derecelere çıkıyor. Bu normal midir? Düşürmek için neler yapabilirim?

Sistemimin genel halini görebilmek, fan hızlarımı gözlemlemek, pratik bir şekilde oyun, günlük kullanım ayarları arasında geçiş yapabilmek adına kullanabileceğim, doğrudan aldığım bileşenlerin üreticileri tarafından sağlanan uygulamalar var mı? Eğer var ise paylaşabilir misiniz lütfen?

Bunun dışında genel olarak kullanmamı önerdiğiniz, pratik ve efektif uygulamalar var mıdır? Sistemi daha yeni toparladığım için mümkün olan bütün veriyi görüntülemek ve analiz etmek istiyorum.

Bu sıcak yaz günlerinde sıcaklıklarınız normal hele ki işlemciniz 3600X gibi bir canavarken.
Sıcaklığı düşürmek mümkün lakin performans kaybedersiniz.

Bu sıcak yaz günlerinde sıcaklıklarınız normal hele ki işlemciniz 3600X gibi bir canavarken.
Sıcaklığı düşürmek mümkün lakin performans kaybedersiniz.

Anladım hocam, peki fan ayarlarımı vb şeyleri görüntülemek için kullanabileceğim ASUS'a özel bir program var mıdır? ROG serisi laptoplardaki gibi profiller arası hızlı geçişler yapmama olanak sağlayacak?

Anladım hocam, peki fan ayarlarımı vb şeyleri görüntülemek için kullanabileceğim ASUS'a özel bir program var mıdır? ROG serisi laptoplardaki gibi profiller arası hızlı geçişler yapmama olanak sağlayacak?

ASUS kullanmadığım için net bir bilgim yok lakin ASUS'a özel olmasa bile ekran kartınızı MSI Afterburner ve GeForce Experience gibi programlar ile yönetebilirsiniz.

Ani sıçramalar yoksa CPB kapalıdır ama stok fan için "normal" değerler. Daha düşük sıcaklıklar için hava ya da sıvı soğutma düşünebilirsiniz.

CPB'nin ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok hocam. BIOS üzerinden sadece RAM hızlarımı değiştirdim, bunun dışında hiçbir şey yapmadım. Bir de biraz saçma bir soru olacak ama, CPU'nun termal macun ile temas eden kısmında jelatin bulunmuyor değil mi? Hayatımda ilk defa sistem kurdum, kontrol etmedim jelatin olup olmadığını. :D.

CPB'nin ne olduğu konusunda hiçbir fikrim yok hocam. BIOS üzerinden sadece RAM hızlarımı değiştirdim, bunun dışında hiçbir şey yapmadım. Bir de biraz saçma bir soru olacak ama, CPU'nun termal macun ile temas eden kısmında jelatin bulunmuyor değil mi? Hayatımda ilk defa sistem kurdum, kontrol etmedim jelatin olup olmadığını. :D.

Anlık olarak işlemcinin bir çekirdeğine güç verip kısmi ısı yaratan bir olay. Otomatik olarak meydana gelen bir işlem. BIOS'ta Core Performance Boost olarak geçmektedir. Diğer konuda da; eğer jelatin olsaydı ve sistem bu şekilde kurulsaydı ısıyla beraber yanıp çoktan size olay çıkartırdı diye düşünüyorum 😅

Anlık olarak işlemcinin bir çekirdeğine güç verip kısmi ısı veren bir olay. Otomatik olarak meydana gelen bir işlem. BIOS'ta Core performance Boost olarak geçmektedir. Diğer konuda da; eğer jelatin olsaydı ve sistem bu şekilde kurulsaydı ısıyla beraber yanıp çoktan size olay çıkartırdı diye düşünüyorum 😅

Hahahaha :D hocam peki son birkaç soru sorayım size. Şu an CS:GO menüsünde işlemcim 70 derecede çalışmakta. Servera giriş çıkışlarımda anlık 12-13 derece arası sıcaklık yükselmesi gözlemledim. Bu normal midir? BIOS üzerinden CPU fan devrini maksimuma çıkarmamı önerir misiniz? CPB'yi kapatmam ne kadarlık bir ısı ve performans değişimi sağlar bana eğer açık ise tabii? En son olarak da şunu sormak istiyorum, kullandığım CPU'nun sıcaklık değerleri kaç derecenin üstüne çıkarsa endişelenmeliyim?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı