Daha önce Samsung 970 evo ile 850 evo'yu StoreMI ile birleştirdiğimde bu hızlara ulaşamamıştım. Sürücü kaynaklı mıydı, sebebi neydi bilmiyorum ancak şuan ki değerler doğruysa nvme kullanıcıları da StoreMI kullanmalı. Okuma hızında bariz fark var. (StoreMı ile işlem yaparken 2GB ram kullandığımı da belirteyim.)
Testleri daha bitirmedim. "HDD + Sata SSD" ve "HDD + Nvme M2" için işletim sistemini tekrar yükleyip bir yığın işlem yapmalıyım.
Şimdilik şu şekilde bilgi vereyim;
StoreMI öncesi Samsung 970Evo Nvme M2 sonuçları
StoreMI öncesi Samsung 850Evo sonuçları (Sürücü boş)
Store MI ile Samsung 970Evo Nvme M2 + Samsung 850 Evo SSD sonuçları
HDD ile Samsung 979 evo yu StoreMI ile bağlayıp test yaptım. Daha sonra HDD ile Samsung 850 evo yu deneyecektim ama diskleri ayırdiktan sonra işletim sistemini tekrar yüklerken HDD silindi.
Usb de minitool partition wizard vardı bakalım data recovery ile geri getirebilecek miyim.
Veriler geri gelirse paylaşırım. Kurtaramazsam da sağlık olsun.
Verileri kurtarıyor gibi. Bakalım işletim sistemini nasıl kuracağız.
--
StoreMI ile işlem yaparken hızlı ve yavaş disklerinizi seçmenizi istiyor.
ileri dediğinizde iki diski birleştirip yeni bir disk olarak bağlanacağını gösteriyor
işlem bittikten sonra bilgisayarınız kapanıp açılacak
HDD + Samsung 970 Evo sonrası sonuçlar; (HDD 100GB + 2,9 TB şeklinde iki parça)
HDD nin işletim sistemi yüklü "C" sürücüsü
HDD nin 2. bölümü "D" sürücüsü
Ancak her ikisi de HDD de bulunan "C" ve "D" sürücüleri arası kopyalama işleminde bu hızlara erişilemiyor.
HDD + Samsung 970 Evo'dan Samsung 850 Evo'ya kopyalama işleminde; (2GB boyutunda tek dosya)
Samsung 850 Evo'dan HDD + Samsung 970 Evo'ya kopyalama işleminde; (20GB boyutunda birden fazla dosya)
Tek dosya kopyalarken hız çok iyi ancak birden fazla dosya seçiliyken aktarım hızı ortalama 100 mb/s
Bilgisayarın açılış hızında ve programların açılışında iyileşme var ancak CyristalDiskMark sonuçlarındaki okuma hızları sizi aldatmasın. Pratikte böyle bir hız yok. Chrome'u açmak 7-8 saniyeyi buluyor. İşletim sistemi Nvme M2'ye kurulu iken Chrome'un 1 saniyenin altında açılış hızı var.
Daha fazla sonuç eklemek isterdim ancak StoreMI ile diskleri birbirine bağladıktan sonra tekrar ayırma işlemi sıkıntılı. İşletim sistemini tekrar yüklerken HDD ye müdahale etmemiş olmama rağmen tüm diskler silindi ve Minitool partition wizard ile saatler süren uğraş sonucu geri getirebildim.
Disk yönetimine baktığınızda StoreMI işlemi yapılmış iki diski birleştirip yeni bir disk olarak gösteriyor ve USB ile işletim sistemi kurmak istediğinizde kurulum ekranında bu diski fiziksel olarak bağlı bir disk gibi görüyorsunuz. Sadece kurulu Windows içerisinde görünse sıkıntı olmayacak ama format atmak istediğinizde bu birleştirilmiş disk yine karşınıza çıkıyor. Bu da sanırım anakarttan kaynaklanan bir özellik zira StoreMI 400 serisi ve sonrası anakartlar ile birlikte çalışıyor.
Bu birleştirilmiş diskleri ayırmanın yolunu bilen var ise yorum olarak belirtebilir.
Benim tavsiyem; sisteminizdeki SSD yeterli boyutta ise macera aramayın. Benim sistemimde 1,2 ya da 3 TB HDD ve 120 GB veya daha az boyutta da SSD var diyorsanız işletim sistemini HDD ye kurup SSD yi StoreMI ile bağlayabilirsiniz.
Ancak ileride format atmak isterseniz öncelikle verilerinizi yedeklediğinizden emin olun.
Technopat'ın StoreMI ile ilgili bir video hazırlaması çok iyi olurdu.
@Ali Güngör bu konuda bir çalışmanız olur umarım.