AMD Ryzen serisindeki X, G, 3D ve X3D nedir?

O zaman X olan bir versiyonu almak en mantıklısı gibime geldi yazılan yorumlara istinaden doğru mu anlamışım. Bende Ryzen 7 3700X var şu anda bilmiyorum bunu seçerken iyi mi ettim acaba?
Oyun oynamak dışında işlem gücü gerektiren şeyler de yapıyorsan X en mantıklısı. Oyunlarda 3D'ler daha iyi. 3000 serisinde 3D işlemci yok zaten.

X'i doğrudan anlatmak zor. Şöyle söyleyelim. X olmayan versiyonun frekans yükseltilmiş versiyonu. Örneğin 5600 ile 5600X tamamen aynı işlemciler, sadece 5600X'in frekansı 200 MHz yüksek. Başka bir örnek daha vereceksek 3600 ile 3600X tamamen aynı işlemci, 3600X sadece 200 MHz daha yüksek. Düzü olmayanlarda ise sadece isimden ibaret. Spesifik bir anlamı yok aslında Intel'deki K veya F gibi.

X3D diye bir şey yok, direkt 3D demek bu. X zaten yukarıda bahsettiğim şey. 3D ise işlemcinin içerisinde 3 boyutlu bir önbellek bulundurduğunu belirten bir ibare.

G ise işlemci içerisinde grafik birimi olduğunu yani APU olduğunu belirtir. Örneğin 5600G APU bir işlemcidir. 4600G APU bir işlemcidir. 5700G APU bir işlemcidir.
Anladım hocam herkese çok teşekkür ediyorum ilginiz için. Ben de bilgisayarı ilk topladığım zaman ekran kartına görüntü gelmeyince onboard HDMI yerine görüntüyü takmıştım ve görüntü gelmemişti, sonra bir arkadaşa sordum işlemciyi sordu direkt ben de 3700X deyince onda onboard yok demişti şimdi daha iyi anladım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı