AMD Ryzen 5 3600 fan hızlanıp yavaşlama sorunu

blacksea7x

Hectopat
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
105

Dosya Ekleri

  • ass.png
    ass.png
    64,8 KB · Görüntüleme: 57
Nasıl kapatabilirim bilgi verebilir misiniz?

Hayır kapatma olur mu öyle şey yahu. Mouse hareketinde bile işlemciye yük bineceği için anlık voltaj ve frekans artışından ötürü yapıyor. Boştayken 300 MHz'e kadar düşüyor, anlık bir fare hareketi bile frekansı fırlatıyor. Fanların ramp up ve down süreleri ile oynayabilirsin, sıvı soğutma var ise sıvı sıcaklığına ayarlaman gerekiyor; eğer o özellikte bir sıvı soğutman yok ise sabit devire ayarlayabilirsin, belli bir dereceden sonra artışa geçir.

Kısacası fan hızı eğrisini kendin belirle.
 
Fan hızı eğrisi ayarlasa ne olacak? Hadi diyelim en düşüğe çekti fan hızını, bu derece anlık firlamalarda yine aynı sıcaklığa ulaşacak, bu sefer daha fazla ısınacak sistem. 3600 stok fan ile ısı sorunu yaşayan bir işlemci, CPB kapatmak önerilir genelde bu işlemci için, stok fan kullanılıyorsa tabii. Isı sorunu olmasa bile bu anlık firlamaların önüne stok fan ile gecemezsin. CPB açık olduğu sürece çekecek bu fanın dengesiz yükselme-alçalma sesini.
 
Son düzenleme:
Fan hızı eğrisi ayarlasa ne olacak? Hadi diyelim en düşüğe çekti fan hızını, bu derece anlık firlamalarda yine aynı sıcaklığa ulaşacak, bu sefer daha fazla ısınacak sistem. 3600 stok fan ile ısınma sorunu yaşayan bir işlemci, CPB kapatmak önerilir genelde bu işlemci için, stok fan kullanılıyorsa tabii. Isı sorunu olmasa bile bu anlık firlamaların önüne stok fan ile gecemezsin. CPB açık olduğu sürece çekecek bu fanın dengesiz yükselme-alçalma sesini.

Yahu bu adam niye aldı bu işlemciyi? CPB kapatınca 300 MHz'den 2000'lere yine anlık olarak fırlamayacak mı? Genelde önerilir ne demek? Fan sesi rahatsız ediyor diye işlemciyi kullanma diyorsun böyle bir akıl tutulması görmedim.

Fan eğrisini agresif değil de eğimi düşük ayarlarsan bu şekilde yüzde 30 hızdan bir anda yüzde 60'lara inip çıkmayacak. Smart fan üzerinden kolaylıkla yapılacak bir şey. Bunun stok fan ile ilgisi yok. Koskoca firma stok fan ile çalışamaz işlemci mi yolluyor yani bir tek siz mi fark ettiniz akıl edemediler mi? Herkes zaten güne başlarken 4 saat Cinebench açıyor muhakkak. Olmazsa olmaz.
 
@darthnorth Stok fan ile çalışamaz diye bir şey yazmış mıyım tekrar oku bakayım. Alırsın doğru düzgün CPU soğutucu icabında OC yaparak kullanırsın. Başlığa iyi bak, orada ne yazıyor bir oku, fanın ani hızlanıp yavaşlaması yazıyor, buna sebep olan etken CPB yani dengesiz voltaj sıçramaları. 3600'e göre bir fan eğrisi öner bakalım yapsın arkadaş görelim işe yarayacak mı yaramayacak mı? %30 fan hızındayken voltaj sıçradığında %40 fan hızına değil %50'ye fırlayacak fan hızı emin ol. Ya o fan sesine katlanacaksın ya CPB kapatacaksın ya da kaliteli bir CPU soğutucu alacaksın bu kadar basit. İstediğin fan eğrisini yap CPB açık iken o fan hızı anlık olarak yükselecek. İstediğin kadar silent moda al bu sefer işlemciyi haşlarsın oyunlarda. Konuşmak için konuşma, hadi bak işine.
 
@darthnorth stok fan ile çalışamaz diye bir şey yazmış mıyım tekrar oku bakayım. Alırsın doğru düzgün CPU soğutucu icabında OC yaparak kullanırsın. Başlığa iyi bak, orada ne yazıyor bir oku, fanın ani hızlanıp yavaşlaması yazıyor, buna sebep olan etken CPB yani dengesiz voltaj sıçramaları. 3600'e göre bir fan eğrisi öner bakalım yapsın arkadaş görelim işe yarayacak mı yaramayacak mı? %30 fan hızındayken voltaj sıçradığında %40 fan hızına değil %50'ye fırlayacak fan hızı emin ol. Ya o fan sesine katlanacaksın ya CPB kapatacaksın ya da kaliteli bir CPU soğutucu alacaksın bu kadar basit. İstediğin fan eğrisini yap CPB açık iken o fan hızı anlık olarak yükselecek. İstediğin kadar silent moda al bu sefer işlemciyi haşlarsın oyunlarda.

"Stok fan ile ısınma sorunu yaşayan bir işlemci". Stok gelen fan kullanıp da bilgisayarı kendini sürekli reset atan "thermal throttle" yaşayan bir Ryzen görmedim. Bu fanlar stok haliyle çalışmak üzere belli masraflardan kaçınarak hazırlanmış bir ürün. Abartmaya gerek yok öldürmeye de gerek yok. Intel yıllarca küçücük fan ile işlemcilerini soğuttu. İcabında OC niye yapsın? Yapmak zorunda mı aldığı ürünü olduğu gibi kullanabilmek varken? İnsanları para verip aldıkları şeylerden soğutuyorsunuz cahil cahil konuşarak.

CPB ile voltaj ve frekans değerleri anlık değişiyor diye adama kapat onu işlemcinin frekanslarını düşür diyorsun. Oldu olacak eco Mod'a soksun. Bir şey hakkında bilgi sahibi de olmayıverin. Fan eğrisini yüzde 50'den başlatırım 70 dereceye kadar öyle çalışır. Oradan da 75'e 80'e çekerim artık kasa içi akım neyle en az yeterli oluyorsa.

Arkadaşım, alacağı "yeni kaliteli soğutucu"da acaba fan kullanılmıyor mu? Nasıl olası çözüm öneriyorsun rahatça ya. Gidip bir tane Cooler Master ML240R alsa hadi bak sıvı soğutma örneği bir de veriyorum yine aynı sorunu yaşayacak.

Sıvı soğutma kullanacaksan sıcaklığını radyatör sıvısına göre endeksleyebildiğin sistemleri kullanacaksın. Corsair iCUE ile bakabiliyorsun çünkü pompaya gelen suyu okuyan sensörü var. NZXT'de bu şekilde olması lazım. CM ML240 örneğini bilerek verdim çünkü aynı problem bende de vardı. Sıvı soğutmamın sensörü olmadığı için radyatör fanlarım işlemci sıcaklığına endeksliydi. İşlemci sıcaklığına endeksli her soğutmada aynı hızlanıp yavaşlama olacak.

Dediğim gibi fanı kendi keyfine göre yüksek derecelere kadar sabit veya eğimini çok az vererek arttır. Gigabyte kullanmadım hiç belki içinde özel profiller de vardır. Eski BIOS'larda cool n quiet vardı şu an kalktı galiba.
 

Geri
Yukarı