AMD Ryzen 5 3600 ve RX 5700 XT sistem hataları

Teknobyte

Hectopat
Merhaba arkadaşlar yeni sistem topladım. Ama hatalarla boğuşuyorum. İlk önce RAM frekans hatası alıyordum. 7a38VPa BIOS güncellemesi geldi. Sorunsuz bir şekilde 3466 MHz yükselttim. Oyunlarda ve stres testlerinde hiçbir sıkıntı yok. Bilgisayarımı sabah açtığımda gün boyunca açık bırakırım. Yatmaya giderken kapatırım. Sabah açtığımda ise anakart üzerindeki CPU hata LED yanıyor. Bilgisayar çalışıyor. Monitörde görüntü yok. Bilgisayarı tekrar kapatıp açınca sorun çözülüyor. Gün içerisinden tekrar aynı hatayı almıyorum. Haftada bunu 2 veya 3 kez tekrarlıyor. Sanki araba gibi ilk seferde marş basmıyor. Isındıktan sonrada hiçbir şey olmuyor taş gibi çalışıyor. MSI monitörümde ise Gaming OSD yazılımı yüklü bilgisayarımda sürekli değil ama arada sırada bu uygulamayı kullanmak için USB bağlayın hatası veriyor. USB zaten takılı bilgisayarın tüm elektriğini kesiyorum. Tekrar açıyorum. Sorun düzeliyor. Bloody faremde ise RGB ayarını yapıyorum. RGB güzel güzel dalgalanıyor. 1 veya 2 bilgisayarı açıp kapattığımda sabit kırmızı yanıyor. RGB özelliği gidiyor. Tekrar ayarlasam dahi çalışmıyor. Ancak yazılımını silip yüklersem o şekilde çalışıyor. Turbox kulaklığım var onda da 4 veya 5 saat üzerinde oyun oynadıktan sonra oyun olsun Discord olsun YouTube olsun genel olarak seste küçük küçük kopmalar var kopma dediğim komple gitmiyor. Böyle müzik dinlerken hafif parazit gibi saniyelik ama müziğin keyfini kaçırıyor. Sürekli tekrar aralığı yüksek bunuda bilgisayarı tekrar başlatarak çözüyorum. Farklı USB portlarında sorun devam ediyor. 3MM jack olan kulaklık ve hoparlör sorun çıkartmıyor. Ben bu kulaklıktan şüpheliyim %90 kulaklık arızalı sanırım. Çoğu kişi bu bilgisayarı toplarken ekran kartı başını çok ağrıtır demişti fakat tek problemsiz çalışan parça ekran kartım AMD sistem topladığıma pişman oldum bundan önce aynı ekipmanlarla Intel ve ASUS sistemim vardı hiç böyle sorunlarım yoktu AMD bulaştığımdan beri hatalarla boğuşuyorum.

Yazılım bilgileri.
  1. Windows 10 Pro 64 Bit 1909.
  2. BIOS 7a38VPa.

Sistem bileşenleri.
  1. MSI B450M Bazooka v2.
  2. AMD Ryzen 5 3600.
  3. G.Skill Trident Z RGB DDR4-3600MHz CL18-22-22-42 1.35V 16 GB (2x8GB) F4-3600C18D-16Gtzr.
  4. Sapphire RX 5700 XT Nitro+
  5. Cooler Master gx-2 80+ 750W PSU.
  6. MSI Optix MAG271CR.
  7. Bloody J95.
  8. turbox TR-G03.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşım öncelikle geçmiş olsun. Benim yazacaklarım çözümden ziyade başıma gelen bir nebze benzer bir olay. Asus Tuf b450m plus gaming anakart ve ryzen 5 3600 işlemcim var. Hatta konu da açmış idim. Biosa girince atıyor işlem yapamıyorum ses gelmiyor daha sonra PC açık ekran kara hiç görüntü yok vesaire bir dizi sorun. hepsi monitör kaynaklı imiş. Senin problemin bu demiyorum ama istersen başka monitörde de dene derim. RGB özelliğini kullanırken sıkıntı yaşaman monitör kaynaklı diyemem ama ben değiştirdim kurtuldum. Umarım biri sorununa çare olur.

Bende 2 bilgisayar var PS4 var onlarda sıkıntı çıkartmıyor. Monitörü daha önce intel sistemde sorunsuz kullanıyordum. Onuda geçtim 2 monitör kullanıyorum. Bilgisayarda biri bozuksa diğerinde neden görüntü yok ben bu sorunun RAM frekansları ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Bios stabil değil
Test için XMP kapattım. Bilgisayarı bir kaç gün bu şekilde kullandım. Hiç bir sorun çıkartmadı. XMP tekrar açtım. RAM frekansını 3466 MHz yükselttim. DRAM voltajı 1.34 olarak otomatik ayarlıyordu. Bende DRAM voltajını 1.35 yükselttim manuel olarak şimdilik ilk açılıştaki siyah ekran bilgisayarın açılmama sorununu çözdüm. Fakat MSI monitörümde gaming OSD bu uygulamayı kullanmak için USB bağlayın hatası vermeye devam ediyor. Bazı forumlarda okudum. Gaming OSD yazılımının sorunlu olduğunu yazmışlar. Zira USB kablosunu yazıcımda denedim. Zaten sıfır kablo sorunsuz çalışıyor. Monitörün yuvasıda sağlam aldığım günden beri 2 defa anca söküp takmışımdır zaten toplamda 2 kez söküp takmaylada yuva bozulacak hali yok arızalı olsa intel sistemde neden hiç sorun çıkartmıyordu. Ryzen sisteme geçtiğimden bu yana bu sorun var. İlginç olan yazılım bu hatayı verirken monitörün USB portlarından bağlantı alabiliyorum. Eğer monitörün USB portlarında bağlantı varsa demekki kablo ve monitör çıkışında bir sorun yok ama OSD yazılımı sanki USB bağlı değilmiş gibi uyarı veriyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…